Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

MEDIA

Γερμανία: Ρομπότ μαέστρος διευθύνει φιλαρμονική – «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους»

Published

on

robot 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε στη Δρέσδη ένα ρομπότ-μαέστρος, η MAiRA Pro S, η οποία μπορεί να μην εκφράζει συναισθήματα, αλλά ξέρει πώς να διατηρεί πάντα το ρυθμό της.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δρέσδης, Μάρκους Ρινντ, στόχος «δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους», αλλά να επιτευχθεί η ενορχήστρωση ενός είδους μουσικής πιο πολύπλοκης, κάτι που θα ήταν αδύνατο με ανθρώπινο μαέστρο.

Το ρομπότ έχει τρία «χέρια» και το κάθε ένα κρατά μία ράβδο διαφορετικού χρώματος, με τις οποίες κατευθύνει την ορχήστρα. Όταν επικρατεί σκοτάδι, οι φωτεινές ράβδοι βοηθούν στον καλύτερο συντονισμό των μουσικών.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα

Πριν από 23 χρόνια όταν ο Ρινντ έλαβε παράπονα για ασυνέπειες στο τέμπο του από έναν μουσικό, απάντησε ότι «δεν ήταν ρομπότ» και αποφάσισε να συνεργαστεί με ειδικούς από το πολυτεχνείο της Δρέσδης για να δημιουργήσει τον… μαέστρο-ρομπότ. Το αποτέλεσμα ήταν η  MAiRA Pro S.

Advertisement

Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν αποτελεί, εντούτοις, το μοναδικό στο είδος του, καθώς παρόμοια τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν.

Για παράδειγμα, η ελβετική εταιρεία ρομποτικής ABB δημιούργησε ένα μηχάνημα, το οποίο έπαιξε με την συμφωνική ορχήστρα του Detroit το 2006. Εννιά χρόνια αργότερα ο Αντρέα Μποτσέλι «μοιράστηκε» τη σκηνή με ένα ρομπότ-μαέστρο που αποτελούνταν από δύο χέρια.

Μία πολύ σύγχρονη εκδοχή ενός ρομπότ-μαέστρου 1,8 μέτρων, δημιούργησε και η Νότια Κορέα, το οποίο κατόρθωσε να καθοδηγήσει 60 μουσικούς.



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο