Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

Θέλετε να εντοπίζετε τους ψεύτες γύρω σας; – Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτό

Published

on

pinocchio 595732 1280 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Πώς μπορείτε να καταλάβετε πότε κάποιος σας λέει ψέματα;

Ρωτήστε τον εαυτό σας αν οι λεπτομέρειες σε ό,τι λέει έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση ή όχι.

Αυτή η συμβουλή βασίζεται σε μία συναρπαστική νέα έρευνα με επικεφαλής την Daniella Cash, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sam Houston στο Huntsville του Τέξας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν οι άνθρωποι εκπαιδεύονται να δίνουν προσοχή σε αυτή την ερώτηση, είναι ευκολότερο να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα.

«Οι μη λεκτικές ενδείξεις έχουν τους περιορισμούς τους»

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι η γλώσσα του σώματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε αν κάποιος λέει την αλήθεια, στην πραγματικότητα δεν είναι, γράφει η διδάκτωρ Susan Krauss Whitbourne, σε μια ανάρτηση του Psychology Today σχετικά με τη νέα έρευνα.

Advertisement

«Οι μη λεκτικές ενδείξεις έχουν τους περιορισμούς τους στην ανίχνευση ενός ψεύτη», γράφει. Αυτό αποτελεί καλό νέο στην περίπτωση που μιλάτε με κάποιον στον τηλέφωνο και δεν υπάρχει οπτική επαφή. «Το λεκτικό κανάλι είναι το καλύτερο στοίχημά σας», τονίζει η Krauss Whitbourne.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε από τη φύση μας καλοί στο να διακρίνουμε πότε κάποιος λέει ψέματα με βάση αυτά που λέει, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sam Houston.

Βάλτε περισσότερη «σάλτσα»

Οι ερευνητές ζήτησαν από όσους συμμετείχαν στη μελέτη να αξιολογήσουν διάφορες δηλώσεις φοιτητών σχετικά με το αν είχαν ολοκληρώσει μια εργασία, με βάση πραγματικές δικαιολογίες που είχε ακούσει η Cash τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένες ήταν σύντομες και απλές, ενώ άλλες είχαν πολλές λεπτομέρειες. Τα υποκείμενα της έρευνας ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν μια λεπτομερή εξήγηση από μια απλή.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αργήσει, τείνουμε να πιστεύουμε μια εξήγηση όπως αυτή: «Έγινε ένα σοβαρό ατύχημα στον Interstate 5 και οι αστυνομικοί έκλεισαν τρεις λωρίδες για περισσότερο από μία ώρα».

Advertisement

Μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να πιστέψουμε κάποιον που λέει απλώς: «Υπήρχε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Μετράνε αυτές οι λεπτομέρειες;

Όμως, όπως έδειξαν προηγούμενες έρευνες, δεν είναι όλες οι λεπτομερείς εξηγήσεις ίδιες. Μια λεπτομερής εξήγηση είναι πιο πιθανό να είναι αληθινή εάν οι λεπτομέρειες σε αυτήν είναι άμεσα σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα.

Έτσι, για παράδειγμα, ο φοιτητής που πρόσθεσε μια εξήγηση για το πώς οι εργασίες του μαθήματος ήταν εύκολα κατανοητές και ότι του άρεσε η ύλη ήταν πιο πιθανό να λέει ψέματα ότι έκανε τις εργασίες του από ό,τι εκείνος που μίλησε για τις λεπτομέρειες της εργασίας που έκανε.

Όταν αυτή η διάκριση εξηγήθηκε, έμαθαν γρήγορα να αναγνωρίζουν τη διαφορά, δίνοντάς τους περισσότερες πιθανότητες να ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε αν κάποιος λέει την αλήθεια, δώστε μεγάλη προσοχή στις πληροφορίες που μοιράζεται. Μην υποθέτετε ότι επειδή κάποιος δίνει πολλές λεπτομέρειες, είναι σίγουρο ότι σας λέει την αλήθεια.

Advertisement

Σκεφτείτε αν αυτά που σας λέει είναι πραγματικά σημαντικές πληροφορίες. Αν απλά γεμίζουν τον χώρο της συζήτησης με πράγματα που δεν έχουν σημασία, ίσως πρέπει να ελέγξετε ξανά αυτά που σας λέει.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο