Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Μπορεί το Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ

Published

on

IsraelHezbollahFlagsHaninPN 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Το τελευταίο διάστημα, ο Λίβανος δέχεται αλλεπάλληλες αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ. Στόχος τους είναι η καταστροφή στρατιωτικών θέσεων της Χεζμπολάχ. Πέραν των αεροπορικών επιθέσεων, το Ισραήλ ξεκίνησε «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» κατά της Χεζμπολάχ, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη χερσαία επίθεσή του στο νότιο Λίβανο εδώ και 18 χρόνια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στα τέλη του περασμένου έτους, απηύθυνε προς τη Χεζμπολάχ, μία αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας «Αν ξεκινούσαν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο , θα «μετέτρεπε τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο … σε Γάζα». Παρόλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αυτός που κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, κάνοντας«περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» στο νότιο Λίβανο μετά από 18 χρόνια.

Ασαφής στόχος και μεγάλοι κίνδυνοι

Το πώς το Ισραήλ θα επιτύχει αυτόν τον ευρύ στόχο χωρίς μια πολύ βαθύτερη χερσαία επίθεση είναι ασαφές. Ενώ έχει καταστρέψει στόχους της Χεζμπολάχ από αέρος, πολλοί φοβούνται ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα εισβάλουν τελικά βαθύτερα στον Λίβανο από ό,τι κατά την εισβολή τους το 2006, όταν η μαχητική ομάδα τους πολέμησε σε αδιέξοδο.

«Θα είναι βαθύτερη, σκληρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας η επίθεση από ό,τι το 2006», δήλωσε ο Εμίλ Χοκαγιέμ, διευθυντής περιφερειακής ασφάλειας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Θα είναι άσχημο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία». Σημαίνει επίσης μεγαλύτερους κινδύνους για τα ισραηλινά στρατεύματα, καθώς εμπλέκονται σε χερσαίες μάχες. Οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες που πολεμούσαν στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν μέχρι την Τετάρτη.

Η επίθεση κινδυνεύει επίσης να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν, το οποίο θεωρεί τη Χεζμπολάχ τον σημαντικότερο πληρεξούσιό του, εκτόξευσε την Τρίτη περίπου 180 πυραύλους προς το Ισραήλ σε αντίποινα, όπως είπε, για τη δολοφονία του ηγέτη της ομάδας Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι η Τεχεράνη «θα πληρώσει».

Advertisement
βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Οι IDF oδηγούνται σε παρατεταμένη κατοχή των συνόρων

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν ακόμη διατυπώσει τους τελικούς εδαφικούς στόχους τους. Στο Λίβανο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η χερσαία επίθεση θα μπορούσε να απαιτήσει μια ισραηλινή κατοχή της συνοριακής περιοχής χωρίς τέλος – και για το πόσο μακριά θα φτάσει το Ισραήλ στην προσπάθειά του να καταστρέψει το οπλοστάσιο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα.

«Είναι δύσκολο [να αποδυναμωθεί η Χεζμπολάχ] μόνο από αέρος, και πολλοί από τους εξελιγμένους πυραύλους της Χεζμπολάχ και τα όπλα ακριβείας βρίσκονται στο βορρά, στην κοιλάδα Μπεκάα, που είναι πολύ μακριά για τα χερσαία στρατεύματα», δήλωσε ο σερ Τζον Σόουερς, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών MI6.

Οι διαφορές με τον πόλεμο του 2006

Υπάρχουν ήδη σημαντικές διαφορές με τον 34ήμερο πόλεμο του 2006, στον οποίο οι εχθροί διολίσθησαν αφού η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε διασυνοριακή επιδρομή και αιχμαλώτισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Αυτή τη φορά, το Ισραήλ έχει περάσει σχεδόν ένα χρόνο σφυροκοπώντας στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού, ξεκινώντας λίγο αφότου η μαχητική οργάνωση άρχισε να βάλλει κατά του Ισραήλ, μια μέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τα ισραηλινά πλήγματα είχαν αναγκάσει 110.000 ανθρώπους να φύγουν και είχαν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην περιοχή, ακόμη και πριν το Ισραήλ κλιμακώσει την επίθεση. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει επίσης επιφέρει καταστροφικά πλήγματα στη δομή διοίκησης και ελέγχου της Χιζμπολάχ, έχει δολοφονήσει τον Νασράλα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους και έχει σαμποτάρει το δίκτυο επικοινωνιών της.

Advertisement

Οι IDF έχουν επίσης εξαπολύσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού και σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας έως και 1 εκατ. άλλους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αλλά μια χερσαία εισβολή οποιασδήποτε κλίμακας θέτει τις δυνάμεις του Ισραήλ σε άμεση μάχη με τους μαχητές της Χεζμπολάχ στο έδαφός τους, γεγονός που θα αναιρούσε μέρος της αεροπορικής υπεροχής του Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο κατάληψης μίας περιορισμένης νεκρής ζώνης

Ακόμα και η κατάληψη και ο έλεγχος μιας περιορισμένης νεκρής ζώνης στο νότιο Λίβανο θα είναι μια σκληρή και αιματηρή προσπάθεια, προειδοποίησαν αξιωματούχοι και αναλυτές. Το Ισραήλ κατείχε τη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου για 18 χρόνια μετά την εισβολή του στη χώρα το 1982 και χρησιμοποίησε λιβανέζικες πληρεξούσιες δυνάμεις για υποστήριξη. Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις καθηλώθηκαν από τις συνεχείς επιθέσεις της Χιζμπολάχ και αποσύρθηκαν το 2000.

Η Χεζμπολάχ ελέγχει έκτοτε την πλευρά των συνόρων του Λιβάνου – και είχε σχεδόν δύο δεκαετίες για να αναπτύξει την άμυνα και τις τακτικές της μετά τον πόλεμο του 2006. Διαθέτει τρεις περιφερειακές διοικήσεις, καθεμία από τις οποίες ισοδυναμεί με μια μεραρχία πεζικού, που μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, σύμφωνα με τον Eado Hecht, ανώτερο ερευνητή στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, μια ισραηλινή δεξαμενή σκέψης.

Το έδαφος, το οποίο αποτελείται από απότομες, επικλινείς κορυφογραμμές που χωρίζονται από βαθιές χαράδρες, καθιστά τους στρατιωτικούς ελιγμούς δύσκολους. Η Χεζμπολάχ έχει ναρκοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τις βατές περιοχές μεταξύ των οχυρωμένων χωριών και πιστεύεται ότι έχει σκάψει ένα δίκτυο σηράγγων στη συνοριακή περιοχή. «Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες απώλειες της Χεζμπολάχ είναι στο στρατηγικό πυροβολικό και στα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης», δήλωσε ο Χεχτ.

Τι άλλο επιδιώκει το Ισραήλ

Ένας από τους επόμενους πιθανούς στόχους των IDF, δήλωσαν αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές, θα μπορούσε να είναι η κατάληψη όλων των περιοχών από τις οποίες μπορεί να φανεί το ισραηλινό έδαφος, ώστε να αποτραπεί η χρήση όπλων άμεσης οπτικής επαφής σε ισραηλινές συνοριακές πόλεις και χωριά. Αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανώς μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση, προειδοποίησαν οι αναλυτές.

Advertisement

«Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να δημιουργήσει έναν κλοιό ασφαλείας, και ενώ μπορεί να αδειάσει αυτή τη νεκρή ζώνη, πώς θα σταματήσει στη συνέχεια το Ισραήλ να την επανακατοικήσει; Αυτό συνέβη το 2006», δήλωσε ο Τζον Ρέιν, πρώην Βρετανός διπλωμάτης που τώρα εργάζεται στο IISS. Εναλλακτικά, «οι IDF θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φυλάκια για να τροφοδοτήσουν τη βάση πληροφοριών τους – φανταστείτε μια σειρά από φρούρια.

Αλλά αυτό είναι υψηλού κινδύνου, καθώς οι βάσεις είναι ευάλωτες, όπως ανακάλυψε ο αμερικανικός συνασπισμός στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε. Ούτε η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης γύρω από τα σύνορα θα εμπόδιζε τη Χεζμπολάχ να είναι σε θέση να πλήξει το Ισραήλ με τις ρουκέτες και τους πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς της.

Τι θα γινόταν αν η Χεζμπολάχ αποσυρόταν από τα βόρεια

Ακόμη και αν η Χεζμπολάχ αποσυρόταν στις βόρειες όχθες του ποταμού Λιτάνι -όπως προβλέπει ψήφισμα του ΟΗΕ που ψηφίστηκε μετά τον πόλεμο του 2006- θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ με ρουκέτες Grad των 122 χιλιοστών, οι οποίες έχουν προμηθεύσει το Ιράν και έχουν βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, λένε αναλυτές. Η Χεζμπολάχ υπολογίζει επίσης σε ένα σημαντικό απόθεμα πυραύλων Fajr, οι οποίοι είναι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Την Τρίτη, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους «Fadi 4» σε στρατιωτικές θέσεις γύρω από το Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας δύο άτομα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε συχνά ότι πήραν πολλαπλά πολύτιμα μαθήματα από τις αποτυχίες που υπέστη η χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, ο οποίος εξετάστηκε εξαντλητικά από εθνική επιτροπή.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο