Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το Σαντζάκι των Τρικάλων και πολύτιμα στοιχεία από την απογραφή του 1454, καταγράφονται στο νέο βιβλίο του Θ. Νημά

Published

on

FILOS3.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το Σαντζάκι Τρικάλων, το μακρινό 1454/55, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Νημά, προέδρου του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.).
Σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τρικκαίων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάστηκε στο τρικαλινό κοινό το βιβλίο με τον τίτλο «Η Οθωμανική Απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων».

Τη σημασία του βιβλίου για τη γνώση περί την ιστορία ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, ενώ παρέστη και η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Εφη λεβέντη.

Το Σαντζάκι των Τρικάλων και πολύτιμα στοιχεία από την απογραφή του 1454, καταγράφονται στο νέο βιβλίο του Θ. Νημά

Την παρουσίαση συντόνισε ο καθηγητής και μέλος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ Δημ. Σούλας και τις ομιλίες έκαναν, οι Δημήτρης Καραθάνος, σύμβουλος εκπαίδευσης και Ευαγγελία Τσούβα, φιλόλογος.  

Το βιβλίο εμπεριέχει πλήθος στοιχείων για όλη την απογραφή και, ουσιαστικά, για τον τρόπο διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα κατεχόμενα εδάφη. Επίσης, παρουσιάζονται και τεκμαίρονται στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική ζωή, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλία γενικότερα, αλλά και σε όλο το εύρος του Σαντζακίου Τρικάλων, που περιλάμβανε μία πολύ μεγάλη έκταση της σημερινής ηπειρωτικής Ελλάδας: ολόκληρη τη Θεσσαλία, την Πιερία έως τον Αλιάκμονα, τα όμορα προς τη Θεσσαλία χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, το Μέτσοβο και τα υπαγόμενα σ’ αυτό χωριά της Ηπείρου, την Ευρυτανία, τη Ναυπακτία και μερικά χωριά της δυτικής Φωκίδας.

Το Σαντζάκι των Τρικάλων και πολύτιμα στοιχεία από την απογραφή του 1454, καταγράφονται στο νέο βιβλίο του Θ. ΝημάΤο Σαντζάκι των Τρικάλων και πολύτιμα στοιχεία από την απογραφή του 1454, καταγράφονται στο νέο βιβλίο του Θ. Νημά

Όπως σημειώνεται σχετικά, πρόκειται για το υπ’ αρ. 24 βιβλίο της σειράς «Κείμενα και Μελέτες» του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., που περιλαμβάνει ένα από τα σπουδαιότερα έργα του φιλολόγου και διδάκτορα ιστορίας της Εκπαιδεύσεως Θεοδώρου Α. Νημά με τίτλο «Η οθωμανική απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων (Θεσσαλία – Πιερία – Ευρυτανία – Ναυπακτία – Δυτ. Φωκίδα και άλλα όμορα)» και με υπότιτλο «Ονόματα κατοίκων, κτηνοτροφία, γεωργική παραγωγή, φόροι κ.ά.». Το ογκώδες αυτό βιβλίο των 744 σελίδων είναι ο καρπός πολύχρονης κοπιαστικής μεταφραστικής εργασίας και μελέτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο