Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Για την Gen Z η ενηλικίωση ξεκινάει στα… 27

Published

on

marcos paixao rcMdkY7S4TY unsplash 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Πολλοί Gen Z-ers πιστεύουν ότι η ενηλικίωση ξεκινά στα 27, διαπίστωσε νέα έρευνα, αμφισβητώντας την ιδέα ότι η ενηλικίωση ξεκινά στα 18. Πολλοί συσχετίζουν την «ενηλικίωση» με την οικονομική ανεξαρτησία (45%) και δίνουν προτεραιότητα στις ευθύνες έναντι της διασκέδασης (38%).

Άλλα ορόσημα περιλαμβάνουν τη μετακόμιση (46%) και την εξασφάλιση μιας πρώτης δουλειάς (28%), αν και πολλοί Gen Z-ers δεν αισθάνονται ενήλικες ακόμα και μετά από αυτά, σύμφωνα με τον Independent.

Καθώς οι κοινωνικές νόρμες αλλάζουν, η ενηλικίωση αφορά πλέον περισσότερο τα προσωπικά ορόσημα, με την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα να γίνονται βασικοί δείκτες, παρά μια συγκεκριμένη ηλικία.

Για πολλούς, το χρονοδιάγραμμα της ενηλικίωσης είναι πλέον πιο ευέλικτο, εξαρτάται από προσωπικές εμπειρίες και όχι από μια καθορισμένη ηλικία. Ενώ οι προηγούμενες γενιές όπως οι baby boomers συχνά ένιωθαν υποχρεωμένες να τηρήσουν τους παραδοσιακούς κανόνες – με το να παντρεύονται νέοι, να αγοράζουν σπίτι και κάνουν παιδιά στα 20 τους – η Gen Z δίνει προτεραιότητα στη συναισθηματική σταθερότητα, την ολοκλήρωση της καριέρας και την εσωτερική αναζήτηση πριν πει πως θεωρείται πλέον «ενήλικος».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη Talker Research, το 72% των ερωτηθέντων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συμφωνούν ότι η ενηλικίωση σήμερα φαίνεται πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτή η αντίληψη ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι νεότερες γενιές απορρίπτουν ολοένα και περισσότερο το σενάριο ενηλικίωσης «που κάνει για όλους» που κυριαρχούσε παλαιότερα.

Advertisement

Μέχρι να… νοικοκυρευτούν

Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσουν επιλογές ζωής, από το να ζουν περισσότερο με τους γονείς τους μέχρι να συνεχίσουν την εκπαίδευση ή να ταξιδέψουν πριν… νοικοκυρευτούν.

Ωστόσο, αυτή η καθυστέρηση οδήγησε επίσης σε ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό. Ο Kevin Mayeux, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, σημείωσε στη μελέτη ότι παρά την εκτεταμένη μετάβαση στην ενήλικη ζωή, πολλοί νεότεροι εξακολουθούν να μην ασχολούνται με τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη σταθερότητά τους.

«Αν και είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τόσοι πολλοί νέοι δεν συνεισφέρουν στη συνταξιοδότησή τους ή δεν αγοράζουν ασφάλιση ζωής, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να κάνετε αυτές τις κινήσεις», είπε ο Mayeux.

Ωστόσο, η τάση υποδηλώνει ότι για την Gen Z, η ενηλικίωση δεν αφορά απαραίτητα την επίτευξη κοινωνικών ορόσημων, αλλά το πότε τα άτομα αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της ζωής τους. Το γεγονός ότι μια σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων σημείωσε το 27 ως την πραγματική «έναρξη» της ενηλικίωσης αντανακλά την αυξανόμενη πεποίθηση ότι τα προσωπικά ορόσημα, και όχι η κοινωνική πίεση, πρέπει να υπαγορεύουν την ετοιμότητα κάποιου να μπει σε αυτή τη φάση της ζωής.

Τελικά, ο ορισμός της ενηλικίωσης μπορεί να εξελίσσεται, αλλά η επιθυμία για ανεξαρτησία, ασφάλεια και αυτοεκπλήρωση παραμένει βασική ιδέα σε αυτό που την ορίζει – είτε στα 18, στα 27 είτε σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο