Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Θυμάστε την τελευταία φορά που πήγατε στον οφθαλμίατρο;

Published

on

Eyes Close Up Article Images Alphaville v01 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Kάθε 5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο χάνει την όρασή του… Εσείς θυμάστε την τελευταία φορά που πήγατε στον οφθαλμίατρο; Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του μήνα Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη κατά της Τύφλωσης (IAPB: The International Agency for the Prevention of Blindness), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO: World Health Organization).

Eίναι μια ημέρα συνειδητοποίησης της σημαντικότητας της πολυτιμότερης των αισθήσεων: Η όραση ή οπτική αντίληψη θεωρείται η πιο σημαντική γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος.

Smart info: Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης!

Τα μάτια είναι σαν μια φωτογραφική μηχανή

Για να βγάλουμε μια καλή φωτογραφία πρέπει ο φακός να είναι διαυγής και το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής να είναι καλό.

O φακός της μηχανής αντιστοιχεί στο φακό του ματιού (κρυσταλλοειδής φακός) και το φιλμ στο στο βυθό του ματιού (αμφιβληστροειδής).

Advertisement

Αν υπάρχει διαθλαστικό σφάλμα (π.χ. μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό), τότε η εικόνα είναι θαμπή και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε διορθωτικούς φακούς (γυαλιά οράσεως) για να καθαρίσει η εικόνα.

Mini Quiz

Κάντε στον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις παρακάτω 6 ερωτήσεις για να προβληματιστείτε σχετικά με την φροντίδα των ματιών σας:

  1. Κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν χρησιμοποιείτε το λάπτοπ, το κινητό ή το τάμπλετ σας; Αν ναι, πόσο συχνά;
  2. Έχετε βγει για φαγητό με τους φίλους σας. Τι παραγγέλνετε; Μπριζόλα με τηγανητές πατάτες; Κάτι υγιεινό; Ή κάτι ενδιάμεσο;
  3. Σας έχει γράψει ο οφθαλμίατρος διορθωτικά γυαλιά. Πόσο συχνά τα φοράτε;
  4. Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο; Αν ναι, πόσο συχνά;
  5. Καπνίζετε;
  6. Πότε πήγατε για τελευταία φορά στον οφθαλμίατρο για προληπτικό έλεγχο των ματιών σας;

Οι σωστές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι ουσιαστικά οι βάσεις για να διατηρηθεί η όραση όσο το δυνατόν πιο υγιής, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Ενισχύστε την όρασή σας

  • Να ξεκουράζετε τακτικά τα μάτια σας. Μάθετε περισσότερα για τον κανόνα 20-20-20.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μάτια ωφελούνται από τη συστηματική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
  • Φοράτε με συνέπεια τα γυαλιά σας για να μην καταπονείτε τα μάτια σας. Η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται κατά το δοκούν, αλλά με βάση τις συστάσεις του οφθαλμιάτρου σας.
  • Φοράτε καθημερινά γυαλιά ηλίου. Είναι εξίσου απαραίτητα με το αντηλιακό, το οποίο πρέπει να εφαρμόζετε χειμώνα-καλοκαίρι.
  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών οφθαλμοπαθειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει βλάβες στο οπτικό νεύρο και να αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης απώλειας της όρασης.
  • Κάνετε τακτικά τσεκ απ. Ο προληπτικός έλεγχος των ματιών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας δεν πρέπει λοιπόν να τον παραλείπετε.

Pro tip: Ενημερωθείτε για το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας. Υπάρχουν περισσότερες από 350 κληρονομούμενες παθήσεις των οφθαλμών.

Πηγή: VITA

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο