Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλος στις πιστωτικές κάρτες | in.gr

Published

on

money 256315 1280 1 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Οι παραδοσιακές πλαστικές πιστωτικές κάρτες ετοιμάζονται να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ήδη εταιρείες όπως η Amazon με το Amazon One και η Apple με το Face ID έχουν ήδη εισαγάγει βιομετρικές τεχνολογίες για πληρωμές.

Ωστόσο, η Mastercard προωθεί τη βιομετρική τεχνολογία με στόχο τη μαζική εφαρμογή της ως αντικαταστάτη των παραδοσιακών πιστωτικών καρτών μέχρι το 2030, ενισχύοντας την ασφάλεια και την ευκολία στις συναλλαγές.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στη χρήση βιομετρικών δεδομένων, όπως η σάρωση παλάμης ή η αναγνώριση προσώπου, για την επαλήθευση των συναλλαγών. Οι βιομετρικές πληρωμές προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς χρησιμοποιούν τυχαίους κωδικούς που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης.

Πού θα εφαρμοστεί;

Παρόλο που οι φυσικές κάρτες δεν θα καταργηθούν άμεσα, η νέα τεχνολογία θα υιοθετηθεί σταδιακά, με στόχο την πλήρη αντικατάστασή τους μέχρι το 2030. Οι χρήστες θα χρειαστούν συσκευές που υποστηρίζουν βιομετρική ταυτοποίηση, όπως βιομετρικά τερματικά POS σε καταστήματα ή smartphones και tablets με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου.

Advertisement

Οι τομείς που πιθανότατα θα υιοθετήσουν πρώτοι αυτή την τεχνολογία περιλαμβάνουν το λιανικό εμπόριο, τον τραπεζικό τομέα και τις βιομηχανίες υγείας και φιλοξενίας.

Η νέα μορφή πληρωμών φέρεται να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η βιομετρική ταυτοποίηση είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιγραφεί, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης. Επίσης, οι χρήστες δεν χρειάζεται να έχουν φυσικές κάρτες ή κωδικούς, ενώ οι συναλλαγές γίνονται πιο γρήγορα και απρόσκοπτα.

Οι κίνδυνοι

Παρά τα οφέλη, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι. Τα βιομετρικά δεδομένα είναι μοναδικά και δεν μπορούν να αλλάξουν, κάτι που τα καθιστά ευαίσθητα σε περίπτωση παραβίασης. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων αυτών. Παρόλο που η τεχνολογία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ενδέχεται να υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες κατά την αναγνώριση των βιομετρικών στοιχείων, όπως λάθη στην αναγνώριση ή κακή ποιότητα εξοπλισμού.

Επίσης, η πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία μπορεί να περιορίζεται σε περιοχές με χαμηλότερη τεχνολογική υποδομή, δημιουργώντας ανισότητες στη χρήση. Οι βιομετρικές πληρωμές απαιτούν εξειδικευμένες συσκευές. Βασικά θα είναι τα βιομετρικά τερματικά POS με αναγνώριστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, παλάμης ή προσώπου. Υπάρχουν και τα κινητά τηλέφωνα και tablets, συσκευές με ενσωματωμένες βιομετρικές δυνατότητες, όπως το Apple Face ID και το Samsung Fingerprint για την επικύρωση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Η ακρίβεια της βιομετρικής τεχνολογίας είναι γενικά πολύ υψηλή, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 95% έως 99%, ανάλογα με τη συσκευή και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται (αναγνώριση προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος, σάρωση παλάμης). Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια, όπως οι συνθήκες φωτισμού στην αναγνώριση προσώπου ή η φθορά δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Advertisement

Αναγνώριση προσώπου και σάρωση παλάμης

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς, με σκοπό να μειώσει τα ποσοστά αποτυχίας και σφαλμάτων. Μέχρι το 2030, θα υιοθετηθούν σταδιακά βιομετρικές μέθοδοι πληρωμής, όπως σάρωση παλάμης και αναγνώριση προσώπου, με στόχο την αντικατάσταση των φυσικών πιστωτικών καρτών και την αύξηση της ασφάλειας στις συναλλαγές. Για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη βιομετρική πληρωμή, η Mastercard θα χρησιμοποιήσει τεχνολογίες κρυπτογράφησης για την προστασία των βιομετρικών δεδομένων και θα αποθηκεύει τις πληροφορίες σε ασφαλείς βάσεις δεδομένων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παραβίασης.

Επιπλέον, η τεχνολογία θα περιλαμβάνει μοναδικούς κωδικούς για κάθε συναλλαγή, οι οποίοι δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ενισχύοντας την ασφάλεια των συναλλαγών. Η συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα ασφάλειας δεδομένων και αυστηροί έλεγχοι θα ενισχύσουν περαιτέρω την προστασία.

Οι πρώτες χώρες

Οι πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν τη βιομετρική τεχνολογία πληρωμών είναι εκείνες με ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των τραπεζών και της φιλοξενίας θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία.

Advertisement

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η νέα τεχνολογία βιομετρικών πληρωμών θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, προσφέροντας ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία. Παρότι οι φυσικές κάρτες δεν θα καταργηθούν άμεσα, η μετάβαση προς αυτή τη νέα μορφή πληρωμών φαίνεται αναπόφευκτη, με στόχο την πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2030.

Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας και την πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο