Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

POS: Μειώσεις στις χρεώσεις | in.gr

Published

on

pos 1024x573 1 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Σε διπλή συμφωνία για ψαλίδι στις χρεώσεις που επιβάλλονται στους επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές μέσω POS και παράταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης για στεγαστικά δάνεια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 συμφώνησαν τραπεζίτες, εταιρείες διαχείρισης συναλλαγών και υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από ενημέρωση και θετικό σήμα που έδωσαν Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΚΤ.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία προέκυψε ύστερα από τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα.

Τράπεζες και αρμόδιες Αρχές συμφωνούν στην επέκταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σε ξένο νόμισμα

Από τις συμφωνίες πώλησης των συστημάτων αυτών προκύπτουν κοινοπραξίες και προβλέπονται μελλοντικά έσοδα για τις τέσσερις συστημικές, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο μικρότερες τράπεζες, οι οποίες διατηρούν αυτόνομα τα συστήμα πληρωμών (acquirers).

Τράπεζες και acquirers συμφώνησαν να στείλουν σύντομα υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών για τα περιθώρια μείωσης των χρεώσεων στα POS, με στόχο να πέσουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει συμφωνίες με τις εταιρείες πληρωμών και επηρεάζονται τα έσοδά τους, μολονότι έχουν πουλήσει τα συστήματα αυτά, είχε προηγηθεί ενημέρωση της εποπτείας, δηλαδή τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ.

Advertisement

Οι επόπτες άνοιξαν το πράσινο φως και πλέον οι αρμόδιες Αρχές περιμένουν τις προτάσεις των τραπεζών ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις από το επίπεδο 0,70%-1,25% σήμερα στο περίπου 0,5%-1% ή χαμηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες πώλησης και τα χαρακτηριστικά της αγοράς.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι τέσσερις συστημικές είχαν ενισχύσει τα ταμεία τους και τα κεφάλαιά τους με περίπου 1 δισ. ευρώ πουλώντας τα συστήματα πληρωμών τους, διατηρώντας ταυτόχρονα σχέσεις συνεργασίας και μελλοντικές εισπράξεις.

H Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που πούλησε το 100% των συστημάτων της στη Euronet, κλείνοντας ταυτόχρονα μακροπρόθεσμη στρατηγική και αποκλειστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Οι υπόλοιπες τρεις συστημικές επέλεξαν τη δημιουργία κοινοπραξιών.

Για παράδειγμα, η ΕΤΕ διατήρησε το 49% στην κοινή εταιρεία NBG Pay με την αμερικανική EVO.

Advertisement

Σε αντίστοιχο σχήμα προχώρησε η Alpha Bank με τη Nexi, ενώ η Eurobarnk πούλησε το 80% του κλάδου καρτών στη Worldline διατηρώντας μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της τράπεζας.

Στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνοι στην επέκταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης (π.χ. Euribor) στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σε ξένο νόμισμα (libor) είναι τράπεζες και αρμόδιες Αρχές.

Το «πάγωμα» του επιτοκίου βάσης που μαζί με το περιθώριο καθορίζει το τελικό επιτόκιο για το κυμαινόμενο θα έληγε τον επόμενο μήνα.

Η απόφαση που είχε ληφθεί προέβλεπε να παραμείνει στα επίπεδα του 2,72%, όσο δηλαδή ήταν το Euribor στις 31 Μαρτίου 2022, μείον 20 μονάδες βάσης.

Advertisement

Το πάγωμα αναμένεται να επεκταθεί κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2025.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εξετάζουν και συμπίεση των περιθωρίων προκειμένου να προσφέρουν ελκυστικότερα τιμολόγια για να ενισχύσουν τη στεγαστική πίστη.

Νέος κύκλος voucher για αγορά και διασύνδεση τερματικών

Ανοιξε ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης, ο οποίος καλύπτει μέρος του κόστους, για την αγορά POS και τη διασύνδεσή του με την ταμειακή μηχανή, καθώς και για μια σειρά επιπλέον ψηφιακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και ο κάθε δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει σε εγκεκριμένους προμηθευτές τού προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές».

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί μέρος της δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», η οποία υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Next Generation EU.

Advertisement

Κατηγορίες

Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στις κάτωθι κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.

Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.

Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.

Advertisement

Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη και 5ου κύκλου χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους και δικαιούνται χρηματοδότησης.

Στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο