Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: «Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον Νετανιάχου, λέει ο Μπορέλ

Published

on

borrell josep 620x350.jpg

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Amr Abdallah Dalsh) υποστήριξε χθες Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ ότι «κανείς», ούτε καν οι ΗΠΑ, «δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στους πολέμους με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Οχθη», είπε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 «Οδεύουμε προς έναν μακρύ πόλεμο», προέβλεψε ο Μπορέλ

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε απειλήσει πως θα πλήξει το Ιράν σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί επίθεση, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Γάζα και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι να φθάσει στη νίκη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν μπαράζ αεροπορικών επιδρομών τη νύχτα χθες Παρασκευή προς σήμερα Σάββατο στα νότια προάστια της Βηρυτού και σ’ άλλες περιοχές του Λιβάνου, λίγες ώρες μετά το πλήγμα που είχε στόχο το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ.

Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. «Οδεύουμε προς έναν μακρύ πόλεμο», προέβλεψε ο Μπορέλ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε προειδοποιήσει πως ο Λίβανος βρίσκεται «στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Advertisement

Να μη «βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ»

Λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου θ’ αναμετρηθούν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ. Εχουν προσπαθήσει πολλές φορές και δεν τα κατάφεραν», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο