Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν για το «παράθυρο ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά

Published

on

6317466 1024x683 1 620x350.jpg

Ενδιαφέρον και στην Τουρκία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται να ανοίγουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επανέναρξη του διαλόγου – τουλάχιστον – για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Και οι δύο ηγέτες, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επέλεξαν να αναφερθούν στο ζήτημα και να δείξουν θετικοί προς μία κατεύθυνση λύσης. Έστω και αν για την έναρξη υπάρχει διπλωματικός δρόμος που Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να διανύσουν, ώστε να καθορίσουν το πλαίσιο και τους όρους υπό τους οποίους θα καθίσουν στο τραπέζι. Αν καθίσουν.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την προσευχή της Παρασκευής, επαναβεβαιώνοντας ότι αρχές του 2025 προγραμματίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε δε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, θα συνεχίσει τις επαφές του στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

O Ερντογάν αναφέρθηκε στα «γνωστά προβλήματα στο Αιγαίο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν στο τραπέζι, και στη δήλωση Μητσοτάκη περί πρόθεσης για λύση.

Advertisement

Το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη οριοθέτησης των θαλασσίων δικαιοδοσιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».

Η προθυμία της Ελλάδας

Αντίστοιχα και ο Μητσοτάκης μίλησε περί προθυμίας της Ελλάδας «να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη».

Σημείωσε ακόμα την τοποθέτηση Ερντογάν πως «η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» και δήλωσε «πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Αλλά αν πρόκειται να προσπαθήσουμε, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να υιοθετήσουμε μια συνεπή προσέγγιση σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς μας».

Η εντολή στους ΥΠΕΞ

Οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, κατόπιν εντολής Μητσοτάκη και Ερντογάν, αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα το Νοέμβριο και να «διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο