Connect with us
EKL YGEIHNH ASFALEIA 724x1024.jpg EKL YGEIHNH ASFALEIA 724x1024.jpg

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: H ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι κόστος – Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Published

on

BANNER ME POS 1000x200px

Κάθε τρεις ημέρες τουλάχιστον ένας εργαζόμενος στην χώρα μας χάνει την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γ. Σκόκας απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους για την πανελλαδική απεργία που θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε εκκοκκιστική επιχείρηση της Λάρισας, υποστήριξε ότι δεν “πρόκειται για τυχαίο γεγονός αφού μέσα μια εβδομάδα έχασαν την ζωή τους 6 άνθρωποι εν ώρα εργασίας. Το 2023 έγινα 179 εργατικά δυστυχήματα που σημαίνει ένας εργαζόμενος ανά 2 ημέρες έχανε την ζωή του σε τόπους δουλειάς”.

Ο κ. Σκόκας υπογράμμισε παράλληλα ότι “η κύρια αιτία για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων εδράζεται στο γεγονός ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς θεωρούνται κόστος”. Όσον αφορά τις βασικές παραμέτρους που δημιουργούν τις συνθήκες για να πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΛ, εστιάζονται στα εξής:

-Στην έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων(μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας) στους χώρους εργασίας.

Στις κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις και μέσα εργασίας (εργαλεία, μηχανές, μηχανήματα κ.α), στην απουσία ελέγχων ασφαλούς λειτουργίας τους κλπ.

Advertisement

-Στην απουσία ουσιαστικής εκπαίδευσης για το προσωπικό.

-Στην εντατικοποίηση της εργασίας που, κατά τον ίδιο, χτυπάει κόκκινο.Με τα εξαντλητικά ωράρια, οι συνεχείς βάρδιες χωρίς ρεπό, τα υποστελεχωμένα πόστα. Εντατικοποίηση που πατάει σε όλο αυτό το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που διαλύει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας κι επιβάλει 13ωρα εργασίας, 6ήμερα και γενικά «ωράριο λάστιχο» κλπ.

“Οσοι λένε πως το πρόβλημα είναι εναρμόνιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αναφέροντας πως «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά» παραπλανούν τους εργαζόμενους από την πραγματική αιτία. Γιατί οι παραπάνω εμβληματικοί αντεργατικοί νόμοι ενσωματώνουν ακριβώς αυτές τις πρακτικές. Είναι χαρακτηριστική είναι η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2003/88 για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που στην πράξη επιβάλλει τους όρους δουλειάς – λάστιχο, ως εργαλείο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι “για την ΕΕ κανονικότητα στην εργασία είναι οι 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε το διάλειμμα”.

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: H ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι κόστος – Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 20ης Νοεμβρίου
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο