Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έδεσσα: Καλλιέργειες σε πάνω από 50.000 στρέμματα «χτύπησε» το χαλάζι – Σε απόγνωση οι αγρότες

Published

on

ot rodakina katstroph 620x350.png

Σε πάνω από 50.000 στρέμματα εκτιμάται η ζημιά σε καλλιέργειες της Έδεσσας μετά το χθεσινό χαλάζι που έπληξε την περιοχή, «χτυπώντας» και καταστρέφοντας τις παραγωγές των αγροτών.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες των καταστροφών που έχουν υποβληθεί οι καλλιέργειές τους, το πέρασμα της χθεσινής κακοκαιρίας ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο σε όλη την περιοχή της Βεγορίτιδας – σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο και Ξανθό για, κάποιες περιοχές της Αλμωπίας, αλλά και στα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του δήμου Έδεσσας.

Η χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα και βερίκοκα

Η χαλαζόπτωση συνδυάστηκε και με ανεμοθύελλα, βλάπτοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου και οδηγώντας τους σε οικονομική εξόντωση, όπως λένε.

Στην καταστροφή από τη χθεσινή χαλαζόπτωση αναφέρθηκε, με την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Έδεσσας, Γιάννης Τσεπκεντζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: «Μάρτυρες για άλλη μια φορά της κλιματικής κατάρρευσης. Σύντομης διαρκείας και υψηλής έντασης καιρικά φαινόμενα είναι αυτό που συναντάμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τσεπκεντζής, στην περίπτωση της χθεσινής χαλαζόπτωσης, εκτός από την καθολική καταστροφή των φρούτων, είχαμε και ζημιές και σε φυτικό κεφάλαιο». Εξηγεί, δε, ότι τα παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε δαπάνες φυτοπροστασίας, προκειμένου να περιορίσουν μελλοντικά προβλήματα.

Advertisement
καλλιέργειες

Φρούτα πεσμένα στα χωράφια άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση στην Έδεσσα

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη προσαρμογής του μηχανισμού σε επίπεδο ΕΕ, ενώ σε τοπικό επίπεδο τονίζει ότι «εμείς παρακολουθούμε και συμβάλλουμε για την ομαλή και γρήγορη εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών».

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού

Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε για τουλάχιστον μισή ώρα χθες το απόγευμα καταστρέφοντας αδυσώπητα καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα και βερίκοκα, όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο παραγωγός από την Καλή Πέλλα, Θανάσης Αντωνίου. «Ο ορεινός όγκος του δήμου Έδεσσας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού η χθεσινή κακοκαιρία κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του, οδηγώντας στην απόγνωσή τους καλλιεργητές, οι οποίοι όχι μόνο τελικά δεν θα πουλήσουν τα προϊόντα τους, αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να βάλουν και από την τσέπη τους όσοι έχουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε τρίτους» τονίζει.

«Έριχνε για περίπου 15 λεπτά χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού. Καταστραφήκαμε» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος και προσθέτει: «η χαλαζόπτωση συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους κι έτσι προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, σπάζοντας κλαδιά και κολώνες και σχίζοντας ακόμη και αντιχαλαζικά δίχτυα. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και να ξεκινήσουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, το συντομότερο, την εκτιμητική διαδικασία».

«Στο 100% ανέρχεται η ζημιά στα 65 στρέμματα με κερασιά και 130 στρέμματα με μήλα που καλλιεργούμε στην περιοχή Παναγίτσα» αναφέρει, από την πλευρά του, ο παραγωγός Ορφέας Νικολαΐδης, ο οποίος αποδίδει το ύψος των δικών του ζημιών -με μια πρώτη εκτίμηση- σε 250.000 ευρώ.

Advertisement

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, από αύριο οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα μεταβούν στα σημεία των καταστροφών για να καταγράψουν και έτσι να μπορέσουν οι καλλιεργητές, ακολουθώντας τη γνώριμη πλέον για αυτή τη διαδικασία, να αποζημιωθούν.

Περισσότερα Εδω

Advertisement BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
Advertisement
Anassa
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο