Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο σκηνοθέτης Tόμας Βίντερμπεργκ εξελέγη Πρόεδρος της επιτροπής του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαρακές

Published

on

AP23328488080921 e1701944212444 1024x683 1.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Δανός σκηνοθέτης Tόμας Βίντερμπεργκ (Thomas Binterberg) προεδρεύει της επιτροπής του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαρακές, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2024.

Η επιτροπή θα απονείμει το βραβείο Étoile d’Or σε μία από τις 14 πρώτες και δεύτερες ταινίες που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό του φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένος στην ανακάλυψη κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

«Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο που έλαβα την ευγενική πρόσκληση από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαρακές να προεδρεύσω της επιτροπής. Το φεστιβάλ παρέχει μια αναγκαία γέφυρα σε μια ευρεία ποικιλία πολιτισμών. Οι ταινίες μπορούν να περιγράψουν ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί με λόγια αλλά με εικόνες. Πράγματι, υπάρχουν πολλά να κατανοήσουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Βίντερμπεργκ αποδεχόμενος τον ρόλο του Προέδρου της Επιτροπής.

Από την αξιοσημείωτη είσοδό του στη σκηνή του παγκόσμιου κινηματογράφου με την ταινία «Η Γιορτή (1998)», για την οποία κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο Τόμας Βίντερμπεργκ έχει γίνει ένας από τους πιο εορτασμένους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές της εποχής μας. Ως δημιουργός ενός τολμηρού έργου που αμφισβητεί και εκθέτει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, ο Βίντερμπεργκ επαναστατεί και εκπλήσσει το κοινό με κάθε του ταινία.

Γεννημένος το 1969, ο Βίντερμπεργκ είναι βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης που ζει στην Κοπεγχάγη. Ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία “Another Round (2020)“, ο πρώτος Δανός σκηνοθέτης που έλαβε αυτήν την τιμή. Κέρδισε επίσης ένα Όσκαρ, ένα BAFTA, ένα César και τέσσερα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου για το blockbuster δράμα, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και προβλήθηκε αργότερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και του Σαν Σεμπαστιάν.

Advertisement

Ο Βίντερμπεργκ σπούδασε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας. Το 1993, η ταινία μικρού μήκους που παρουσίασε για την αποφοίτησή του, Last Round, κέρδισε πολλά βραβεία και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Σπουδαστικού Όσκαρ. Ακολούθησε η ταινία μικρού μήκους The Boy Who Walked (1995)”, η οποία κέρδισε αρκετά βραβεία κοινού, ιδίως στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους Clermont-Ferrand. Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλου μήκους σκηνοθεσία με την ταινία The Biggest Heroes το 1996.

Το 1995, ο Βίντερμπεργκ και ο Λαρς φον Τρίερ συνέγραψαν το Μανιφέστο “Dogme95”. Το 1998, σκηνοθέτησε την ταινία «Η Γιορτή», την πρώτη ταινία αυτού του κινήματος. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, το Βραβείο Φάσμπιντερ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, και το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας τόσο από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες όσο και από τον Κύκλο Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, καθώς και πολλά άλλα βραβεία σε όλο τον κόσμο. Το 2008, ο Βίντερμπεργκ και ο φον Τρίερ, μαζί με τους “αδελφούς Dogme” Κρίστιαν Λέβρινγκ και Σόρεν Κραγκ-Γιάκομπσεν, έλαβαν το Βραβείο για Εξαιρετική Ευρωπαϊκή Επίδοση στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Ο σκηνοθέτης Tόμας Βίντερμπεργκ εξελέγη Πρόεδρος της επιτροπής του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαρακές
(AP Photo/Mosa’ab Elshamy)

Ο Βίντερμπεργκ σκηνοθέτησε τις κριτικά αναγνωρισμένες ταινίες στα αγγλικά It’s All About Love (2003)”, με τους Χοακίν Φίνιξ, Κλερ Ντέινς και Σον Πεν, και τοDear Wendy (2005)”, γραμμένη από τον Λαρς φον Τρίερ και με πρωταγωνιστή τον Τζέιμι Μπελ. Επέστρεψε στις ταινίες στη δανέζικη γλώσσα με τις ταινίες When a Man Comes Home (2007)” και Submarino (2010)”, η τελευταία από τις οποίες έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και κέρδισε το Βραβείο Κινηματογράφου του Βόρειου Συμβουλίου.

Το 2012, σκηνοθέτησε την ταινία The Hunt, με πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και κέρδισε το Βραβείο Βρετανικού Ανεξάρτητου Κινηματογράφου για την Καλύτερη Διεθνή Ανεξάρτητη Ταινία. Ο Μίκελσεν κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στις Κάννες για την ερμηνεία του σε αυτήν την ταινία.

Το 2015, σκηνοθέτησε την ταινία Far from the Madding Crowd, με τους Κέρι Μάλιγκαν, Ματίας Σκονάρτς και Μάικλ Σιν. Το 2016, έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία The Commune, η οποία κέρδισε ένα Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου και ένα Διεθνές Βραβείο Κινηματογράφου Βίλνιους, ενώ η Τρίνε Ντίρχολμ κέρδισε την Αργυρή Άρκτο για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Βίντερμπεργκ έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει κριτικά αναγνωρισμένα θεατρικά έργα για την εθνική σκηνή του Burgtheater Wien στην Αυστρία, τα οποία παίζονται σε γεμάτα θέατρα σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για συγκροτήματα όπως οι Blur και Metallica.

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο