Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

«Sarco»: Ξεπέρασαν τις 370 οι αιτήσεις για την κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Published

on

sacro 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Ομάδες νομικής υπεράσπισης που βρίσκονται πίσω από τη λεγόμενη κάψουλα υποβοηθούμενης  αυτοκτονίας με το όνομα Sarco δήλωσαν την Κυριακή ότι ανέστειλαν τη διαδικασία λήψης αιτήσεων για τη χρήση της —οι οποίες ξεπέρασαν τις 370 τον περασμένο μήνα— καθώς ολοκληρώνεται η ποινική έρευνα για την πρώτη χρήση της στην Ελβετία.

Ο πρόεδρος του «The Last Resort» με έδρα την Ελβετία, Florian Willet, είναι υπό κράτηση, δήλωσαν οι δικηγόροι και η Exit International – θυγατρική που ιδρύθηκε στην Αυστραλία πριν 25 χρόνια και ανέλαβε την ανάπτυξη της τρισδιάστατα εκτυπωμένης κάψουλας, που κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η ελβετική αστυνομία συνέλαβε τον Willet και πολλά άλλα άτομα μετά τον θάνατο μιας 64χρονης γυναίκας από τις ΗΠΑ, η οποία στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε το πρώτο άτομο που χρησιμοποίησε τη συσκευή, σε ένα δάσος στη βόρεια περιοχή Schaffhausen κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Μόλις κάποιος μπει στην κάψουλα θα ακούσει μια φωνή να λέει: «αν θέλετε να πεθάνετε, πατήστε αυτό το κουμπί»

Η Ελβετία έχει μερικούς από τους πιο ανεκτικούς νόμους στον κόσμο όσον αφορά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αν και η πρώτη χρήση του Sarco προκάλεσε συζήτηση μεταξύ των νομοθετών.

Οι νόμοι στην πλούσια χώρα των Άλπεων επιτρέπουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εφόσον το άτομο αφαιρεί τη ζωή του χωρίς «εξωτερική βοήθεια» και όσοι το βοηθούν να πεθάνει δεν το κάνουν για «οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο».

Advertisement

Οι ομάδες νομικής υπεράσπισης της «Sarco» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή ότι 371 άνθρωποι βρίσκονταν «στη διαδικασία υποβολής αίτησης» για τη χρήση της κάψουλας στην Ελβετία από τις 23 Σεπτεμβρίου και οι αιτήσεις ανεστάλησαν μετά την πρώτη χρήση του.

Πώς γίνεται η χρήση της κάψουλας «Sarco»;

Η κάψουλα «Sarco» έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο που κάθεται σε ένα ανακλινόμενο κάθισμα στο εσωτερικό της να πατάει ένα κουμπί που διοχετεύει αέριο άζωτο από μια δεξαμενή από κάτω στον σφραγισμένο θάλαμο, επιτρέποντας στο άτομο να αποκοιμηθεί και στη συνέχεια να πεθάνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Daily Mail και του AFP, μόλις κάποιος μπει στην κάψουλα θα ακούσει μια φωνή να λέει: «αν θέλετε να πεθάνετε, πατήστε αυτό το κουμπί».

Η διαδικασία μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί μέσω της κίνησης των ματιών και του φωνητικού ελέγχου για όποιον έχει μειωμένη κινητικότητα. Ένα δημοσίευμα της First Post πρόσθεσε επίσης ότι μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, δεν υπάρχει τρόπος να τη σταματήσει ή να τη αντιστρέψει κανείς.

Η Exit International ανέφερε ότι ο Willet ήταν το μόνο άτομο που ήταν παρόν στον θάνατο της γυναίκας και τον περιέγραψε ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή». Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Advertisement

Την ίδια ημέρα που πέθανε η γυναίκα, η ελβετική υπουργός Υγείας Elisabeth Baume-Schneider δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η χρήση του Sarco δεν θα είναι νόμιμη. Η γυναίκα φέρεται να έπασχε από σοβαρή ανοσολογική βλάβη.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο