Connect with us
thumbnail 03. Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα ΒΕ Γουλανδρή photo by Vasso Paraschi 1024x683.jpg thumbnail 03. Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα ΒΕ Γουλανδρή photo by Vasso Paraschi 1024x683.jpg

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Published

on

BANNER ME POS 1000x200px

Τι πραγματικά γνωρίζετε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του;  

Αντλώντας έμπνευση από το έργο του VincentvanGogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος. 

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο  Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι». 

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα.  Μαζί με τον διακεκριμένο chef θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας. 

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;  

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.  

Γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και με σπουδές στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας. Σήμερα η δημιουργική του βάση είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κέρκυρα, όπου θα τον βρούμε στο βραβευμένο εστιατόριο Pomo d’ Oro Corfu, με 7 αστέρια στον οδηγό του FNL Guide. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη. 

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

*Σας προτείνουμε να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι. 

INFO

«Η ελιά είναι Delacroix» 

Advertisement

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή 

Ημέρες διεξαγωγής

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 

19:00-21:00 

Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή. 

Advertisement

Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/oliveoiltasting  

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο