Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

Γυμναστική: Πόσα λεπτά άσκησης την εβδομάδα «θωρακίζουν» την υγεία μας;

Published

on

pexels mastercowley 1199590 1 620x350.jpg

Πόσο χρόνο πρέπει τελικά να αφιερώνουμε στη γυμναστική; Παίζει ρόλο αν αθλούμαστε τακτικά τις καθημερινές ή μόνο τα Σαββατοκύριακα;

Δεν έχεις αρκετό χρόνο για προπόνηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας; Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη για την υγεία από την γυμναστική εάν είσαι «weekend warrior», αν κάνεις δηλαδή μόνο το Σαββατοκύριακο.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα φυσικής κατάστασης για περίπου 89.000 άτομα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι ολοκλήρωναν 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, ακόμα κι αν αυτός ο χρόνος αφιερωνόταν μόνο το Σαββατοκύριακο, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης συνολικά 264 ασθενειών. Χαρακτηριστικά, οι λεγόμενοι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» βρέθηκε να έχουν έως και 43% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη και 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με τα ανενεργά άτομα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο όγκος της δραστηριότητας είναι μάλλον αυτό που τελικά μετρά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πληροφορίες για τη φυσική δραστηριότητα 89.573 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο που φορούσαν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης για μια εβδομάδα.

Advertisement

Τα μοτίβα σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκαν αναλόγως. Στη συνέχεια, η ομάδα αναζήτησε συσχετίσεις μεταξύ των προτύπων άσκησης και πολλαπλούς τύπους ασθενειών που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην ψυχική, καρδιαγγειακή και πεπτική υγεία των ατόμων σε διάστημα έξι ετών.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ταξινομήθηκαν ως «ανενεργοί», που σημαίνει ότι έκαναν λιγότερο από 150 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

Το ένα τέταρτο ήταν «τακτικά ενεργοί» και οι υπόλοιποι, το 42%, ήταν «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», πληρούσαν δηλαδή τις συστάσεις του ΠΟΥ – 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 75 έως 150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα- μόνο αυτές τις 2 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δύο πρότυπα δραστηριότητας (τακτικοί ενεργοί και weekend warriors) συνδέθηκαν με σημαντική μείωση απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Σε σύγκριση με την ανενεργή ομάδα, τα άτομα που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τα επόμενα έξι χρόνια και οι «weekend warriors», 27%. Επιπλέον, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού και ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Advertisement

Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η πολλή άσκηση το Σαββατοκύριακο μπορεί να αποτελεί πρόκληση.

Κάνε το καλύτερο που μπορείς με τη γυμναστική

Πολλοί από εμάς, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα δεν έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας. Όλα όμως είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Είναι απαραίτητο να δεσμεύομαστε σχετικά με τις ώρες που θα αφιερώνουμε στην άσκηση και να ακολουθούμε με συνέπεια ένα σταθερό πρόγραμμα, ακόμα κι αν δεν καταφέρνουμε πάντα να καλύπτουμε τα 150 συνιστώμενα λεπτά.

Επίλεξε μια ποικιλία δραστηριοτήτων

Θα μπορούσες τη μία μέρα να κάνεις αερόβια άσκηση (ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι κλπ.) και την άλλη ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Επιπλέον, μπορείς να βάλεις στο παιχνίδι φίλους ή οικογένεια. Έτσι θα περνάς και ποιοτικό χρόνο μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα τα Σαββατοκύριακα και δεν θα παραμελείς την γυμναστική.

* Πηγή: Vita

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο