Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Θα αναβιώσει το έθιμο του Αφανού στη Μακρινίτσα

Published

on

μαηδεσ 1039x1536

Ακόμη μια πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ΑΜΚΕ «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ» για να αναβιώσει φέτος το έθιμο του Αφανού στη Μακρινίτσα.
Την Αποκριάτικη αυτή εκδήλωση με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Αφανός», συνδιοργανώνει η ΑΜΚΕ με τον Δήμο Βόλου – Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, στις 17.30 στην Πλατεία Ευεργετών και Ηρώων κάτω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη).
Η αποκριάτικη εκδήλωση περιλαμβάνει πέταγμα αερόστατου και το άναμμα του «Αφανού» (φωτιά με ξηρούς θάμνους και πουρνάρια), αποκριάτικα τραγούδια, πηλιορείτικα κεράσματα από ομάδα γυναικών της Μακρινίτσας (πίτες και φαγητά), τσίπουρο και κρασί από τους παραγωγούς της Μακρινίτσας.
Ομάδα Μακρινιτσιωτών με επικεφαλής τους Γιάννη Κερασιώτη, Δημήτρη Πέτση και Αλέκο Σαρακατσιάνο, ετοίμασαν τα αερόστατα υπό τα βλέμματα νέων του χωριού για να μαθαίνουν την «τέχνη».
Ώρα έναρξης της εκδήλωσης, στις 17.30, αφού πρώτα οι προσερχόμενοι στον χώρο θα φέρνουν από την Πλατεία της Μακρινίτσας τα δέματα με τα πουρνάρια! Αμέσως θα ξεκινήσει το πέταγμα των αερόστατων κα στη συνέχεια, ώρα 19.00΄ το άναμμα του «Αφανού».

Λίγα λόγια για το έθιμο

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κλαδαριά – Καψαλιά ήταν η τελευταία γιορτή που έκαναν οι Δυτικομακεδόνες στον τόπο τους -την Κυριακή των Απόκρεω- γιατί με τον ερχομό της άνοιξης έφευγαν για αναζήτηση εργασίας.
Πρόκειται για το άναμμα μεγάλης φωτιάς και χορό μεταμφιεσμένων γύρω απ’ αυτήν υπό την συνοδεία μουσικών οργάνων.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί σε πολλούς τόπους και τα απαραίτητα βεγγαλικά που κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή την τελετή φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό.
Ο ΑΦΑΝΟΣ στηρίζεται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της Μακρινίτσας, οι οποίοι τον ετοιμάζουν και πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια.
Ένα παλιός Μακρινιτσιώτης, που για πολλά χρόνια απουσίαζε από το χωριό, στο άκουσμα της διοργάνωσης του ΑΦΑΝΟΥ, μας είπε:
– «Και την αγάπησα την πατρίδα μου ξανά. Για τον αγώνα που δίνει να διατηρήσει ό,τι είναι δικό της. Κι ας μην υπάρχει έπαθλο. Γιατί κατά έναν περίεργο τρόπο όλοι νικητές είναι. Άλλος νικά στη διάρκεια, άλλος στη δύναμη της φλόγας κι άλλος στη λάμψη των βεγγαλικών. Κι όλοι αγαπιούνται ξανά την Καθαρά Δευτέρα».

Η ρίζα της λέξης προέρχεται από τη λέξη “φαίνω” που σημαίνει το άναμμα της φωτιάς σε βωμό κάθε χωριού ή περιοχής. Κάθε τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου σήμαινε και την κορύφωση της Αποκριάς, όλοι αλλά κυρίως οι νέοι, μαζευόντουσαν σε διαφορετικό κάθε χρονιά μέρος του χωριού μας. Τοποθετούσαν γύρω του, σωρούς από ξερούς θάμνους, κέδρα, πουρναρίσια κλαδιά και τα έβαζαν φωτιά (κάτι αντίστοιχο με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου). Φλόγες μεγάλες ξεπηδούσαν και τις διέκριναν κάτοικοι και τουρίστες γειτονικών χωριών με αποτέλεσμα να επισκέπτονται το χωριό, για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το σπάνιο θέαμα. Βέβαια να προσθέσουμε ότι και κάποια χρόνια πιο πίσω γινόταν και συναγωνισμός μεταξύ των χωριών, για το ποιου χωριού το αερόστατο θα επικρατήσει και θα πετύχει να έχει τη μεγαλύτερη πορεία στον ουρανό.
Με το πέρασμα των χρόνων, στο θέαμα αυτό προστέθηκαν βεγγαλικά και βαρελότα για να τονιστεί πιο πολύ η λήξη της Αποκριάς.
Καλούμε όλους τους επισκέπτες της περιοχής μας να προσέλθουν στη Μακρινίτσα, να πάρουν τα πουρνάρια από την Πλατεία και να φτάσουν στον χώρο όπου το άγαλμα της Μαργαρίτας Μπασδέκη και εκεί θα αποζημιωθούν!

BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο