Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Google: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο διάλυσης του μονοπωλίου

Published

on

google 2 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες από την τελευταία φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει τη διάλυση ενός μονοπωλίου- η υπόθεση τότε αφορούσε τη διάσπαση της AT & T. Αυτή τη φορά οι εν λόγω κινήσεις αφορούν τον τεχνολογικό «κολοσσό» της Google. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκρινε πως θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διάσπασης της εταιρείας.

«Αυτό θα εμπόδιζε την Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το Chrome, το Play και το Android για να επωφεληθεί από την αναζήτηση Google και τα προϊόντα και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αναζήτηση Google – συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων σημείων πρόσβασης και χαρακτηριστικών αναζήτησης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη – έναντι των ανταγωνιστών ή των νεοεισερχόμενων», ανέφερε η κυβέρνηση στη δικαστική κατάθεσή της.

Πως προέκυψε η σύσταση

Η σύσταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή τον Αύγουστο ότι η Google είχε παραβιάσει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία όσον αφορά τις μηχανές αναζήτησης. Η απόφαση, στην οποία ο δικαστής αποκάλεσε την εταιρεία «μονοπώλιο», έθεσε τις βάσεις για αλλαγές στην παλαιότερη και σημαντικότερη επιχείρηση της Google και για τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί αντλούν πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Η υπόθεση

Η υπόθεση επικεντρώθηκε στις αποκλειστικές συμβάσεις που η τεχνολογική εταιρεία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να συνάψει με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple, ώστε να καταστεί ο προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Οι κυρώσεις

Τώρα που το δικαστήριο έκρινε ότι η Google παραβίασε το νόμο, το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τον υπολογισμό των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην εταιρεία για την παραβατική της συμπεριφορά. Βέβαια, μαζί με την έφεση, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Advertisement

Το μόνο σίγουρο είναι πως η εταιρεία «πληρώνει» κατά μία έννοια από τώρα τις επιλογές της, καθώς οι μετοχές της (GOOG) υποχώρησαν κατά 1,9% στα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη, πριν ανακάμψουν ελαφρώς, ακόμη και όταν οι βασικοί δείκτες ανέβηκαν.

Κίνδυνοι που ενέχει μια συντήρηση του μονοπωλίου

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επίσης ενδοιασμούς για το πώς η σημερινή δύναμη της Google στην αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε ανυπέρβλητο πλεονέκτημα με την άνοδο που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη. Αν σκεφτεί κανείς τον όγκο των δεδομένων που απαιτούνται για την εκπαίδευση εξελιγμένων μοντέλων ΑΙ, αλλά και την πληθώρα των πληροφοριών που συλλέγονται από τον τεχνολογικό «κολοσσό», τότε τα «μαθηματικά βγαίνουν» και οι ανησυχίες βγάζουν νόημα . Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι εισαγγελείς της υπόθεσης πρόσθεσαν ότι θα μπορούσαν ακόμη και να επιδιώξουν να αναγκάσουν την Google να παράσχει στους αντιπάλους της τα μοντέλα λογισμικού που χρησιμοποιούνται στις λειτουργίες αναζήτησης της Google με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

*Πηγή: Reuters, CNN

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο