Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Σοκάρει τη Γαλλία η δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας

Published

on

2024 09 17T161054Z 2071374150 RC2G2AA2AMR3 RTRMADP 5 FRANCE FIRE 620x350.jpg

Σοκαρισμένη παραμένει η Γαλλία μετά τη δολοφονία μιας 19χρονης φοιτήτριας στο Paris-Dauphine, στις 20 Σεπτεμβρίου. Το πτώμα της Φιλιπίν εντοπίστηκε θαμμένο στο Δάσος της Βουλώνης το Σάββατο και χθες συνελήφθη στην Ελβετία 22χρονος μαροκινός ύποπτος, ο οποίος ανήκε στην κατηγορία OQTF, που σημαίνει ότι ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος.

Η 19χρονη Φιλιπίν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια έρευνας που οργανώθηκε μετά από την αναφορά της εξαφάνισής της από την αδελφή της το βράδυ της Παρασκευής, στις 11 μ.μ. Τελευταία φορά είχε θεαθεί την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, μετά το γεύμα της στο εστιατόριο του Crous κοντά στο Bois de Boulogne, γύρω στις 2 μ.μ. Σκόπευε να επισκεφθεί το σπίτι των γονιών της στο Montigny-le-Bretonneux.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος ύποπτος έπρεπε να είχε απελαθεί από την Γαλλία όταν εξέτισε την ποινή του για βιασμό που διέπραξε το 2019 ως ανήλικος. Τον Ιούνιο του 2024 αποφυλακίσθηκε και, σύμφωνα με τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές, βρισκόταν παρανόμως στο γαλλικό έδαφος.

Ο δολοφόνος της 19χρονης μετά την αποφυλάκισή του είχε τοποθετηθεί στο κέντρο διοικητικής κράτησης στο Μετς (ανατολική Γαλλία).

Ο 22χρονος ύποπτος από το Μαρόκο συνελήφθη στην Ελβετία χθες Τρίτη

Στις 3 Σεπτεμβρίου, δικαστής επικύρωσε την έξοδό του και επέβαλε υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, ενώ την επόμενη μέρα το Μαρόκο απέστειλε στις γαλλικές αρχές άδεια απέλασης. Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο ύποπτος εγγράφηκε στον κατάλογο των καταζητουμένων διότι δεν τήρησε την υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα. Ήταν η παραμονή της δολοφονίας της Φιλιπίν.

Πιέζει για σκληρότερη στάση ο Εθνικός Συναγερμός

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας εκμεταλλεύθηκε την σύλληψη του μαροκινού υπόπτου για να πιέσει την νέα κυβέρνηση προς την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης απέναντι στην μετανάστευση και σε θέματα ασφαλείας.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος αναφέρθηκε στην δημόσια οργή που προκάλεσε η δολοφονία, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αλλάξει τους σχετικούς νόμους αν χρειασθεί.

Ο Εθνικός Συναγερμός απέκτησε τον ρόλο του ρυθμιστή υποσχόμενος κατά περίπτωση κοινοβουλευτική υποστήριξη της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Αυτή η υποστήριξη θα αρθεί, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας του ΕΣ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ακροδεξιού κόμματος σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, την ασφάλεια και άλλα θέματα.

Advertisement

«Ηρθε η ώρα για την κυβέρνηση αυτή να αναλάβει δράση: οι συμπατριώτες μας είναι οργισμένοι και δεν θα ικανοποιηθούν μόνο με λόγια», προειδοποίησε ο Ζορντάν Μπαρντελά χθες το βράδυ κατηγορώντας το γαλλικό κράτος ότι τηρεί υπερβολικά ήπια στάση στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας.

«Την ζωή της Φιλιπίν έκλεψε ένας μαροκινός μετανάστης χαρακτηρισμένος OQTF», έγραψε στο Χ.

Σήμερα το πρωί, ο Μπρινό Ρετογιό δήλωσε: «Αν πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, ας τους αλλάξουμε. Αντιμέτωποι με τέτοια τραγωδία, της οποίας έχουν προηγηθεί πολλές άλλες, δεν μπορούμε απλώς να καταδικάζουμε ή να είμαστε σοκαρισμένοι. Εναπόκειται σε εμάς τους δημόσιους λειτουργούς να επικαιροποιήσουμε την νομοθεσία μας, να προστατεύσουμε τους Γάλλους».

Ο Μπρινό Ρετογιό, που προέρχεται από το κόμμα Les Republicains και θεωρείται ριζοσπάστης της δεξιάς, έχει ήδη προϊδεάσει κατά την παραλαβή των καθηκόντων του για το ενδεχόμενο εισαγωγής σκληρότερων μέτρων για την μετανάστευση και την ασφάλεια.

Η βουλευτής των Πρασίνων  Σαντρίν Ρουσό προειδοποίησε ότι η γαλλική ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την δολοφονία «για να διασπείρει ρατσιστικό μίσος».

Το ποσοστό εκτέλεσης των μέτρων απομάκρυνσης από το γαλλικό έδαφος (OQTF) στην Γαλλία είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση: ανέρχεται σε 7%, έναντι 30% σε επίπεδο ΕΕ.

«Υπερβολικά πολλές OQTF αποφασίζονται από τις αρχές: παρατηρούμε πολλαπλασιασμό των μέτρων απομάκρυνσης κατά ατόμων για τα οποία γνωρίζουμε εξ αρχής ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν προς την χώρα καταγωγής ή μετάβασης», δηλώνει ωστόσο η Marie-Laure Basilien-Gainche, καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Lyon.

Advertisement



Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο