Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

«Όλα για τη Ζωή μας»: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών – Δυνάμωσε τη φωνή σου

Published

on

ola gia ti zoi mas.jpg

Η ηθοποιός Σύλβια Δελικούρα και η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Τίνια Απέργη μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών.

Μετά από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ώστε να αναγνωριστεί το τεράστιο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και οι κυβερνήσεις να δράσουν αποτελεσματικά για την εξάλειψή της.

Το MEGA με αφορμή αυτήν την ημέρα έχει στόχο να ενημερώσει και να αφυπνίσει τις γυναίκες ώστε να αντιδράσουν στις κακοποιητικές φωνές και να δυναμώσουν τη φωνή τους με αυτόν τον τρόπο.

Ήταν σαν να μην το καταλάβαινε. Το καταλάβαινε εκείνη την ώρα αλλά μόλις περνούσε η ένταση τον συγχωρούσε. Ήταν σαν να μην είχε συμβεί. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να το καταλάβει

Η ηθοποιός, Σύλβια Δελικούρα, αναφέρθηκε στα όσα βίωσε μία φίλη της από μία κακοποίηση και το πώς το αντιμετώπισε.

«Φίλη μου όταν προσπαθούσα να της δείξω αυτό που συμβαίνει ήταν σαν να μην το καταλάβαινε. Το καταλάβαινε εκείνη την ώρα αλλά μόλις περνούσε η ένταση τον συγχωρούσε. Ήταν σαν να μην είχε συμβεί. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να το καταλάβει».

Advertisement

Η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Τίνια Απέργη, εξήγησε το τι είναι κακοποιητική σχέση.

«Η κακοποιητική σχέση δεν ξεκινάει κακοποιητικά από την πρώτη μέρα. Είναι ο άνθρωπος που θα βγεις ραντεβού, θα κάνετε σχέση αλλά δεν ξεκινάει από την πρώτη μέρα. Σαφώς μπορεί να υπάρχουν κάποια σημάδια που συνήθως τα αποδίδουμε σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως η ζήλια. Κακοποίηση δεν είναι ένα συμβάν που θα υπάρξει βία αλλά ένα μοτίβο που δείχνει πως ο άνθρωπος θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο και τη δύναμη στο χέρι του. Μπορεί να είναι μία συστηματική προσπάθεια να σε μειώσει, να προσπαθήσει να σε απομακρύνει από φίλους. Ακολουθεί η οικονομική βία, ώστε να μην είσαι ανεξάρτητη».

Η Σύλβια Δελικούρα, η οποία έχει ένα γιο, είπε πως προσπαθεί να του μιλάει πολύ και να του εξηγήσει πως πρέπει να σέβεται τον συνάνθρωπό του.

Όπως εξήγησε η ειδικός, τα παιδιά κάνουν αυτό που κάνουμε εμείς αλλά επηρεάζει πολύ και η κουλτούρα.

«Η ελληνική κουλτούρα έχει πολλά έμφυλα στερεότυπα ακόμα και πολλά δεν τα καταλαβαίνουμε. Πολλές φορές ρωτάω τους φοιτητές μου εάν πάνω στο κέφι έχουν τραγουδήσει το τραγούδι ‘’Θέλω τα όπα μου’’ και εάν έχουν καταλάβει τα λόγια. Υπάρχει στίχος που λέει ‘’και τη σφαλιάρα μου από τον άνθρωπο που αγαπώ’’. Αυτό είναι μέρος της ελληνικής κουλτούρας».

Advertisement

Η πιο συχνή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κ. Απέργη επισήμανε πως η βία κατά των γυναικών είναι η πιο συχνή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν το περιμένεις και όταν σου συμβεί σοκάρεσαι. Μετά υπάρχει ο φόβος, η ντροπή, η αμφιβολία και φαίνεται όλη η δουλειά που έχει κάνει ο δράστης, ότι σου αξίζει αυτό που σου συμβαίνει. Η βία είναι επιλογή και ο στόχος είναι να σου δείξει ποιος έχει τι δύναμη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Η κ. Απέργη είπε όπως εάν μία γυναίκα βιώνει κακοποίηση τότε μπορεί να πάρει στο 15900 αλλά και να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο