Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Στον «πάγο» και το 2025 και με τη «βούλα» του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Published

on

photo 2024 03 14 21 07 02Akinita 1024x682 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Την απόφαση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες από το νέο έτος και να παγώσουν για ολόκληρο το 2025 αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, αν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία νέα αναπροσαρμογή – αύξηση των τιμών ζώνης της εφορίας, προκειμένου αυτές να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις πραγματικές που είναι σημαντικά αυξημένες τα τελευταία χρόνια – αυτό θα αποτυπωνόταν στα έσοδα από τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, δηλαδή στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Γιατί δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες

Με βάση τα όσα αναγράφονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν το 2025 στο ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 39 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, για φυσικές καταστροφές.

Μία νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ εκτός και αν γινόταν ταυτόχρονα αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών καθώς εκτιμούν αρμοδίως ότι για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές σε 13.808 ζώνες, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε μία νέα αναπροσαρμογή, σε μία περίοδο μάλιστα που η κτηματαγορά έχει σημαντικές διακυμάνσεις. Μία τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανόν να οδηγούσε σε ένα νέο σπιράλ ανόδου των πραγματικών τιμών που θα επηρέαζε τόσο τις τσέπες των νοικοκυριών όσο φυσικά και το «τέρας» του πληθωρισμού».

Advertisement

Νέες εντάξεις

Από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει εντός του 2025 στην εφαρμογή για πρώτη φορά, αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι νέες εντάξεις θα γίνουν γιατί εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια και οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε στρέβλωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων καθώς οι τιμές καθορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση έναντι εκείνων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και μετά από μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και ύφεσης, η αγορά του real estate στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης την οποία δεν θα ήθελαν να την στρεβλώσουν με μία νέα αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι εκτός σχεδίου περιοχές

Από την άλλη, με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις εκτός σχεδίου περιοχές και περισσότεροι ιδιοκτήτες θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και τα έσοδα από το ΕΝΦΙΑ παραμένουν στα επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός άρα δεν χρειάζεται να υπάρξουν προς το παρόν άλλες αυξήσεις.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής για να ενταχθούν στο νέο σύστημα οι 505 εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμοί. Για παράδειγμα προς ένταξη στο νέο αντικειμενικό σύστημα είναι περιοχές στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στην Ανθούσα Αττικής, στον Λαγανά Ζακύνθου και σε πολλούς άλλους μικρούς οικισμούς.

Advertisement

Αλλαγές σε 200 περιοχές

Την ίδια στιγμή αλλαγές σχεδιάζονται στις τιμές ζώνης 100 – 200 περιοχών που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος αλλά παραμένουν εκτός σχεδίου δόμησης.

Όσον αφορά στη διαδικασία καθορισμού τιμών εφορίας στις προς ένταξη περιοχές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αυτή αναμένεται να ξεκινήσει αρχές 2025 και να κρατήσει περίπου ένα εξάμηνο.

Για την επανεξέταση όλων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο σύνολο της επικράτειας όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών «αυτό θα μας απασχολήσει από το 2026 και μετά».

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο