Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός της ημέρας αναχωρεί το C-130 για Λίβανο – Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Published

on

c130m 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει το ελληνικό C-130 για το Λίβανο προκειμένου να εκκενώσει Κύπριους αλλά και ορισμένους Έλληνες πολίτες που έχουν απευθυνθεί στις πρεσβευτικές αρχές ζητώντας βοήθεια για την επιστροφή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του in, καθώς η κατάσταση στην περιοχή γίνεται διαρκώς και πιο επικίνδυνη.

Την ίδια στιγμή όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο in ενεργοποιείται η  Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι όλες οι τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν το ΚΥΣΕΑ και θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Έλληνες που έχουν ζητήσει να επιστρέψουν επί του παρόντος δεν είναι πολλοί, αφού πρόκειται για μεμονωμένα αιτήματα περίπου 10 πολιτών, ωστόσο εφόσον χρειαστεί η Αθήνα είναι έτοιμη να επαναλάβει και τις επόμενες μέρες αποστολή αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας για εκκένωση Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο.

Παρακολουθούν την κατάσταση σε Ισραήλ και Ιράν

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν την κατάσταση και στο Ισραήλ, που ωστόσο δεν υπάρχουν αιτήματα εκκένωσης Ελλήνων πολιτών, καθώς και τις εξελίξεις στο Ιράν.

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Υπουργείο υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχου Γεώργιου Φλώρου ΠΝ (ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου –  Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους), εξετάσθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Advertisement

Μία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνεδρίασης το απόγευμα του ΚΥΣΕΑ.

Μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο χρόνος της αποστολής θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά.

Σε ετοιμότητα δύο επιπλέον C-130

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί  και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130.

Advertisement

Για τον ίδιο λόγο δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε  ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.

Εξετάσθηκε τέλος το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο