Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Φέτος η Αιθιοπία θα υποδεχτεί το έτος… 2017 και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Published

on

ethiopia 6790171 1280 620x350.jpg

Στις 11 Σεπτεμβρίου, οι Αιθίοπες θα υποδεχτούν ένα νέο έτος, αλλά σύμφωνα με το μοναδικό ημερολόγιό τους, αυτό θα είναι το 2017.

Τώρα σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί αυτό το κενό των 8 χρόνων;

Η Αιθιοπία, το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, εμμένει στο δικό της σύστημα χρονομέτρησης – μια παράδοση που έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στους αιώνες και στην ισχυρή αίσθηση της εθνικής ταυτότητας.

Το χρονικό σύστημα της Αιθιοπίας παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη διαφορά με το παγκοσμίως υιοθετημένο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Η απόκλιση αυτή προέρχεται από μια ιστορική διαφορά στον υπολογισμό του έτους γέννησης του Ιησού Χριστού, με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας να τηρεί έναν παλαιότερο υπολογισμό που τοποθετεί το γεγονός επτά έως οκτώ χρόνια αργότερα σε σύγκριση με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, αναφέρει το CNN Travel.

«Είμαστε μοναδικοί»

Οι ρίζες αυτής της διαφοράς βρίσκονται στα μέσα του έκτου αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Εκκλησία εφάρμοσε μια ημερολογιακή μεταρρύθμιση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας, ωστόσο, επέλεξε να διατηρήσει τους καθιερωμένους υπολογισμούς. Ενώ το Γρηγοριανό ημερολόγιο κέρδισε ευρεία αποδοχή, η προσήλωση της Αιθιοπίας στο παραδοσιακό της σύστημα αντανακλά μια βαθιά ριζωμένη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά.

Advertisement

«Είμαστε μοναδικοί», λέει ο Eshetu Getachew, Διευθύνων Σύμβουλος της Rotate Ethiopia Tours And Travel. «Δεν αποικιστήκαμε ποτέ. Έχουμε το δικό μας ημερολόγιο. Έχουμε το δικό μας αλφάβητο. Έχουμε τις δικές μας πολιτιστικές παραδόσεις».

Διαθέτοντας μια ιστορία που πιθανότατα εκτείνεται πίσω στα 1.500 χρόνια, το Αιθιοπικό Ημερολόγιο μοιράζεται στενούς δεσμούς με το κοπτικό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται από την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας.

13 μήνες

Και τα δύο ημερολόγια ακολουθούν ένα ηλιο-σεληνιακό σύστημα, που περιλαμβάνει 13 μήνες. Δώδεκα από αυτούς τους μήνες έχουν 30 ημέρες ο καθένας, ενώ ο τελευταίος μήνας λειτουργεί ως ένα είδος χρονομέτρου, με 5 ημέρες σε ένα κανονικό έτος και 6 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους. Αυτή η μοναδική δομή αντικατοπτρίζει τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις που συνεχίζουν να διαμορφώνουν το πολιτιστικό τοπίο της Αιθιοπίας.

Πολλοί Αιθίοπες χρησιμοποιούν ένα διπλό ημερολογιακό σύστημα λόγω της παρουσίας διεθνών επιχειρήσεων και σχολείων που λειτουργούν με το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

«Είναι μεγάλη πρόκληση»

Στην Αιθιοπία, η εκτεταμένη χρήση του Γρηγοριανού ημερολογίου από διεθνείς οργανισμούς επιβάλλει σε πολλούς Αιθίοπες να διατηρούν επίγνωση τόσο του παραδοσιακού αιθιοπικού ημερολογίου όσο και του δυτικού ημερολογίου.

Advertisement

«Είναι πολύ δύσκολο», δηλώνει στο CNN Travel ο αιθίοπας αρχαιολόγος Goitom W. Tekle, ο οποίος σήμερα ζει στη Γερμανία. «Ακόμα δεν μπορώ να αλλάξω σε ένα από τα δύο… Είναι μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να σκεφτώ τις ώρες, τις ημέρες. Μερικές φορές τους μήνες, και μερικές φορές ακόμη και το έτος», συμπληρώνει.

Λόγω της ύπαρξης δύο ημερολογίων, τα ιδρύματα αυτά πρέπει να εναλλάσσονται συνεχώς μεταξύ του αιθιοπικού και του γρηγοριανού συστήματος όταν αλληλογραφούν με τους Αιθίοπες, ιδίως εκείνους που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές ή στο εξωτερικό. Ακόμη και φαινομενικά απλές εργασίες, όπως η υποβολή αίτησης για πιστοποιητικό γέννησης, μπορεί να αναγκάσει στον συμβιβασμό των δύο ημερολογιακών συστημάτων.

«Απλά προσαρμόζεσαι, αλλάζεις από το ένα στο άλλο», λέει ο Tekle.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Dei
Advertisement LILA 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή