Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

Eurovision: Ο λόγος που το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό ενώ η Ρωσία αποκλείστηκε

Published

on

sdsddf 620x350.jpg

Κι ενώ οι αντιδράσεις από κάποιους καλλιτέχνες -όπως ο Ολλανδός τραγουδιστής, Joost Klein-, που συμμετέχουν στη Eurovision συνεχίζονται για την παρουσία του Ισραήλ στο φεστιβάλ τραγουδιού κι ενώ όλες οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα σόσιαλ μίντια τινάχτηκαν στον αέρα μετά τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι την ώρα που μιλούσε η τραγουδίστρια του Ισραήλ, Eden Golan, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, μια απορία ίπταται πάνω από τις εξελίξεις: Γιατί το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό ενώ η Ρωσία αποκλείστηκε;

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, κάτι που πολλοί πίστευαν ότι θα συμβεί και με τη συμμετοχή του Ισραήλ αυτή τη χρονιά, εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες που συμμετέχουν αλλά και οι φαν της Eurovision να αντιδρούν στην απόφαση αυτή, γεγονός που έγινε αντιληπτό στους δύο ημιτελικούς αλλά και στη συνέχεια.

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου, η οποία, μεταξύ άλλων, εξήγησε τους λόγους που η EBU έχει διατηρήσει στη Eurovision το Ισραήλ, ενώ έχει αποκλείσει τη Ρωσία.

 «Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ»

Η Eden Golan / Photo: REUTERS/Leonhard Foeger

«Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες»

Η γνωστή δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός που επί χρόνια παρουσίαζε τον διαγωνισμό είπε: «Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες.

Advertisement

»Συμμετέχει η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η Μαρίνα εκπροσωπεί την ΕΡΤ. Η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και με τη Ρωσία. Τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των Μέσων.

»Το κρατικό κανάλι της Ρωσίας είναι ένα κυβερνητικό κανάλι. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, λειτούργησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ρωσικής, να εισβάλει στην Ουκρανία. Και η EBU είπε ότι δεν στηρίζω αυτόν τον φορέα.

»Στο Ισραήλ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Δεν ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα».

Δείτε το βίντεο με όσα είπε:

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο