Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παπαδόπουλος στο ertsports: «Χαρά μου να δουλεύω με παιδιά και να τα βλέπω να εξελίσσονται»

Published

on

Papadopoulos 6 1 1024x576.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Ο Κώστας Παπαδόπουλος εκτελεί και χρέη τεχνικού συμβούλου στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και μίλησε αποκλειστικά στο ertsports, για όσα έχει πετύχει την τελευταία διετία, που χρήζουν βελτίωση οι Έλληνες παίκτες και για τους προσωπικούς τους στόχους.

Κόουτς τι γεύση σου έχουν αφήσει τα δύο χρόνια, που βρίσκεσαι στην ΕΟΚ;

«Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ χαρούμενος και είναι τιμή για μένα, που αποτελώ μέλος της Ομοσπονδίας. Όταν με κάλεσαν και μου ζήτησαν να αναλάβω την εθνική Νέων ενόψει του επερχόμενου Πανευρωπαϊκού το 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης το είδα σαν πρόκληση, καθώς με τα περισσότερα παιδιά, είχα συνεργαστεί ξανά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019. Τότε είχαμε αποκλειστεί από τη ζώνη των μεταλλίων από την οικοδέσποινα Ιταλία, όμως τα παιδιά δεν το είχαν ξεχάσει και στην Κρήτη, ανεβήκαμε στο βάθρο. Κάτι μάλιστα που καταφέραμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά και την φετινή χρονιά στην Γκντίνια της Πολωνίας.

Επιπλέον από την περσινή χρονιά είμαι και τεχνικός σύμβουλος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ. Η Ομοσπονδία διοργάνωσε σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα και είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που είχα την ευκαιρία να είμαι μέλος αυτής της προσπάθειας. Μόνο μέσω της εκπαίδευσης και της συνεχούς ενημέρωσης μπορούμε να εξελίξουμε το άθλημα».

Σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό στις μικρές ηλικίες, που βρίσκεται ο Έλληνας παίκτης;

Advertisement

«Στον διεθνή ανταγωνισμό, υστερούμε σε σημαντικούς τομείς όπως τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και την αθλητικότητα. Αυτά τα στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση σε υψηλό επίπεδο και είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην ανάπτυξη αυτών των παραμέτρων για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο διεθνές προσκήνιο. Πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες και οι ομάδες εστιάζουν στη βελτίωση αυτών των τομέων στους αθλητές από μικρή ηλικία».

Fiba,com

Αρκετοί παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες, συμβουλεύουν συνέχεια τους φερέλπιδες παίκτες να αγαπάνε την προπόνηση; Μήπως τότε οι αθλητές προσπαθούσαν περισσότερο;

«Οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν προκλήσεις που δεν υπήρχαν πριν, τα παιδιά τώρα είναι επηρεασμένα από τα social media και έχουν αυξημένες υποχρεώσεις στο σχολείο. Παλιότερα, οι αθλητές περνούσαν περισσότερο χρόνο παίζοντας στα ανοιχτά γήπεδα, κάτι που τους βοηθούσε να εξελιχθούν φυσικά. Επιπλέον, λείπουν τα αθλητικά σχολεία, τα οποία αποτελούσαν σπουδαίο εφόδιο για τους νεαρούς αθλητές
Πάντως, είναι θετικό ότι οι παίκτες πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι για να μπορέσουν να παίξουν μπάσκετ και να αγωνισθούν σε υψηλό επίπεδο, μπορούν να το καταφέρουν μόνο μέσω της σκληρής δουλειάς, επιμονής και αφοσίωσης».

Κόουτς με τι θα είσαι ευχαριστημένος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα; Ποιος είναι ο στόχος;

«Θα είμαι ικανοποιημένος αν διαπιστώσω ότι όλοι, τόσο οι παίκτες όσο και οι προπονητές, δουλεύουμε συντονισμένα και με κοινή κατεύθυνση, όπως γίνεται η προσπάθεια τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ενιαία φιλοσοφία, όχι μόνο στις εθνικές ομάδες, αλλά και στα σωματεία. Γι’ αυτό το λόγο, διοργανώνουμε πολλά σεμινάρια και ενημερώνουμε τα σωματεία και τους προπονητές για τον τρόπο που χρειάζεται να δουλεύονται οι παίκτες. Στόχος μας είναι να παίζουμε επιθετική άμυνα και να παλεύουμε σε κάθε φάση. Θέλουμε να αγωνιζόμαστε σε ένα up-tempo ρυθμό στην επίθεση και να δημιουργούμε παίκτες που να μπορούν να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις υπό πίεση. Η γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι καθοριστική για την εξέλιξή τους. Μέχρι στιγμής, τα δείγματα είναι θετικά, και καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο».

Advertisement
Παπαδόπουλος στο ertsports: «Χαρά μου να δουλεύω με παιδιά και να τα βλέπω να εξελίσσονται»
Fiba.com

Η κατάκτηση μεταλλίων είναι αυτοσκοπός σε κάθε εθνική ομάδα ή είναι προτιμότερο να μην βαραίνουμε τα νέα παιδιά με τέτοια πίεση;

«Αυτοσκοπός δεν είναι το μετάλλιο. Το πιο σημαντικό είναι οι παίκτες να μάθουν να κερδίζουν, να θέτουν στόχους και να κατανοούν τις θυσίες που απαιτούνται για να τους πετύχουν. Η διαδικασία αυτή, της πειθαρχίας, της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης, είναι που πραγματικά τους βοηθά να ωριμάσουν ως αθλητές. Το μετάλλιο είναι η επιβράβευση, αλλά η ουσία βρίσκεται στην πορεία και στη μάθηση που προκύπτει μέσα από αυτήν».

Αν σε ρωτούσε ένα παιδί να πάει σε κολέγιο ή να μείνει στην Ελλάδα, τι θα τον συμβούλευες;

«Η συμβουλή μου θα ήταν να επιλέξει εκείνο το περιβάλλον όπου θα βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να εξελιχθεί ως παίκτης. Το πιο σημαντικό είναι να έχει χρόνο συμμετοχής και να βρίσκεται σε μια ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρίες και να βελτιώνεται παιχνίδι με παιχνίδι. Είτε αυτό είναι στην Ελλάδα, είτε πηγαίνοντας σε κάποιο κολέγιο στο εξωτερικό, προτεραιότητα πρέπει να είναι ένα περιβάλλον όπου θα μπορεί να δουλέψει σκληρά, να αναπτυχθεί και να νιώθει ότι η ομάδα και οι προπονητές επενδύουν σε αυτόν».

Θα σε ενδιέφερε κόουτς να δουλέψεις σε σύλλογο ή είσαι ταγμένος στις μικρές ηλικίες;

«Κοιτάξτε, μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς παίκτες, καθώς είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό να τους βλέπω να βελτιώνονται και να αναπτύσσονται. Είναι σημαντικό για μένα να βάζω κι εγώ το λιθαράκι στην εξέλιξή τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Αν μελλοντικά δουλέψω σε σύλλογο, θα το έκανα με κάποιον που έχει σκοπό να δώσει χρόνο και ευκαιρίες σε νεαρούς αθλητές, πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάπτυξη των νέων είναι θεμελιώδης για το μέλλον του αθλήματος και θα ήθελα να συμμετάσχω σε μια ομάδα που μοιράζεται αυτή την προσέγγιση».

Advertisement
Παπαδόπουλος στο ertsports: «Χαρά μου να δουλεύω με παιδιά και να τα βλέπω να εξελίσσονται»
Fiba.com

Κάτι τελευταίο. Πως είδες την πορεία της Εθνικής Ανδρών; Ήταν πετυχημένη;

«Αυτό που με γοήτευσε στην Εθνική Ανδρών, ήταν πως πάλευε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο κόουτς Σπανούλης κάνει εξαιρετική δουλειά και εμπνέει τους παίκτες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είμαστε στην ίδια γραμμή φιλοσοφίας και υπάρχει άριστη συνεργασία με όλες τις εθνικές ομάδες».

Δημήτρης Μπούκας

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο