Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Λυγέρη» του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Published

on

729f8d3b 7f30 0ed6 886d e78a247afee8 683x1024.jpeg
BANNER ME POS 1000x200px

Η Λυγερή, η πρώτη νουβέλα ενός από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ανεβαίνει από τις 24 Οκτωβρίου στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου. Μια ποιητική παράσταση για το τραύμα και τη διαχρονική καταπίεση των γυναικών, αλλά και μια ωδή στη γυναικεία αυτοδιάθεση, το δικαίωμα στην αγάπη, την αποδοχή και τη συγχώρεση.

Στη Λυγερή παρακολουθούμε τον έρωτα της Ανθής Στριμμένου, κόρης εμπόρου, με τον Γεώργιο Βρανά, έναν νεαρό ιδιοκτήτη κάρου. Ο πατέρας της, θέλοντας να εξασφαλίσει την οικονομική του ευμάρεια και τη διαδοχή της επιχείρησής του, αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με τον δαιμόνιο υπάλληλό του, τον Νικολό. Ο νεαρός Γεώργιος προτείνει στην Ανθή να το σκάσουν και να ξεφύγει από τη μοίρα που της όρισαν, όμως αυτή αρνείται και παντρεύεται τον Νικολό. «Η Ανθή δεν είνε πλέον όχι, η ονειροπόλος ερωμένη του Γεωργίου Βρανά, είνε η θετική σύζυγος, η γυναίκα του Νικολού Πικόπουλου.»

Κι ενώ εκείνη ζει συμβιβασμένη με την επιλογή που κάποιοι άλλοι έκαναν για την ίδια, ο Βρανάς βρίσκει παρηγοριά σε έναν νέο έρωτα. Η Ανθή αλλάζει μέσα από τη νέα της πραγματικότητα: από ερωτευμένη νέα μεταμορφώνεται σε σύζυγο και μητέρα. Η έλευση του μωρού ανα-νοηματοδοτεί τη σχέση της με τον σύζυγό της και την οδηγεί να αφοσιωθεί πλήρως στον νέο της ρόλο.

Είτε ως ωδή στον συμβιβασμό είτε ως ελεγεία στην αποδοχή, το τέλος της ιστορίας του Καρκαβίτσα επιτρέπει μία διττή ανάγνωση. Εξερευνώντας τα όρια ανάμεσα στα δύο, η παράσταση αποσκοπεί σε μία επαν-αφήγηση της ζωής μιας γυναίκας, η μοίρα της οποίας   οριζόταν πάντα από το βλέμμα της κοινωνίας. Αναδημιουργείται ένα κολλάζ μνήμης. Ο θίασος της παράστασης ανακαλεί τις ανομολόγητες επιθυμίες και τους φόβους μιας γυναίκας, τις αμφιβολίες για τις επιλογές της και τις ευκαιρίες της για αυτοδιάθεση. Πώς και από ποιον ορίζεται η μοίρα ενός ανθρώπου;

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα και τη Λυγερή

Η Λυγερή γράφτηκε το 1896 από τον Ανδρέα Καρκαβίτσα (1865-1922) και είναι η πρώτη του νουβέλα. Από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ηθογραφίας, ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία, ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου εκτός από το θέατρο. Τα πιο διάσημα έργα του είναι το μυθιστόρημα Ο ζητιάνος και η συλλογή διηγημάτων Λόγια της πλώρης.

Advertisement

Η Λυγερή διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Ηλείας, τα Λεχαινά, τον τόπο καταγωγής του Καρκαβίτσα. Ο συγγραφέας εμπνέεται την ηρωίδα του, την Ανθή (Η Λυγερή είναι ένας όρος που συναντάται στα δημοτικά τραγούδια και τους θρύλους) από τον δικό του ανεκπλήρωτο έρωτα, εκείνον με την Ιολάνθη Βασιλειάδη. Κόντρα στον έρωτά τους, οι γονείς της αποφάσισαν να την παντρέψουν με κάποιον άλλο, εκείνη υποτάχθηκε στην απόφασή τους και ο Καρκαβίτσας δεν ερωτεύτηκε ποτέ ξανά.

«Η Λυγέρη» του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Με τη Λυγερή ο Καρκαβίτσας μας προσφέρει μια καθαρή ματιά στην επαρχία της εποχής του, αποτυπώνοντάς την ανάγλυφα: ζωντανοί διάλογοι, λεπτομερείς περιγραφές, καταγραφή των ιδεών και των αντιλήψεων των μικρών αυτών κοινωνιών, συνήθειες και έθιμα της περιοχής. Με μια ποιητικότητα που μοιάζει να έρχεται μέσα από τις δημοτικές παραδόσεις, ο συγγραφέας καταφέρνει, με αφορμή μια ερωτική ιστορία, να αναδείξει τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσωπικές επιθυμίες του ατόμου και τις κοινωνικές επιταγές, τους ρόλους και τις συμπεριφορές που επιβάλλουν οι κοινωνίες. Ειδικά όταν πρόκειται για μία νεαρή γυναίκα και το ζήτημα του γάμου της.

Συντελεστές

  • Διασκευή: Ειρήνη Μουντράκη
  • Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
  • Σκηνικά-Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
  • Κοστούμια: Ιωάννα Πλέσσα
  • Μουσική: Δημήτρης Λώλης
  • Κίνηση: Θωμαΐς Σταυριανού-Ζυμαρίτου
  • Δραματολόγος παράστασης: Ειρήνη Μουντράκη
  • Καλλιτεχνική συνεργασία: Μαριαλένα Ηλία
  • Βοηθός σκηνοθέτριας: Άννα Φιλίδου
  • Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Σπένδου
«Η Λυγέρη» του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών«Η Λυγέρη» του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

  • Μαντώ Γιαννίκου: Παγώνα, Αφηγήτρια
  • Δάφνη Δρακοπούλου: Βασιλική Καινούριου,  Αφηγήτρια
  • Βασίλης Καραμπούλας: Παναγιώτης Στριμμένος, Αφηγητής
  • Κωνσταντίνος Σεβδαλής: Νικολός Πικόπουλος, Αφηγητής
  • Θάνος Τριανταφύλλου: Γιωργής Βρανάς, Αφηγητής
  • Μαρία Τσιμά: Παναγιώταινα Στριμμένου, Ανθή Στριμμένου, Αφηγήτρια
  • Δανάη-Αρσενία Φιλίδου: Ανθή Στριμμένου (Λυγερή), Αφηγήτρια

INFO

  • Έναρξη παραστάσεων: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου
  • Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.00
  • Τιμή εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 14€, Φοιτητικό – Νεανικό (έως 28 ετών) 12€, άνω των 65 ετών: Τετάρτη 10€ και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 14€, Άνεργοι, ΑμεΑ και συνοδοί: 5€
  • Διάρκεια: 95 λεπτά
  • Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 2107234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)
«Η Λυγέρη» του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών«Η Λυγέρη» του Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Φωτογραφίες παράστασης: Θεόφιλος Τσιμάς

Βίντεο παράστασης: Νίκος Πάστρας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο