Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βία ανηλίκων: Μέχρι τέλος της εβδομάδας η ενεργοποίηση του Safe Youth – Τιμωρητικά τα υπόλοιπα μέτρα

Published

on

FotoJet 14 e1727777159654 620x350.jpg

Η βία ανηλίκων κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα, με τα διάφορα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να προκαλούν προβληματισμό και ερωτήματα με βασικότερο το πώς γεννιούνται τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι άσχετες όπως πολλοί επισημαίνουν και από το γεγονός ότι το σχολείο γίνεται όλο και πιο εχθρικό για τα παιδιά.

Βασικό ερώτημα είναι και γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης αλλά μπαίνει σε πρώτο πλάνο η τιμωρία και η καταστολή, που διαπνέουν τα κυβερνητικά μέτρα για τη βία ανηλίκων, με τα οποία επιχειρείται για άλλη μια φορά να μετακυλιστούν οι ευθύνες του κράτους, στις οικογένειες και τα ίδια τα παιδιά.

Το Safe Youth button

Το μόνο «προληπτικό» μέτρο που παρουσιάστηκε  για τη βία ανηλίκων είναι το Safe Youth Button, που κι αυτό αφορά την τελευταία στιγμή, αν προλάβουν να το πατήσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και αν υπάρξει έγκαιρη αντίδραση από τις αρχές.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η εφαρμογή απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες με την ίδια θεματολογία αλλά με διαφορετική διατύπωση ανάλογα με την κατηγορία.

Η πρώτη ομάδα είναι παιδιά 12-15 ετών, η άλλη έφηβοι 15-18 ετών και η τρίτη άτομα άνω των 18 ετών. Μπορούν να την εγκαταστήσουν, εκτός από τα παιδιά, γονείς, προπονητές, δάσκαλοι και γενικότερα όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες σχετικά με ανήλικους.

Advertisement

Τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν βαριές ποινές στους γονείς και τσουχτερά πρόστιμα – Τιμωρία ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος για τα παιδιά

Στόχος, είναι να είναι διαθέσιμη, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για την πρώτη ομάδα, όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, στην ΕΡΤ.

«Είναι μία εφαρμογή πάρα πολύ χρήσιμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα καταφέρουμε να τη δώσουμε στο κοινό, στους πολίτες. Θα μπορούν δηλαδή να την κατεβάσουν και οι γονείς και τα παιδιά στο κινητό τους τηλέφωνο.

Για τους γονείς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν το έχουν αντιληφθεί. Θα είναι ελεύθερη εφαρμογή για όλους τους πολίτες. Απλώς το κουμπί πανικού, το My Button, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία στο σημείο στο οποίο κινδυνεύουν και κακοποιούνται», ανέφερε.

Καταστολή

Τα προωθούμενα νέα μέτρα που θα εξειδικευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να προωθηθούν στη Βουλή προς ψήφιση, έχουν κυρίως τιμωρητικό / κατασταλτικό χαρακτήρα.

Advertisement

Προωθείται η αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης των γονέων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Αδίκημα που περιλαμβάνεται και σήμερα στις διατάξεις του ποινικού κώδικα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος. Με τις προωθούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις το αδίκημα στο μέλλον θα τιμωρείται με φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής θα είναι από 1 έως 5 έτη.

Παράλληλα, προβλέπεται και χρηματική ποινή για τους γονείς που παραμελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους, που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, και θα ξεκινά από 5.000 ευρώ.

Μεγάλη έμφαση , δίνεται στο ζήτημα οπλοκατοχής. Όπως έχει γράψει το in, οποιοδήποτε μαχαίρι, σουγιάς ανεξάρτητα από το μήκος της λάμας καθώς και ρόπαλο, θα θεωρείται παράνομη οπλοκατοχή στα χέρια των ανηλίκων και θα προβλέπεται τιμωρία για την πράξη αυτή.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κατοχή πυροβόλου όπλου ανεξαρτήτως ηλικίας του προσώπου που το έχει παράνομα στην κατοχή του θα τιμωρείται πλέον σε βαθμό κακουργήματος.

«Δεν είναι το ζήτημα να οδηγούμε τα παιδιά στη φυλακή ή στο αναμορφωτήριο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή και μία σειρά από αναμορφωτικά μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί και θεσμοθετηθεί για τους ανήλικους, όπως είναι οι ρυθμίσεις για την απασχόλησή τους σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία στο πλαίσιο της «κοινωφελούς εργασίας».

«Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι πιο διευρυμένες γιατί η παραβατικότητα ανηλίκων είναι πολυσύνθετο, δεν είναι ένα ζήτημα ποινικής αντιμετώπισης», υποστήριξε μιλώντας στο , o υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Advertisement

«Η ποινική αντιμετώπιση έρχεται στο τέλος. Έχουμε ψηφίσει από τον Φεβρουάριο και ισχύουν από τον Μάιο για τους νέους παραβάτες, προβλέπονται τρία αναμορφωτικά μέτρα. Να συμμετέχει σε ομαδικές εκδηλώσεις, να συμμετέχει σε οργανωμένες πολιτισμικές εκδηλώσεις και η κοινωφελής εργασία. Δεν είναι το ζήτημα να οδηγούμε τα παιδιά στη φυλακή ή στο αναμορφωτήριο. Όταν ο νέος είναι πάνω από 15 ετών και έχει διαπράξει σοβαρές πράξεις μπορεί να επιβληθεί ο εγκλεισμός στη  φυλακή των ανηλίκων».

Σχετικά με τη μείωση του ορίου ανηλικότητας από τα 15 στα 14 έτη, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «κρίθηκε πως δεν χρειάζεται να το αλλάξουμε ακόμα. Στόχος της πολιτείας είναι να γλιτώσουν τα παιδιά και να μην εξελιχθούν σε επικίνδυνους παραβάτες».

Φυλακή για τους γονείς

Ο ίδιος ανέφερε πως «οι γονείς που παραμελούν τα παιδιά πλέον θα κινδυνεύουν να πάνε φυλακή». Είπε δε για τα κινητά στα σχολεία ότι «το παιδί πρέπει να είναι αφοσιωμένο στον δάσκαλο και στις απαντήσεις των συμμαθητών του. Δεύτερον πάει για να κοινωνικοποιηθεί. Όταν έχει το κινητό ασχολείται με το κινητό. Τρίτο, με αυτόν τον  τρόπο ο δάσκαλος παίρνει τον έλεγχο της αίθουσας».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο