Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά στο ΣτΕ η «μάχη» για το ύψος των κτιρίων – Οι 6 άξονες της δίκης

Published

on

ImgSrc scaled 1024x684 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Η «μάχη» για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό για το ύψος των κτιρίων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα κριθεί αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Επί της ουσίας το ΣτΕ έχει να κρίνει έξι άξονες της σοβαρής αυτής υπόθεσης, που συγκεντρώνει τόσο το ενδιαφέρον από την πλευρά των Δήμων όσο και από την πλευρά κατασκευαστών και ιδιοκτητών ακινήτων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου αύριο από νωρίς το πρωί θα ακούσει τα νομικά επιχειρήματα που θα αναπτύξουν όλες οι πληρεξούσιοι δικηγόροι όλων των παρισταμένων πλευρών.

Επιχειρήματα υπέρ ή κατά του νόμου ενώπιον των ανώτατων δικαστών καθώς πολλοί δήμοι έχουν μπλοκάρει ήδη τις εκδόσεις οικοδομικών αδειών, έως ότου ξεκαθαρίσει η νομιμότητα και η συνταγματικότητα η μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους προσφεύγοντες και όχι μόνο, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα από το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, αλλά λόγω της βαρύνουσας σημασίας , η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική και αμετάκλητη κρίση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι έξι άξονες στη δίκη στο ΣτΕ

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το διακύβευμα της αυριανής δίκης που αφορά στη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και την προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους προκειμένου να κατασκευαστούν φιλικά για το περιβάλλον κτίρια και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου κινείται σε έξι άξονες .

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει:

1.  Την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 10%, 15% και 20%), εάν ο κατασκευαστής μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου (κατά 10%, 15% και 20% αντίστοιχα),

2. Την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 5% ή 10%), εάν αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο,

Advertisement

3. Την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κάθε κτιρίου κατά 1 μ. εάν χρησιμοποιηθεί το ισόγειο και η pilotis ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ή εάν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα με κτίσμα ή εάν μειωθεί το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%,

4. Την κατασκευή φυτεμένου δώματος (το οποίο περιλαμβάνει κτίσμα μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ.) χωρίς να προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κάθε κτιρίου,

5. Να μην προσμετρώνται στον οριζόμενο συντελεστή δόμησης ορισμένες κατασκευές, όπως πατάρια, σοφίτες, έρκερ, φυτεμένα δώματα και κλιμακοστάσια.

6. Εάν πριν από τη θέσπιση των διατάξεων αυτών του ΝΟΚ έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ για τα σχέδια ή προγράμματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο