Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ : Πράσινο φως από την Κομισιόν για εξαγορά από την Masdar

Published

on

TERNA ENERGY scaled 1024x683 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Εγκρίθηκε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του κανονισμού συγχωνεύσεων της ΕΕ, η  εξαγορά ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την Masdar. Η συναλλαγή αφορά κυρίως τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινοποιηθείσα συναλλαγή δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της περιορισμένης θέσης των εταιρειών στην αγορά που προκύπτει από την προτεινόμενη συναλλαγή. Η κοινοποιηθείσα συναλλαγή εξετάστηκε στο πλαίσιο της απλοποιημένης διαδικασίας επανεξέτασης της συγχώνευσης.

Κατόπιν αυτού η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία για τα ελληνικά δεδομένα ύψους 3,2 δισ. ευρώ παίρνει την τελική ευθεία ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, με τη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

Οι αποφάσεις για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Οι μέτοχοι καλούνται να λάβουν απόφαση για:

1.       Την πώληση και μεταβίβαση προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Masdar Hellas Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (η «Αγοράστρια») του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» που κατέχει η Εταιρεία και

Advertisement

2.       Τη σύναψη της σχετικής από 20 Ιουνίου 2024 σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και δεσμεύσεων (Share Purchase and Covenants Agreement – η «Σύμβαση») μεταξύ της Εταιρείας, της Αγοράστριας και της εταιρείας “MASDAR TRIDENT HOLDING RSC LIMITED” (ως εγγυήτριας υπέρ της Εταιρείας) και των λοιπών συμφωνιών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση.

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποκτά μία υπεροπλία 3 δισ. ευρώ.

Η ισχύς της Σύμβασης και οι σχετικές συναλλαγές τελούν υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων και των λοιπών αιρέσεων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.

Με υπεροπλία 3 δισ. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποκτά μία υπεροπλία 3 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα (1,1 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου) θα αυξηθούν κατά  864 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την επενδυτική ισχύ του ομίλου, ενώ παράλληλα θα αφαιρεθούν από τον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου δανειακές υποχρεώσεις σχετιζόμενες με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Με αυτήν την ισχύ  ο όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Advertisement

Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8-10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά διαθέτοντας σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, δεδομένης της καθετοποίησης που έχει και της δυνατότητάς του να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.

Ποια είναι η Masdar

Η Masdar, επίσης γνωστή ως Abu Dhabi Future Energy Company, είναι μια κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ιδρύθηκε το 2006 ως θυγατρική της Mubadala Investment Company υλοποιώντας το «πράσινο όραμα» του Σουλτάν αλ Τζαμπέρ για διαφοροποίηση της πετρελαϊκής οικονομίας.

Με μετόχους τους τρεις κορυφαίους πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Mubadala Investment Company και Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) – η Masdar υποστηρίζει τη μετάβαση των ΗΑΕ προς μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Καταλύτης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αραβικό κόσμο την τελευταία δεκαετία, η Masdar δείχνει πώς η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ατζέντα βιωσιμότητας.

Advertisement

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο