Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Συζητούμε με το Ισραήλ τα αντίποινα στο Ιράν – Θα μιλήσω με τον Νετανιάχου

Published

on

2024 09 30T213059Z 2018090269 RC29BAAY81IN RTRMADP 5 STORM HELENE BIDEN 620x350.jpg
BANNER ME POS 1000x200px

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι διεξάγεται μια ενεργή συζήτηση σχετικά με το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ότι οι συνέπειες για την Τεχεράνη μένει να φανούν. Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στον Λευκό Οίκο, είπε ότι θα μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είπε ότι η επίθεση του Ιράν φαίνεται να ήταν αναποτελεσματική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη, λέγοντας ότι το μπαράζ σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση, αλλά φαίνεται ότι εμποδίστηκε. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή βοήθησαν το Ισραήλ να νικήσει την επίθεση και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διαβουλεύεται με το Ισραήλ για την απάντηση.

«Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση από το Ιράν, ένα σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες, σοβαρές συνέπειες, για αυτή την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό». Η Μοσάντ έκανε λόγο πως τα αντίποινα θα έρθουν απόψε κιόλας.

Ο Σάλιβαν δεν διευκρίνισε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι συνέπειες, αλλά σταμάτησε να καλεί το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ τον Απρίλιο, όταν το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ. Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να παρακολουθεί την κατάσταση και να συλλέγει πληροφορίες.

Προβλήματα προκαλεί στον Μπάιντεν η στάση του προς το Ισραήλ

Ο Μπάιντεν, στους τελευταίους μήνες της θητείας του, αντιμετωπίζει ήδη έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, όπως και ο αντιπρόεδρός του και υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Καμάλα Χάρις.

Advertisement

Το Ιράν εκτόξευσε μια ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, Αμπάς Νιλφορουσάν. Το Ισραήλ ανέφερε ότι περισσότεροι από 180 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από το Ιράν. Η ισραηλινή αεράμυνα τους αναχαίτισε.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσαν περίπου δώδεκα αναχαιτιστικά κατά ιρανικών πυραύλων που στόχευαν το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ χαρακτήρισε την επίθεση σημαντική και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Ο Ράιντερ είπε ότι η επίθεση ήταν περίπου διπλάσια σε έκταση από την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο στο Ισραήλ όσον αφορά τον αριθμό των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν κάθε έθνος στον κόσμο να καταδικάσει μαζί τους την επίθεση του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την θρασύτατη και απαράδεκτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία προειδοποίηση από την κυβέρνηση του Ιράν ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση.

Πηγή: Reuters

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο