Connect with us
2024 10 15T072127Z 626249066 RC2VKAA54W6E RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS GAZA FUNERALS 620x350.jpg 2024 10 15T072127Z 626249066 RC2VKAA54W6E RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS GAZA FUNERALS 620x350.jpg

ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τουλάχιστον 40 νεκροί μετά από νέα ισραηλινά πλήγματα – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τζαμπάλια

Published

on

BANNER ME POS 1000x200px

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιγγαν σήμερα τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα του θύλακα, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων με μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του σε όλη την επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στην Αλ-Φαλούτζα στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, ενώ 10 σκοτώθηκαν στην Μπάνι Σουχάιλα στην ανατολική Χαν Γιούνις, στον νότο, όπου ισραηλινός πύραυλος χτύπησε κατοικία.

Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατέστρεψε τρία σπίτια στη συνοικία Σάμπρα της Πόλης της Γάζας, με την τοπική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων να δηλώνει ότι ανέσυρε δύο νεκρούς από το σημείο ενώ συνεχίζεται η έρευνα για 12 άλλους ανθρώπους που πιστεύεται ότι βρίσκονταν στα σπίτια την ώρα της επίθεσης.

Πέντε ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε κατοικία στον καταυλισμό της Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα.

Παλαιστίνιοι θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Advertisement

Στο στόχαστρο των IDF η Τζαμπάλια

Η Τζαμπάλια αποτελεί το επίκεντρο της ισραηλινής επίθεσης εδώ και πάνω από 10 ημέρες, με τα στρατεύματα να επιστρέφουν σε περιοχές του βορρά που είχαν δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Η επιχείρηση αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ των Παλαιστινίων και υπηρεσιών του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ θέλει να εκδιώξει τους κατοίκους από το βόρειο τμήμα του πυκνοκατοικημένου θύλακα, μια κατηγορία που η ισραηλινή πλευρά αρνείται.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός φάνηκε να «αποκόβει τη Βόρεια Γάζα εντελώς από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας».

«Εν μέσω σφοδρών, συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και εντολών εκκένωσης στη βόρεια Γάζα, οικογένειες αντιμετωπίζουν αδιανόητο φόβο, απώλεια αγαπημένων προσώπων, σύγχυση και εξουθένωση. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια, χωρίς να αντιμετωπίζουν περαιτέρω κίνδυνο», δήλωσε ο Άντριαν Τσίμερμαν, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα.

«Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των αναπήρων, δεν μπορούν να φύγουν και παραμένουν προστατευμένοι με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο –πρέπει να ληφθούν όλες οι πιθανές προφυλάξεις για να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάθουν τίποτα. Κάθε εκτοπισθείς έχει δικαίωμα να επιστρέψει πίσω με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Advertisement

Ο ισραηλινός στρατός έχει τώρα περικυκλώσει τον καταυλισμό της Τζαμπάλια και έστειλε τεθωρακισμένα κοντά στις πόλεις Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, με τον δεδηλωμένο στόχο της εξάλειψης των μαχητών της Χαμάς που προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε ασφαλή σημεία στη νότια Γάζα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι εντολές εκκένωσης είχαν στόχο να διαχωρίσουν τους μαχητές της Χαμάς από τους αμάχους και αρνήθηκαν ότι υπάρχει συστηματικό σχέδιο για τον διωγμό αμάχων από την Τζαμπάλια ή άλλες βόρειες περιοχές.

Σφοδρές μάχες

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι εντός και γύρω από την Τζαμπάλια μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων.

Ο Τσίμερμαν ζήτησε επίσης την προστασία υγειονομικών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία πασχίζουν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες.

Advertisement

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι ο στρατός έδωσε εντολή να εκκενωθούν τρία νοσοκομεία που λειτουργούν εκεί αλλά τα μέλη του ιατρικού προσωπικού είπαν ότι είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παρά τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων.

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας βρίσκονται πάνω από τους μισούς από τα 2,3 εκατ. κατοίκους του θύλακα και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών στην πρώτη φάση της ισραηλινής επίθεσης στην περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, παραμένουν εκεί περίπου 400.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο