Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι πολυεθνικές καθορίζουν τις τιμές στην Ελλάδα – Το «κλειδωμένο» περιθώριο κέρδους

Published

on

super17 3 620x350.jpg

Μπορεί η επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προ των τελευταίων ευρωεκλογών, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, να μην έμεινε αναπάντητη.

Αλλά είναι βέβαιο – το προεξοφλούν στην αγορά – ουδέν πρόκειται να συμβεί επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του τόνιζε πως οι πολυεθνικοί όμιλοι τιμολογούν διαφορετικά στην Ελλάδα απ΄ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ έλεγαν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο οι ισολογισμοί που θα δημοσιευτούν τον 2025 και θα αφορούν την χρήση του 2024, στην «τελευταία γραμμή» να «δείξουν» περιορισμένα κέρδη ή και ακόμη χαμηλότερα!

Το «κλειδωμένο» περιθώριο κέρδους

Ο λόγος είναι προφανής. Οι εταιρείες – πολυεθνικοί όμιλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων που λειτουργούν στην ελληνική αγορά έχουν εισαγωγικό χαρακτήρα και οι αποκλειστικές ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων – έχοντας τον «κορσέ» του καθορισμένου περιθωρίου μικτού κέρδους στα όρια της 31 Δεκεμβρίου 2021, δουλεύουν ή μπορούν να δουλεύουν διαφορετικά!

Δηλαδή εξηγούσαν κάνουν ή μπορούν να κάνουν τις ανατιμήσεις οι μητρικοί όμιλοι  στην εξαγωγή τους προ την Ελλάδα, κρατώντας το επιπλέον κέρδος που θα είχε η θυγατρική της στην Ελλάδα στο εξωτερικό.

Advertisement

Πλέον η τάση των τιμών βρίσκεται στην καθοδική της φάση

Κι εδώ τα προϊόντα έρχονται ανατιμημένα. Και οι θυγατρικές δουλεύουν με βάση τα προβλεπόμενα. Όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Βέβαια η μείωση της κερδοφορίας μόνο κατά ένα μέρος θα οφείλεται στην προαναφερθείσα πρακτική.

Οι κρατικές παρεμβάσεις

Το άλλο μέρος θα οφείλεται στην κυβερνητική πίεση μέσω των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην αγορά, όπως επίσης και στον έντονο ανταγωνισμό, δεδομένου ότι πλέον η τάση των τιμών βρίσκεται στην καθοδική της φάση.

Αυτά βεβαίως για τους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται εμπορικά στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά την περίπτωση των ελληνικών εισαγωγικών εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είναι δυνατόν ένα μέρος των κερδών τους –μέσα από μία ιδιωτική συμφωνία του Έλληνα εισαγωγέα και του ευρωπαίου εξαγωγέα– να μένει στο εξωτερικό. Και πάλι έρχεται με υπερβάλλουσα ανατίμηση το προϊόν στην ελληνική αγορά.

Οι απώλειες για το Ελληνικό Δημόσιο

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σ΄ αυτή την περίπτωση εκτός από την επιβάρυνση του καταναλωτή, έχει απώλειες και το ελληνικό δημόσιο, διότι τα φορολογικά έσοδα από τα επιχειρηματικά κέρδη –στη συγκεκριμένη κατηγορία– θα είναι σαφώς μικρότερα.

Advertisement

Συμφωνίες για μείωση τιμών

Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι τελικώς έχουν τελεσφορήσει οι συζητήσεις που διεξήγαγε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος με την βιομηχανία και το λιανεμπόριο σχετικά με την επιπλέον αποκλιμάκωση των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ προβλέπεται –ήδη έχει αρχίσει σιγά– σιγά να εφαρμόζεται και στην διάρκεια των επόμενων ημερών πρόκειται να η τάση αυτή να ενισχυθεί – οι προμηθευτικές εταιρείες να κάνουν επιπλέον έκπτωση επί του τιμοκαταλόγου προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και από την πλευρά του το λιανεμπόριο να προσθέσει ένα επιπλέον ποσοστό. Έτσι στο ράφι ο καταναλωτής θα βρει μία ικανοποιητική μείωση της τιμή τους προϊόντος.

Η «δωρεάν διαφήμιση» από το Υπουργείο

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ προμηθευτών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ, θα το κοινοποιούν οι δεύτερες στην γενική γραμματεία Εμπορίου. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε την υποχρέωση να δημοσιοποιεί τις εταιρείες που συμμετέχουν σ΄ αυτή την προσπάθεια και τα προϊόντα των οποίων η τιμή μειώνεται.

Κάνοντας τους έτσι μία έμμεση διαφήμιση και κυρίως για να αποκατασταθεί η φήμη της βιομηχανίας, που στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει τρωθεί σημαντικά. Παράλληλα φαίνεται ότι θα υπάρξει έξαρση των προσφορών στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Η παράταση

Πηγές της αγοράς ελπίζουν ότι δεδομένου πως στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η διάρκεια όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων, πως τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης σ΄ αυτή την περίπτωση δεν θα δώσει παράταση, όπως έχει πράξει στο παρελθόν.

Advertisement

Σ΄αυτή την… ελπίδα συνηγορεί και το γεγονός ότι με εξαίρεση ορισμένα προϊόντα – που η πρώτη τους ύλη είναι χρηματιστηριακά εμπορεύματα – οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων βρίσκονται σε διαδικασία αποκλιμάκωσης. Εκτιμούν ότι η τάση που έχει καταγραφεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και να ενισχυθεί!

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο