Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

Baby Reindeer: Δικαστήριο αποφάσισε πως η σειρά δεν είναι «αληθινή ιστορία» και δικαίωσε τη «Μάρθα»

Published

on

bbrndr 620x350.jpg

Η Φιόνα Χάρβεϊ, η γυναίκα που αποτέλεσε έμπνευση του χαρακτήρα της «Μάρθα» από τη δημοφιλή και πολυσυζητημένη σειρά του Netflix «Baby Reindeer», έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αγωγή για δυσφήμηση κατά της πλατφόρμας, μετά από απόφαση Αμερικανού δικαστή – βέβαια, υπήρχαν ήδη υπόνοιες εδώ και καιρό. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η ιστορία της γυναίκας που προβλήθηκε από τη σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ ως «αληθινή ιστορία» στην πραγματικότητα δεν ήταν.

Η πλατφόρμα φέρει ευθύνη για την εσφαλμένη δήλωση πως πρόκειται για πιστή αναπαράσταση των γεγονότων. Το Netflix, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, θα έπρεπε να δηλώνει ότι η ιστορία της Φιόνα Χάρβεϊ αποτελεί απλώς «έμπνευση» του χαρακτήρα της Μάρθα. Μάλιστα, η Χάρβεϊ είχε προσφύγει νομικά κατά του Netflix υποστηρίζοντας πως η σειρά άφησε ψευδώς να εννοηθεί πως η ίδια επιτέθηκε σεξουαλικά στον Γκαντ και ότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, δεν συνέβη ποτέ.

Στην απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, ο δικαστής Γκάρι Κλάουσνερ ανέφερε πως το γεγονός ότι τα επεισόδια της σειράς ξεκινούν με τη φράση «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία» συνέβαλε στο να αντιμετωπίζουν οι θεατές την ιστορία ως απολύτως αληθινή και ακριβή. Στην πραγματικότητα όμως, ενώ η γυναίκα πράγματι ήρθε αντιμέτωπη με το γράμμα του νόμου, οι παραβιάσεις αυτού στη σειρά φαίνονται περισσότερες και μεγαλύτερου βάρους από αυτές που αντιμετώπισε.

Advertisement

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της παρενόχλησης και της καταδίκης για παρενόχληση σε δικαστήριο», σημείωσε ο δικαστής. «Ομοίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ακατάλληλου αγγίγματος και της σεξουαλικής επίθεσης», τόνισε επίσης.

Η εξήγηση του Ρίτσαρντ Γκαντ

Οσον αφορά τον Γκαντ, στην υπερασπιστική του γραμμή ισχυρίστηκε ότι η Χάρβεϊ τον παρακολουθούσε επί χρόνια ενώ ο ίδιος εργαζόταν σε μια παμπ στο Λονδίνο, τον παρενοχλούσε και του έστελνε χιλιάδες παρενοχλητικά μηνύματα. Εξήγησε επίσης πως, ενώ την είχε καταγγείλει στην αστυνομία, δεν διώχθηκε ποινικά ούτε οδηγήθηκε στη φυλακή –  δέχθηκε ένα προειδοποιητικό, τυπικό μήνυμα λόγω της παρενόχλησης. Ο Γκαντ έχει επίσης δηλώσει ότι η σειρά του Netflix και το θεατρικό έργο στο οποίο βασίστηκε ήταν και τα δύο προϊόντα μυθοπλασίας. Μάλιστα, τον Ιούνιο, οι Sunday Times είχαν αποκαλύψει ότι ο Γκαντ είχε επιφυλάξεις ως προς τη χρήση της φράσης «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία» στην αρχή των επεισοδίων και πως τελικώς συμπεριλήφθηκε κατόπιν αιτήματος του Netflix.

Η Χάρβεϊ δεν κατονομάστηκε ποτέ στα επεισόδια του «Baby Reindeer». Παρ’ όλα αυτά, θεατές την αναγνώρισαν γρήγορα μέσα από αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα μάλιστα να δέχεται απειλητικά για τη ζωή της μηνύματα, αποδεικνύοντας την επικινδυνότητα του πράγματος.

*Πηγή: The Guardian 



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο