Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τσάι και συμπάθεια» στη ΝΔ μπας και γλιτώσει ο Κυριάκος την αστάθεια, στο debate βγήκε amber allert για τον σοσιαλισμό

Published

on

DSC 8622 620x350.jpg

Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, κάθισα με μεγάλη αγωνία το ομολογώ να δω το χθεσινό debate για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, μπας και αποκτήσει επιτέλους αυτή η χώρα κάποια στιγμή σοβαρή αντιπολίτευση. «Θα χάσεις την ώρα σου», μου είπε η φίλη μου η Ντιντί και δυστυχώς είχε δίκιο. Πόσο δίκιο! Χασμουρήθηκα ουκ ολίγες φορές η αλήθεια είναι κι ας λένε διάφοροι δεξιά και αριστερά πως ήταν το «καλύτερο debate» και με διαφορά. Αντιλαμβάνομαι το άγχος τους να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ τώρα που αργοπεθαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάπου έλεος. Δεν είμεθα ηλίθιοι φίλτατοι, αντιλαμβανόμαστε τι βλέπουμε…

Δεν το πήραν αλλιώς…

Και τί είδαμε; Ένα «πολιτισμένο» διάλογο στο μεγαλύτερο μέρος, καθώς τις μπηχτές και τις σπόντες τις άφησαν όλοι για το τέλος, για όσους άντεξαν και δεν κοιμήθηκαν. Πέραν τούτου όμως τί ακριβώς είδαμε λατρεμένοι μου; Σας ρωτώ και απαντώ η ίδια στον εαυτό μου. Μια προσπάθεια απ’ όλους να τη βγει στη ΝΔ από το κέντρο, απ’ τα αριστερά ούτε λόγος. Αλλά επειδή ο Κυριάκος αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος το έχει αλώσει εδώ και καιρό και παρά τις απώλειες εξακολουθεί να έχει έρεισμα σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ξανά δεύτερο και καταϊδρωμένο! Με απλά λόγια λατρεμένοι της Χαριλάου Τρικούπη. Αν θέλουμε ένα κόμμα με κεντρώες αναφορές έχουμε τον Κυριάκο. Οι σοσιαλιστικές λείπουν, αλλά κατά πως φαίνεται κι εσείς τις έχετε καλά κρυμμένες…

Κατευνασμός

Μπορεί το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου να «εκπέμπει» μηνύματα κατευνασμού για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά σας πληροφορώ – μετά λόγου γνώσεως! – ότι η κατάσταση είναι αρκούντως σοβαρή!

Βαθύ πρόβλημα

Μου έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή – δοκιμασμένη ως προς την εγκυρότητα των πληροφοριών και των εκτιμήσεων της… – πως κατά την γνώμη της θεωρεί «τρεις βασικούς κινδύνους, πρώτον, το μεταναστευτικό, δεύτερον, τις κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται, τρίτον, τα social media που μέσω αυτών γίνεται η διάχυση ακροδεξιού λαϊκιστικού λόγου. Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και πιο σοβαρό. Και θεωρώ ότι είναι πιθανόν μεσοπρόθεσμα να δοκιμαστεί ακόμη κι η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Αν μάλιστα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ, τότε… φωτιά στα μπατζάκια μας»!

«Τσάι και συμπάθεια»

Επίσης η ίδια πηγή εκτιμά ότι η επιχείρηση «τσάι και συμπάθεια» που βρίσκεται σε εξέλιξη ελάχιστα θα αποδώσει. Φάνηκε, εξάλλου, χθες με τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Νίκη Κεραμέως με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατία, η πλειονότητα των οποίων την … «σνόμπαρε» κανονικά! Σειρά έχει σε αντίστοιχη συνάντηση ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Λέτε να πάει καλύτερα; Ο ίδιος το ελπίζει, εγώ δεν το νομίζω. Αλλά σύντομα τα το δούμε.

Advertisement

Ερχεται ο προϋπολογισμός

Α, και να σας επισημάνω ότι τα θέματα της οικονομίας έτσι κι αλλιώς στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσουν στο προσκήνιο. Νομίζω πως την Δευτέρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Κι έρχεται κι ο προϋπολογισμός, όπου όλοι θέλουν αλλά αυτός δεν έχει! Ε, ρε μάνα μου! Θα ζήσουμε καινούργιες μέρες δόξας….

Δημοσκοπήσεις και προβλέψεις

Όμως χθες ήταν ημέρα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Όπως και να το κάνουμε το debate των έξι υποψήφιων προέδρων – μετά από την συνάντηση στη Νέα Υόρκη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογαν – ήταν στο επίκεντρο. Και σήμερα είναι ο απόηχος. Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις είναι αρκετά έωλες – έτσι μου έλεγαν άνθρωποι που γνωρίζουν την «πράσινη γεωγραφία» καλά κι από τα μέσα – ωστόσο υπάρχουν ορισμένες «σταθερές».

Αδύναμος στην Αττική

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι κατ΄ αρχήν, στην Περιφέρεια Αττικής – όπου να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τέταρτη θέση… – ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δεν «έχει λαμβάνειν» σπουδαία πράγματα. Το γεγονός ότι έχει στα stuff του τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Δεδομένου ότι στις τελευταίες εκλογές ο ίδιος είχε πάρει περίπου 5.500 σταυρούς και δεν εκλέχτηκε, ενώ η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου στην ίδια περιφέρεια είχε πάρει 9.500 σταυρούς. Μάλιστα εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι τρίτος, αν όχι τέταρτος. Διότι μου εξηγούσαν ακόμη και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει μία δική της επιρροή.

Γερουλάνος vs Διαμαντοπούλου

Επίσης φαίνεται πως ο κ. Παύλος Γερουλάνος – ο οποίος παίζει τα ρέστα του, λένε… – «συναντιέται» στο εκλογικό σώμα με την κυρία Διαμαντοπούλου. Και μάλιστα έχει απώλειες προς αυτή την πλευρά. Γι΄ αυτό του έδωσε και το «χρίσμα» του … προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για να ενισχύσει τις διαρροές προς αυτήν. Αλλά ο άλλος το «έκοψε μαχαίρι» και παράλληλα προκαλεί και πόλωση με την … ατυχήσασα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ.

Στον Δούκα…

Παράλληλα σημείωναν ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει μεγάλη διαρροή στελεχών. Μου επεσήμαναν συγκεκριμένα ότι το τμήμα των ηλικιωμένων του παλιού ΠΑΣΟΚ που στις προηγούμενες εκλογές, το 2021, προκειμένου να μην εκλεγεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στήριξαν τον κ. Ανδρουλάκη «όλοι αυτοί έχουν φύγει κι έχουν πάει στον Δούκα».

Advertisement

Οχι τόσο αδύναμος

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι αρκετά αδύναμος. Όμως όχι και τόσο. Διότι έλεγαν ότι το 2021 στον πρώτο γύρο είχε πάρει περισσότερους από 90.000 ψήφους. Πόσους θα χάσει; Θεωρούν ότι είναι εξασφαλισμένη η είσοδος του στη δεύτερη Κυριακή. Αν και υπάρχουν και ορισμένες extreme εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για «δίδυμο» στο δεύτερο γύρο της κυρίας Διαμαντοπούλου με τον κ. Χάρη Δούκα.

Η «μαύρη τρύπα» του κ. Χάρη Δούκα

Τώρα ο δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται να «αγκαλιάζει» την ανάγκη μεγάλου μέρους της κεντροαριστεράς για «αντιδεξιό υποψήφιο πρωθυπουργό». Εχει σημαντική δύναμη στην λεκανοπέδιο της Αττικής. Κι είναι κι αρκετοί «παπανδρεϊκοί» που τον στηρίζουν. Όμως η Κρήτη είναι μία μάλλον «μαύρη τρύπα» για τον κ. Δούκα, δεδομένου ότι είναι η «έδρα» του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και είναι πολύ πιθανό να είναι αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές.

Πόσοι θα πάνε;

Σε κάθε περίπτωση όμως κρίσιμο μέγεθος αποτελεί ποιος θα είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων. Θα είναι περισσότεροι από τους 270.000 του 2021; Και πόσο; Το μέγεθος του εκλογικού σώματος θα κρίνει πολλά. Θα λειτουργήσει περίπου ως «ασανσέρ» και μπορεί να αλλάξει την θέση που θα καταλάβει ο κάθε υποψήφιος. Εξ αυτού του λόγου και η σημασία του χθεσινού debate. Θα δούμε τις συνέπειες εντός των επόμενων ημερών. Δεδομένου ότι θα μετρηθεί η απόδοση που είχε ο κάθε υποψήφιος. Και τι σημαίνει αυτός. Προσεχώς στις δημοσκοπήσεις….

Η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου

Σήμερα είναι πιθανόν ο κ. Στέφανος Κασσελάκης να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. Σύμφωνα πάντως με την έρευνα της Interview η απόσταση από τους άλλους εν δυνάμει ή ανακηρυχθέντες υποψηφίους, είναι μεγάλη. Και το μέγεθος της πόλωσης που επικρατεί – το κλίμα είναι σχεδόν πολεμικό – κάνει σχεδόν απαγορευτική την μετεκλογική συνύπαρξη των υπαρχόντων τάσεων. Όταν στην πολιτική το θυμικό επικρατεί της λογικής, το αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συντρίμμια….

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο