Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορική ομιλία του Μπάιντεν στον ΟΗΕ – «Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από την παραμονή στην εξουσία»

Published

on

biden 620x350.jpg

Με αναδρομή στο παρελθόν, αναφορές στο τώρα και το αύριο των ΗΠΑ και ολόκληρου του κόσμου πραγματοποιήθηκε η ιστορική ομιλία του Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η τελευταία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας 50 χρόνια στην πλάτη από την πρώτη φορά που ανέλαβε δημόσιο, θύμισε πως και τότε όπως και σήμερα μαίνονταν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Βιετνάμ και κάλεσε τους πολίτες όλου του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση του πολέμου, λέγοντας ότι υπάρχει δρόμος προς τα μπροστά. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Το έχω δει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου», ανέφερε.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος των ΗΠΑ για το μέλλον

Αυτή η εμπειρία στη μακρόχρονη καριέρα του τον έκανε να είναι σίγουρος ότι ο κόσμος θα τα καταφέρει να περάσει μια ακόμη δύσκολη περίοδο. Θυμήθηκε μάλιστα πώς το Ισραήλ και η Αίγυπτος βρίσκονταν σε πόλεμο αλλά στη συνέχεια σφυρηλάτησαν μια ιστορική ειρήνη. «Ξέρω ότι πολλοί κοιτάζουν τον κόσμο σήμερα και βλέπουν δυσκολίες και αντιδρούν με απόγνωση, αλλά εγώ δεν το κάνω» είπε προτρέποντας τους ηγέτες όλου του πλανήτη να μην αντιδρούν με απελπισία.

Για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Μιλώντας για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσω των μεσολαβητριών χωρών ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του καταπιάστηκε με το Μεσανατολικό δηλώνοντας ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να πτοείται από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου» και δικαιολογώντας την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως «οποιαδήποτε χώρα θα έχει το δικαίωμα, την ευθύνη να διασφαλίσει ότι μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ».

Advertisement

Αναφερόμενος στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, ο Μπάιντεν συνέχισε: «Αθώοι πολίτες στη Γάζα ζουν επίσης μια κόλαση. Χιλιάδες χιλιάδων άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, πάρα πολλές οικογένειες εκτοπισμένες, συνωστίζονται σε σκηνές, αντιμετωπίζουν μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Δεν ζήτησαν αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς».

Στο στόχαστρο ο Πούτιν

Μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε στην εισβολή του στην Ουκρανία και προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να διατηρήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο μέχρι αυτό να νικήσει τον πόλεμο.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του. (Ο Πούτιν) Σκόπευε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία είναι ακόμα ελεύθερη. Σκόπευε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Ώρα της νέας γενιάς να αναλάβει»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, να εξαλείψει την παγκόσμια πείνα και να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνολογίας.

«Θα έχουμε την ευθύνη να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας για το μέλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν. Αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία του κορονοϊού την οποία ο πλανήτης αντιμετώπισε.

Advertisement

Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή να είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ και πλέον είναι η ώρα της νέας γενιάς να αναλάβει. Μερικά πράγματα είναι πιο σημαντικά από την εξουσία».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο