Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Χατζηδάκη στη Βουλή καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες και προμήθειες

Published

on

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 2 jpg 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Την κλήση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να τοποθετηθεί για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες στις προμήθειες και τη διαφορά που εμφανίζουν στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η δε άσκηση της εμπορικής πολιτικής των τραπεζών, χωρίς την έγκαιρη κρατική παρέμβαση και ρύθμιση, έχει καταδείξει ιστορικά ότι λειτουργεί εις βάρος των νοικοκυριών και των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Προς τούτο συνηγορεί και το από 20.12.2023 πόρισμα του ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες (Β’ 2432/24.04.2024)”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή οι βουλευτές.

Επισημαίνουν: “αναφορικά με τη μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και δανείων σύμφωνα με το από 03 Σεπτεμβρίου 2024 Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,57%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,78% με το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξάνεται στις 5,21 εκατοστιαίες μονάδες”.

Ολόκληρη η επιστολή

Με το παρόν έγγραφο ζητούμε την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων προκειμένου ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τα εξής:

Α. την πρόθεση νομοθετικής παρέμβασης προκειμένου για τη μείωση του ύψους των τραπεζικών προμηθειών και

Advertisement

Β. τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανεισμού.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα ρύθμισης του ύψους των τραπεζικών προμηθειών υφίσταται δεδομένου ότι και με τη διάταξη του άρθρου 64 του ν.5108 (Α’ 65/2.5.2024) επιχειρήθηκε αντιστοίχως η μείωση της επιβάρυνσης των επαγγελματιών από τις αυξημένες προμήθειες στις καθημερινές συναλλαγές μικρού οικονομικού αντικειμένου αξίας μέχρι 10 ευρώ.

Η δε άσκηση της εμπορικής πολιτικής των τραπεζών, χωρίς την έγκαιρη κρατική παρέμβαση και ρύθμιση, έχει καταδείξει ιστορικά ότι λειτουργεί εις βάρος των νοικοκυριών και των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Προς τούτο συνηγορεί και το από 20.12.2023 πόρισμα του ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες (Β’ 2432/24.04.2024).

Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε παραβίαση των άρθρων 1 του ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ επιβάλλοντας πρόστιμα στις Τράπεζες: 1. Πειραιώς, 2. Εθνική, 3. Alpha Bank, 4. Eurobank €), 5. Attica Bank αλλά και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ενώ παράλληλα, τις υποχρέωσε να μειώσουν από 1.1.2024 το ύψος της προμήθειας από ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλο ίδρυμα. Βέβαια, η ΕΕΤ με απαντητικά της έγγραφα σε από το 2020 ερωτήματα που κατατέθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση διαβεβαίωνε ως προς το ζήτημα των τραπεζικών συναλλαγών ότι ουδέποτε εμπλέκεται στη τιμολογιακή πολιτική των Τραπεζών – Μελών της, συνεχίζοντας ότι η προώθηση του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στο χρηματοπιστωτικό τομέα συνιστά καταστατικό της σκοπό, ενώ επιχειρηματολογούσε για τις χαμηλές συγκριτικά χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών.

Εκ του αποτελέσματος η ΕΕΤ διαψεύστηκε και οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών ως απόρροια της συμμετοχής τους σε απαγορευμένες πρακτικές και συμπράξεις αποφασίστηκε να περιοριστούν μετά από την πάροδο τεσσάρων ετών, όχι δηλαδή εγκαίρως, με τους πολίτες να επωμίζονται τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις όλο αυτό το μεσοδιάστημα.

Advertisement

Τι αναφέρει το νέο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος

Αναφορικά με τη μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και δανείων σύμφωνα με το από 03 Σεπτεμβρίου 2024 Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,57%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,78% με το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξάνεται στις 5,21 εκατοστιαίες μονάδες.

Σε χαμηλό επίπεδο παρέμεινε και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένου των καταθέσεων μίας ημέρας) που ανήλθε σε 0,53%. Είναι σαφές ότι εκτός από τις συνέπειες της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν και τους καταθετικούς τους λογαριασμούς να εξανεμίζονται.

Κατόπιν τούτων αιτούμαστε τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα ανωτέρω ζητήματα.

Οι αιτούντες βουλευτές

  • Μαμουλάκης Χάρης
  • Παππάς Νικόλαος
  • Γεροβασίλη Όλγα
  • Γιαννούλης Χρήστος
  • Καραμέρος Γιώργος
  • Κόκκαλης Βασίλης
  • Μάλαμα Κυριακή
  • Νοτοπούλου Αικατερίνη
  • Σαρακιώτης Ιωάννης

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο