Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανός πρόεδρος: «Μη αναστρέψιμες οι συνέπειες ενός περιφερειακού πολέμου»

Published

on

D2C74X5JABOU7EGNWJ24GUUCME 620x350.jpg

«Το Ισραήλ θέλει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε έναν γενικευμένο πόλεμο προκαλώντας το Ιράν να συμμετάσχει στη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για τις «μη αναστρέψιμες» συνέπειές της.

Ο Mασούντ Πεζεσκιάν, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είπε: «Δεν επιθυμούμε να είμαστε η αιτία της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι συνέπειές της θα ήταν μη αναστρέψιμες». «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, δεν θέλουμε πόλεμο», πρόσθεσε. «Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να δημιουργήσει αυτή την ολοκληρωτική σύγκρουση».

Δριμύ κατηγορώ προς την διεθνή κοινότητα

Ο Πεζεσκιάν, ένας σχετικά μετριοπαθής πολιτικός που εξελέγη τον Ιούλιο υποσχόμενος μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για σιωπή απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «γενοκτονία του Ισραήλ» στη Γάζα.

Το κάλεσμα του Πεζεσκιάν να επιλυθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μέσω διαλόγου ήρθε αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών κατά της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της ομάδας που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και τον εαυτό της», είπε ο Πεζεσκιάν, όταν ρωτήθηκε εάν το Ιράν θα εισέλθει στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Advertisement

Πλήθος πολιτών εκτοπίστηκαν από πόλεις και χωριά

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές των συνόρων από σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι προτιμά μια διπλωματική λύση που θα απομάκρυνε τη Χεζμπολάχ περισσότερο από τα σύνορα.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ, η οποία επίσης δηλώνει ότι θέλει να αποφύγει τη συνολική σύγκρουση, λέει ότι μόνο ένα τέλος του πολέμου στη Γάζα θα σταματήσει τις μάχες. Οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από μήνες συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι ανέφερε για την περιφερειακή πολιτική του Ιράν

Η περιφερειακή πολιτική του Ιράν καθορίζεται από τους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι λογοδοτούν μόνο στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την ανώτατη αρχή της χώρας.

Ο Πεζεσκιάν έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την αντι-ισραηλινή στάση του Ιράν και την υποστήριξή του στα κινήματα αντίστασης σε όλη την περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα.

Ερωτηθείς εάν το Ιράν θα αντιδρούσε για τη δολοφονία του αρχηγού της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του στο τέλος Ιουλίου, ο Πεζεσκιάν είπε «Θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο τόπο, με τον κατάλληλο τρόπο».

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο