Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «δαμόκλειος σπάθη» της νέας διάσπασης

Published

on

SYRIZA 1024x671 1 696x456 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Η ατμόσφαιρα στο πρώτο τετ α τετ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ χαρούμενη δεν θα ήταν. Εάν βέβαια γινόταν… Η ακύρωση της συνάντησης επιδείνωσε εκ νέου το ήδη βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είχαν προηγηθεί το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη και η απάντηση της Πολιτικής Γραμματείας, η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και το αίτημα διαγραφής του από την Όλγα Γεροβασίλη.

Οι γνωρίζοντες τα της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ατύπως συντελεστεί. Στο τέλος της ημέρας το ερώτημα θα είναι ένα: Ποιος θα πάρει τα «κλειδιά» του κόμματος και ποιος τον «μουτζούρη» της διάσπασης.

Πως μπορεί, άραγε, να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα οι «87», που έγιναν «100», με τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν οι μεν ζητούν τη διαγραφή του και ο δε στέλνει εξώδικο στα όργανα του πολιτικού σχηματισμού, του οποίου θέλει να εκλεγεί πρόεδρος; Σε κάθε σενάριο μένοντες και φεύγοντες θα κληθούν να διαχειριστούν το πολιτικό κόστος των επιλογών τους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θα επιμείνει στο μότο «βλέπω, παρατηρώ, παρακολουθώ, δεν παρεμβαίνω», όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Σημείο χωρίς επιστροφή

Όπως και να ‘χει, σημείο επιστροφής μετά την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου δεν πρόκειται να υπάρξει. Οι όροι συμμετοχής στην προεδρική κούρσα πέρα από υπογραφές και πόθεν έσχες περιλαμβάνουν, βάσει αποφάσεων, τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ηλίου φαεινότερο, που έτσι κι αλλιώς επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ, ότι υπάρχουν στελέχη των «87» που θα θέσουν ζήτημα αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενοι το εξώδικο που απέστειλε, κάτι το οποίο αποδεικνύει -κατά τους ίδιους- έλλειψη σεβασμού στα συλλογικά όργανα.

Advertisement

Από την άλλη πλευρά, από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνουν ότι ουδέποτε ο ίδιος έθεσε ζήτημα περί παρέμβασης εισαγγελέα, παρά τα όσα γράφτηκαν, ενώ μέσω του εξωδίκου ζητούσε να γίνει έρευνα για τη διαρροή των προσωπικών του δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι προσβολή δεν υπάρχει.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εάν δεν διευκρινιστεί το τί ακριβώς έχει γίνει και δεν λυθεί το ζήτημα της διαρροής του Πόθεν Έσχες του, να υπάρξει και δεύτερο «βήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχουν υπάρξει σκέψεις στο στρατηγείο Κασσελάκη για εμπλοκή-εφόσον χρειαστεί- ακόμη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Συνέδριο, εκλογές και Κοινοβουλευτική Ομάδα

Οι εξελίξεις του Σαββάτου θα ορίσουν εν πολλοίς και την επόμενη μέρα. Στο πιο ακραίο σενάριο δεν αποκλείεται ακόμη και αναβολή του συνεδρίου, εφόσον, η ατμόσφαιρα συνεχίζει να μυρίζει «μπαρούτι». Κι’ αυτό γιατί υπάρχουν στελέχη του αντι-κασσελακικού μπλοκ, που εκτιμούν ότι ένα συνέδριο υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, «θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση».

Από την άλλη, στο «καλό» σενάριο πραγματοποίησης του συνεδρίου τίθεται από την ίδια την πραγματικότητα ένα κρίσιμο ερώτημα. Τι θα συμβεί όταν ένα τμήμα του συνεδριακού σώματος ζητήσει ψηφοφορία για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σε σχέση με την πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη;

Πάλι με μαθηματική ακρίβεια, η «απέναντι» πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει ψηφοφορία. Ποιος κερδίζει; Άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου… Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει τη διεξαγωγή συνεδρίου.

Advertisement

Οι «υπο-ομάδες» στην ΚΟ

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό εξελίξεων, υπάρχει άλλο ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποια θα είναι η αντανάκλαση όλων αυτών των συγκρούσεων στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

Μέχρι στιγμής, πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη στοιχίζονται ευκρινώς η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, η Κυριακή Μάλαμα, η Γιώτα Πούλου και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν Ρένα Δούρου, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος είχαν δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η επομένη της Κεντρικής Επιτροπής πάντως θα είναι μία άλλη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και άπαντες θα κληθούν να πάρουν θέση μέσα στις νέες συνθήκες. Εντούτοις, ανεξαρτήτως έκβασης, στην Κουμουνδούρου θα συνεχίσουν και μετά την Κεντρική Επιτροπή να αναζητούν «τον μίτο της Αριάδνης», καθώς δεν φαίνεται να υπάρξει διέξοδος στον λαβύρινθο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε οποιοδήποτε σενάριο, ο προοδευτικός κόσμος θα παραμείνει «λαβωμένος», με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επηρεάζει- εκ των πραγμάτων- σύμπασα την πληθυντική αριστερά ανεξαρτήτως απόχρωσης.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο