Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «4» χοντρά αλληλοκαρφώματα του πράσινου debate

Published

on

GH4A3537 620x350.jpg

Ηλεκτρισμένο κλίμα, αλληλοκαρφώματα, και επίκληση στην…ενότητα. Το πράσινο debate τα είχε όλα. Η τηλεμαχία των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τρένταρε στο Χ (πρώην Twitter), είχε ροή και καινοτομίες.

Εκ του αποτελέσματος το πρόσημο είναι θετικό, καθώς η συζήτηση όχι μόνο δεν ήταν καθόλου βαρετή, αλλά ήταν και άκρως πολιτική με διακριτές προγραμματικές προτεραιότητες. Εντούτοις, οι προσωπικές κόντρες και τα καρφιά δεν έλειψαν. Σε αρκετές τηλεοπτικές στιγμές οι τόνοι μεταξύ των «6» διεκδικητών ανέβηκαν, ενώ ακούστηκαν βαριές κουβέντες…

Σκηνή Πρώτη: Γερουλάνος Vs Ανδρουλάκης

Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος ήρθαν σε «μετωπική» με το καλημέρα. Αφορμή ήταν οι προτάσεις του κόμματος για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αρχικά, ο κ. Γερουλάνος υπενθύμισε την πρόταση που παρουσίασε στη ΔΕΘ περί Δανειολογίου, μέτρο που, όπως είπε, διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Ο ίδιος διερωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ θα υιοθετούσε τη συγκεκριμένη πρόταση κι αν ναι γιατί δεν το έκανε νωρίτερα.

Το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν καυστικό. Απευθυνόμενος στον συνυποψήφιό του, λέγοντας «αγαπητέ Παύλο», ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το εν λόγω μέτρο υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα του κόμματος. Ο βουλευτής Α’ Αθήνας επέμεινε παρ’ όλα αυτά ότι η παρούσα πρόταση είναι ελλειμματική, κάτι το οποίο επιχείρησε στην συνέχεια να αντικρούσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν και το συγκεκριμένο μπρα ντε φερ αποτέλεσε το πρώτο σημείο τριβής της χθεσινής τηλεμαχίας, εντούτοις, είναι προφανές ότι δεν αποτυπώθηκε κάποια αγεφύρωτη προγραμματική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι εντός του πρώτου πενταλέπτου θα είχαμε τα πρώτα «βέλη».

Σκηνή Δεύτερη: Διαμαντοπούλου VS Δούκας

Πρόκειται για μία από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις της χθεσινής τηλεοπτικής συζήτησης. Η Άννα Διαμαντοπούλου, κλείνοντας το μάτι στους κεντρώους και συντηρητικούς ψηφοφόρους, εγκάλεσε επί της ουσίας τον Χάρη Δούκα για τη στάση του στο Δήμο της Αθήνας αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών. Η ίδια μίλησε για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Έχουμε έργο απ’ αυτή την συνεργασία όλο αυτό το διάστημα;» διερωτήθηκε.

Advertisement

Ο Χάρης Δούκας αντέδρασε εντόνως, λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε πως η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, χαρακτήρισε την αναφορά προσβλητική και ανταπέδωσε τα «καρφιά», σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έφυγε ποτέ από την παράταξη. Η πρώην υπουργός παιδείας επανήλθε, κατηγορώντας τον Δήμαρχο Αθήνας ότι διατυπώνει θέσεις που κινούνται εκτός ΠΑΣΟΚ, κάνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις φοιτητικές καταλήψεις, στο μετρό των Εξαρχείων και στο ζήτημα της ΔΕΗ.

Ο Χάρης Δούκας όχι απλώς σήκωσε το γάντι που του έριξε η Άννα Διαμαντοπούλου αλλά πέρασε στην…αντεπίθεση. Μάλιστα, μπορεί να σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως ότι δεν κοιτούσε συχνά την κάμερα κατά το χθεσινό debate, ωστόσο, με την απάντηση που έδωσε ήταν ευκρινές ότι κοιτούσε προς τους ψηφοφόρους που κινούνται αριστερά του ΠΑΣΟΚ.

«Για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά, «χτυπώντας» την πρώην υπουργό στο τρωτό της -κατά πολλούς- σημείο. Όσον αφορά τις καταλήψεις και το μετρό ο κ. Δούκας επέμεινε στις θέσεις που είχε διατυπώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν. Θέσεις για τις οποίες είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου: «Για τις καταλήψεις τοποθετήθηκα καθαρά, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, γιατί σήμερα και δικαιωνόμαστε, έρχονται funds και αγοράζουν ιδιωτικά κολλέγια. Και τρίτον, Άννα, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα λέμε καθαρά. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια όμως οι κάτοικοι ανοίγουν την πόρτα και είναι μπροστά σε λαμαρίνα και δικαιώνονται από τα δικαστήρια».

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δούκας επέλεξε να τραβήξει διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές από την Άννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι κάνει «μέτωπο με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων». Έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, κληθείς να σχολιάσει τον συγκεκριμένο διάλογο ανέφερε ότι στην προκειμένη περίπτωση «συγκρούστηκαν οι δύο ψυχές του κόμματος».

Σκηνή Τρίτη: Γερουλάνος VS Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται πως είχε χθες την «τιμητική» της, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι την εγκάλεσαν για την απουσία της από το κόμμα τα δύσκολα χρόνια του «pasokification». Η κόντρα Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου, μετά την αιχμηρή διαδικτυακή αναφορά του δεύτερου ότι «δεν διαπραγματεύεται καρέκλες», συνεχίστηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Μάλιστα, την κατηγόρησε ότι έλειπε 12 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και πως δε έδωσε μάχες.

Advertisement

Η πρώην Επίτροπος της Κομισιόν απάντησε πως άλλοι έφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι στη ΝΔ, δηλώνοντας ότι η αυτή έμεινε στην παράταξη σταθερά. Υπερασπίστηκε την πορεία της, προβάλλοντας το έργο του «ΔΙΚΤΥΟΥ», που τίμησε, όπως είπε τον Κώστα Σημίτη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία της με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο διάλογος συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους με τον κ. Γερουλάνο να δηλώνει ότι κανείς δεν αμφισβητεί το σημαντικό έργο του «ΔΙΚΤΥΟΥ», ωστόσο, αύξησε το πρέσινγκ απέναντί της, τονίζοντας ότι δεν ήταν στην πρώτη γραμμή των μαχών που δόθηκαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Η ίδια υπεραμύνθηκε των κινήσεων της, υπογραμμίζοντας ότι μετά την τριετία 2009-2012, έπρεπε «να βγουν μπροστά άλλοι άνθρωποι». «Δεν χρειάζεται να είμαστε εμείς συνέχεια. Έμεινα όμως στην παράταξη, ήμουν σε όλες τις φάσεις στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και είπα όχι στην κομματική ζωή για ένα διάστημα. Υπάρχει ζωή και έξω από το κόμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές ότι οι επιθέσεις που δέχθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου διόλου τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται, με δεδομένη τη δημοσκοπική δυναμική που καταγράφει. Η δεύτερη θέση εκ των πραγμάτων δεν είναι «καπαρωμένη» για κανέναν από τους υποψήφιους. Άρα, στο δρόμο προς τις κάλπες, το «κυνηγητό» μεταξύ των διεκδικητών θα κορυφωθεί και οι επικλήσεις στον κομματικό πατριωτισμό που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια θα είναι, όπως φάνηκε και χθες, αναπόσπαστο κομμάτι του «παζλ».

Σκηνή Τέταρτη: Το highlight της βραδιάς ή Ανδρουλάκης VS Δούκας

Αν και δημοσιογραφικό κλισέ, η αντιπαράθεση ανέβηκε κυριολεκτικά στα ύψη όταν ο Χάρης Δούκας εγκάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν αξιοποίησε τους ψηφοφόρους που έδωσαν το παρών στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Τα «καρφιά» συνεχίστηκαν με τη μορφή ερωτημάτων αναφορικά με τη λειτουργία του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων του κόμματος. Μετά από αυτό, το πινγκ-πονγκ και τα αλληλοκαρφώματα δεν είχαν τέλος! Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Δήμαρχο Αθήνας «ευνοημένο», ενώ σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τις αναφορές του στους Μιτεράν, Βίλλυ Μπραντ και Ερντογάν.

Για πολλούς πρόκειται για τον πιο αιχμηρό «διάλογο» της χθεσινής βραδιάς, που ίσως να έφυγε και από τα όρια του πολιτικού πολιτισμού με δεδομένες τις προσωπικές αναφορές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως επέλεξε να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, διαλέγοντας τη «μετωπική» σύγκρουση με τον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του. Μετά τα χθεσινά, το ερώτημα που πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη αφορά τις συνθήκες συνύπαρξης της επόμενης ημέρας, καθώς, όπως φάνηκε, η εμπιστοσύνη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών δεν υφίσταται. Οι διάλογοι ήταν χαρακτηριστικοί.

Advertisement

«Δεν υπήρξαν γεφυρατζής ούτε προς τη Δεξιά, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στα περί «ευνοημένου», υποστήριξε ότι «αν το καλοκαίρι του 2023 δεν σου είχα κάνει αυτή την πρόταση με ένα οργανωμένο σχέδιο, να ενώσουμε δυνάμεις και να κερδίσουμε τον δήμο της Αθήνας, ουδέποτε θα είχες εκλεγεί δήμαρχος».

«Δεν μου αρέσουν διατυπώσεις »ευνοημένος» και μη. Έχω παλέψει και έχεις παλέψει. Δήλωσες ότι η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές είναι πολιτική ήττα, αλλά το ίδιο βράδυ εμφανίστηκες ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και όσοι διατυπώσαμε άλλη άποψη απείλησες με διαγραφές. Μήπως εσύ, τελικά, έλεγες άλλα επτά παρά πέντε και άλλα επτά και πέντε» απάντησε ο Χάρης Δούκας εμφανώς ενοχλημένος.

Η αντιπαράθεση δεν περιορίστηκε, όμως, εκεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η μόνη διαγραφή που έχει κάνει είναι αυτή της Εύας Καϊλή και συνέχισε: «κατηγορίες Κιμ Γιονγκ Ουν και διαγραφές απευθύνονται σε άλλον. Στην Αυτοδιοίκηση κερδίσαμε τους μεγάλους δήμους, δύο περιφέρειες. Το να υποτιμάτε όλα αυτά το θεωρώ λάθος».

Ο Δήμαρχος Αθήνας έδωσε συνέχεια, απαντώντας εκ νέου στα περί «ευνοημένου», επισημαίνοντας ότι ήταν στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ: «Ήμουν απλό μέλος στον τομέα Ενέργειας, ήμουν γραμματέας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στα πιο δύσκολα, γραμματέας Ενέργειας, ήμουν μαζί σου Νίκο και παλέψαμε πάρα πολύ, επίσης για να σηκώσουμε το ΠΑΣΟΚ. Άρα, δεν βλέπω γιατί αυτή η διατύπωση και νομίζω ότι δεν μας τιμάει να χρησιμοποιούμε τέτοιες διατυπώσεις».

Η συζήτηση φούντωσε ακόμη περισσότερο. Ο Χάρης Δούκας επικαλέστηκε προεκλογικές συσκέψεις όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ακούγονταν φράσεις «τρελός είναι να αναλάβει την ευθύνη». Τα όσα είπε ήταν χαρακτηριστικά της έντασης που επικρατούσε στα πλατό της ΕΡΤ. «Όντως την ανέλαβα, 3 Αυγούστου, όταν πολλά άλλα στελέχη -και το ξέρεις κι εσύ πάρα πολύ καλά- είχαν κρυφτεί, δεν ήθελαν τη φθορά. Οφείλω να πω, λοιπόν, ότι δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη γιατί πιστέψαμε ότι δεν υπάρχει ένας δεδομένος νικητής και δεν υπάρχουν χαμένες μάχες, αλλά υπάρχουν μάχες που μπορούν να δοθούν και να κερδηθούν κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα (…)».

Advertisement

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε νέο δριμύ κατηγορώ κατά του Δημάρχου Αθήνας, σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι και άλλοι δήμαρχοι είχαν βάλει υποψηφιότητα για τις ηγεσίες των κομμάτων τους. «Δεν είσαι Μιτεράν, ευτυχώς ούτε Ερντογάν» είπε, με τον Χάρη Δούκα να δηλώνει ότι «Μπορεί ένας δήμαρχος να είναι υποψήφιος πρόεδρος, δεν είναι δα και τόσο κακό», προσθέτοντας ότι επιδιώκει να ενδυναμώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις διεκδικήσεις της Αθήνας, ενώ χαρακτήρισε τα λεγόμενά του «απρέπεια».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο