Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

REDACt: Το ευρωπαϊκό έργο που συντονίζει την ταχεία αντιμετώπιση σεισμών στη Μαύρη Θάλασσα

Published

on

sismos 1 1 3 620x350.jpg

Ειδικοί στο Ινστιτούτο Σεισμολογίας στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, παρακολουθούν τους σεισμούς σε πραγματικό χρόνο για το REDACt, μια κοινοπραξία που βοηθά τέσσερις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στους σεισμούς.

Περισσότερα από 1.200 ρήγματα ή κατάγματα έχουν βρεθεί στον φλοιό της Γης σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την EFEHR, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τον κίνδυνο σεισμών σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτά τα ρήγματα καλύπτουν περίπου 90.000 km και διασχίζουν τα εθνικά σύνορα.

Η επιφάνεια της Γης αποτελείται από τεκτονικές πλάκες που κινούνται συνεχώς λόγω των ρευμάτων που ωθούν το μάγμα που ρέει από κάτω. Ένας σεισμός προκαλείται κατά μήκος ενός ρήγματος όταν αυτές οι πλάκες χωρίζονται ή γλιστρούν η μία μέσα στην άλλη.

Ενώ είναι αδύνατο να σταματήσουν οι ωκεάνιες και ηπειρωτικές πλάκες να κινούνται, οι στρατηγικές πρόληψης και μετριασμού των καταστροφών μπορούν να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές.

Η Κοινοπραξία Ταχείας Εκτίμησης Ζημιών από Σεισμό (REDACt), είναι μια διασυνοριακή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την άμεση απόκριση σε φαινόμενα που σχετίζονται με τους σεισμούς στην περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το Euronews.

Advertisement

Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Μολδαβία και η Ρουμανία έχουν συνεργαστεί με το REDACt για τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας

Ο Εμμανουήλ Κίρτας, Αντισυντονιστής του REDACt και αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (IHU), δήλωσε στο Euronews ότι κάθε μία από αυτές τις χώρες χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία κατά την παρακολούθηση των δονήσεων: «Μετά από 10 ή 15 λεπτά, το REDACt μπορεί να παρέχει πρώτες εκτιμήσεις τις οποίες στη συνέχεια διαβιβάζουμε στις αρχές», εξήγησε ο Κίρτας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το έργο του REDACt;

Δύο σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,6 βαθμών έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Μόνο στην Τουρκία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Οι ειδικοί επεσήμαναν την κατασκευαστική αμέλεια και την έλλειψη αντισεισμικών κτιρίων, ενώ όσοι ζουν σε πληγείσες περιοχές επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίθηκε αρκετά γρήγορα.

Στόχος του REDACt είναι οι χώρες εταίροι να υπερβούν τις υπάρχουσες πρακτικές, να συντονίσουν τις απαντήσεις τους και να βελτιώσουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Οι κορυφαίες προτεραιότητες του έργου είναι:

1. Κοινοποίηση δεδομένων σχετικά με φαινόμενα που σχετίζονται με τους σεισμούς στην περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και σχεδιάζουν κοινές πολιτικές και στρατηγικές για τη μείωση των επιπτώσεων.

2. Παροχή εργαλείων ταχείας εκτίμησης ζημιών από σεισμό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Advertisement

3. Αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν/τι να μην κάνουν σε περίπτωση σεισμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το REDACt είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ ή 974.860 ευρώ. Η πλειονότητα αυτού του ταμείου – περίπου το 92 τοις εκατό του – χορηγήθηκε από την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέβαλαν επίσης η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Τουρκία.

Ο χάρτης δείχνει πόσες φορές χώρες στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο έχουν σημειωθεί σεισμοί μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή παραπάνω από το 2012.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Dei
Advertisement LILA 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο