Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία θέλει να επαναφέρει τον σεβασμό στα σχολεία με τους «βαθμούς συμπεριφοράς»

Published

on

street 2805643 1280 1 620x350.jpg

Η Ιταλία επανέφερε στα σχολεία της ένα μέτρο που αφορά τους μαθητές με κακή συμπεριφορά, εν μέσω αύξησης των επιθέσεων προς τους εκπαιδευτικούς.

Η πολιτική, ονόματι «βαθμοί συμπεριφοράς», αποτελεί μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη και δίνει στα σχολεία την εξουσία να αποβάλλουν μαθητές με βάση αποκλειστικά τη συμπεριφορά τους.

Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που θα βαθμολογούνται με 5 ή και λιγότερο (με άριστα το 10) στη συμπεριφορά θα αποτυγχάνουν και θα πρέπει να επαναλάβουν την τάξη, ακόμα και εάν οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις είναι καλές.

«Θα φέρει πίσω τον σεβασμό»

Οι μαθητές Λυκείου που θα πάρουν μόνο έξι στην κοινωνική τους συμπεριφορά θα υποχρεούνται να περάσουν μια εξέταση πολιτικής παιδείας. Οι βαθμοί στη συμπεριφορά θα έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην εξέταση της κρίσιμης αποφοίτησης, της maturità.

«Η μεταρρύθμιση αυτή αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά τον σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα δημόσια αγαθά κεντρικό ζήτημα και αποκαθιστά την αυθεντία των δασκάλων», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Παιδείας, Giuseppe Valditara. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με τη σειρά της, είχε πει πως η εν λόγω αλλαγή θα «φέρει πίσω τον σεβασμό» στα σχολεία.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν επιβληθεί πρόστιμα μεταξύ 500 € και 10.000 € για πράξεις επιθετικότητας ή βίας κατά του σχολικού προσωπικού.

Αύξηση των επιθέσεων κατά 110% από πέρυσι

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε από την ANP, την Ένωση Διευθυντών Σχολείων της Ιταλίας, ακολουθεί την αύξηση άνω του 110% στις επιθέσεις κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δάσκαλοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών.

Οι μαθητές συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους δασκάλους τους σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην τάξη, αναφέρει ο Guardian.

Ο Antonello Giannelli, πρόεδρος της ANP, δήλωσε ότι το μέτρο είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός». «Έχουμε ακούσει για πάρα πολλές περιπτώσεις ατίθασης και ανώμαλης συμπεριφοράς», είπε. «Είναι σωστό οι μαθητές να καλούνται να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ως συνέπεια των πράξεών τους», τόνισε.

Ο Tommaso Martelli, συντονιστής μιας εθνικής μαθητικής ένωσης, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας».

Advertisement

«Η πιθανότητα αποτυχίας λόγω παραβιάσεων των κανόνων καθιστά τώρα τους βαθμούς για τη συμπεριφορά, εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα περαιτέρω κατασταλτικό μέσο στα σχολεία μας», εξήγησε ο ίδιος.

Η δέσμη μέτρων, που είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και επτά αποχές.Η Anna Ascani, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι ο κανόνας της συμπεριφοράς σηματοδοτεί «την επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».

Αξίζει να αναφέρουμε πως το εν λόγω μέτρο θυμίζει κατά πολύ εκείνο που είχε επιβάλλει στα σχολεία ο Μουσολίνι, το οποίο παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί έπειτα από διαμαρτυρίες των μαθητών.

Με την πάροδο των ετών υπέστη τροποποιήσεις, πριν καταργηθεί σε όλα τα σχολεία το 2000.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο