Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

Νέα έρευνα: Η δίαιτα Portfolio είναι μια «επένδυση» για την καρδιά

Published

on

pexels karolina grabowska 5202128 1 620x350.jpg

Οι έξυπνοι επενδυτές αποφεύγουν να τοποθετούν όλα τα κεφάλαιά τους σε ένα είδος μετοχών… Ακριβώς όπως ένας οικονομικός σύμβουλος μπορεί να συστήσει να αναβαθμίσετε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο – π.χ. όχι μόνο ομόλογα – έτσι και ο καρδιολόγος σας μπορεί να σας συμβουλέψει να βάλετε ποικιλία στη διατροφή σας: Η δίαιτα portfolio επικεντρώνεται σε διάφορα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που μειώνουν τα επιβλαβή λιπίδια του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της LDL (της λεγόμενης κακής χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων.

Αυτό το διατροφικό πλάνο εγκρίθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ως ένας εύκολος τρόπος διαχείρισης της χοληστερόλης και μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation σε περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη βαθμολογία στη δίαιτα Portfolio είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού μετά από 30 χρόνια παρακολούθησης.

«Μέσω αυτής της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι η βαθμολογία της Portfolio diet συσχετίστηκε σταθερά με μειωμένο κίνδυνο τόσο για καρδιακές παθήσεις όσο και για εγκεφαλικά επεισόδια», σχολιάζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Άντρεα Γκλεν, διαιτολόγος και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ποιες τροφές να προσθέσετε στο portfolio σας

Όπως προδίδει το όνομά της, η δίαιτα Portfolio ως διατροφικό μοντέλο περιλαμβάνει ένα επιλεγμένο «χαρτοφυλάκιο» από:

Advertisement

– Φυτικές πρωτεΐνες, όπως σόγια και άλλα όσπρια ή τόφου.
– Ξηρούς καρπούς και σπόρους.
– Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, μούρα, μήλα και εσπεριδοειδή.
– Φυτοστερόλες που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.
– Μονοακόρεστα λιπαρά από αβοκάντο και υγιεινά φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.

Η δίαιτα Portfolio έχει κάποιες ομοιότητες με τη μεσογειακή διατροφή. Και οι δύο είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και προϋποθέτουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φασολιών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών. Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στις δύο έγκειται στο γεγονός ότι η δίαιτα Portfolio περιλαμβάνει περισσότερα προϊόντα σόγιας και εστιάζει περισσότερο σε τροφές με όπως η βρώμη, το κριθάρι, οι μπάμιες και οι μελιτζάνες. Σε γενικές γραμμές, η Portfolio είναι περισσότερο φυτική από ότι η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Ωστόσο, «δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε μια αυστηρά vegan ή χορτοφαγική δίαιτα για να δείτε οφέλη, αλλά όσο περισσότερα από τα τρόφιμα της δίαιτας Portfolio τρώτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Τι να αποφεύγετε:

– Κόκκινο κρέας.
– Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
– Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
– Πρόσθετα σάκχαρα.
– Κορεσμένα λιπαρά.

Advertisement

«Δεν είναι μια προσέγγιση του στυλ τρώμε τα πάντα ή τίποτα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διατροφή σας και να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές και να δείτε καρδιαγγειακά οφέλη», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

* Πηγή: Vita

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο