Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι διακριτές γραμμές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών εξανεμίζονται

Published

on

2024 09 22T153316Z 695519239 RC2LG9AB4G5O RTRMADP 5 USA ELECTION POLL PIX 620x350.jpg

Ένας προεδρικός υποψήφιος μιλάει για την οπλοκατοχή και υπόσχεται σκληρά μέτρα ασφαλείας των συνόρων. Ο άλλος υπόσχεται να περιορίσει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και να αναγκάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο πρώτος είναι ο Ρεπουμπλικανός και η δεύτερη η Δημοκρατική. Σωστά; Λάθος!

Τα όρια που έχουν καθορίσει εδώ και καιρό τις πολιτικές προτεραιότητες κάθε κόμματος θολώνουν, καθώς η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να διευρύνουν τον συνασπισμό τους στις τελευταίες εβδομάδες μιας έντονα ανταγωνιστικής εκλογικής αναμέτρησης. Η αναμέτρηση μπορεί κάλλιστα να εξαρτηθεί από το πόσοι δυσαρεστημένοι Ρεπουμπλικάνοι των προαστίων θα ψηφίσουν τη Χάρις και πόσο μεγάλο μέρος της παραδοσιακής βάσης των Δημοκρατικών – μειονότητες, νέοι και μέλη συνδικάτων – μεταναστεύσει στον Τραμπ.

Αυτό ωθεί και τους δύο υποψηφίους να πάρουν θέσεις που κάποτε θα αποτελούσαν ανάθεμα για τις βάσεις τους, ανατρέποντας τις μακροχρόνιες υποθέσεις για το τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα.

«Υπάρχει ένα πλήθος θεμάτων που προσελκύουν τους ανθρώπους να υποστηρίξουν τον πρόεδρο Τραμπ, και ειλικρινά, αυτά είναι θέματα που αποτελούσαν τον πυλώνα του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τούλσι Γκάμπαρντ, πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Χαβάη, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο σύμμαχο του Τραμπ.

Στην εκλογική μάχη έχουν μπει και τα καταστήματα των πολιτών, σε μια διαδικασία πόλωσης.

Advertisement

Από τους Ρεπουμπλικανούς στους Δημοκρατικούς

Η Μπάρμπαρα Κόμστοκ, η οποία ήταν συμπρόεδρος της προεδρικής εκστρατείας της Νίκι Χέιλι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών φέτος, υποστηρίζει τώρα τη Χάρις.

Πρώην Ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη Βιρτζίνια, θαύμασε το γεγονός ότι αισθάνεται περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τους Δημοκρατικούς φέτος, επισημαίνοντας την έκκληση της Χάρις για μια διευρυμένη φορολογική πίστωση για τη φροντίδα των παιδιών, την υποστήριξη ενός σκληρού διακομματικού νομοσχεδίου για τη μετανάστευση και μια στάση στην εξωτερική πολιτική που, όπως είπε η Κόμστοκ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον θαυμασμό του Τραμπ για ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ως Ρεπουμπλικάνος, αισθάνομαι ότι, ε, οι Δημοκρατικοί είναι τώρα με το μέρος μου», δήλωσε η Κόμστοκ σε συνέντευξή της.

Αλλά και οι αυλές τους.

Ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό εναντιωθεί στις παραδοσιακές αξίες των Ρεπουμπλικανών

Βέβαια, ο Τραμπ έχει ξεφύγει από τις παραδοσιακές συντηρητικές αξίες του κόμματος σε θέματα όπως το εμπόριο και η εξωτερική πολιτική για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Αλλά πήγε ακόμη παραπέρα αυτό το φθινόπωρο, δοκιμάζοντας την πίστη των κοινωνικών και των συντηρητικών της μικρής κυβέρνησης με μια ατζέντα που υποβαθμίζει την αντίθεσή του στην άμβλωση και ζητά σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την οικονομία.

Advertisement

Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να περιορίσει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στο 10%, μια κίνηση που ενόχλησε τους συντηρητικούς σε dt.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να πάρει πιο σκληρές θέσεις εναντίον των αμβλώσεων, κόντρα στην κομματική βάση. Είπε τον Αύγουστο ότι υποστηρίζει έναν ομοσπονδιακό νόμο που θα ανάγκαζε τις ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν για την εξωσωματική γονιμοποίηση, απογοητεύοντας ορισμένους συντηρητικούς που πιστεύουν ότι τα έμβρυα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία θα πρέπει να προστατεύονται.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν επανειλημμένα καταψηφίσει το θέμα. Η Γκάμπαρντ αρνήθηκε να πει αν θεωρεί τον Τραμπ συντηρητικό, περιγράφοντας αντ’ αυτού την πολιτική του προσέγγιση ως «κοινή λογική». Εκτός από την εξωσωματική γονιμοποίηση, επισήμανε τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης που υποστήριξε ο Τραμπ και η οποία μείωσε τις ποινές για πολλούς κρατούμενους.

Με τους Αμερικανούς να έχουν εμφανώς διχαστεί σε μια μάχη που θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ «περιστέρι της ειρήνης» και η Χάρις «γεράκι»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιζητά επίσης μια φιλοσοφία εξωτερικής πολιτικής που επιδιώκει να αποφύγει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε παγκόσμιες συγκρούσεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Advertisement

«Πολλοί πολιτικά ανεξάρτητοι και πολλοί Δημοκρατικοί δεν αναγνωρίζουν το σημερινό Δημοκρατικό Κόμμα, όπου ούτε ένας Δημοκρατικός στη Βουλή ή στη Γερουσία δεν σηκώνεται και δεν λέει ότι πρέπει να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε η Γκάμπαρντ.

Η Γκάμπαρντ και ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, και οι δύο πρώην Δημοκρατικοί, έχουν αναδειχθεί ως οι πιο ορατοί εθνικοί υποστηρικτές της εκστρατείας του Τραμπ στην προσπάθειά του να κερδίσει τους αναποφάσιστους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους. Η προεκλογική εκστρατεία άργησε να αγκαλιάσει άλλους επίδοξους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Χέιλι, η οποία εξέδωσε την πρώτη της έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό του Τραμπ μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Δεν πρόκειται να βγει φωτογραφία που δεν είναι στυλιζαρισμένη σε αυτές τις εκλογές.

Η Χάρις έχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα για να προσελκύσει τους Ρεπουμπλικάνους

Συγκριτικά, η Χάρις έχει υιοθετήσει ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα για να συνδεθεί με τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους. Τις τελευταίες ημέρες, η εκστρατεία της φιλοξένησε εκδηλώσεις γύρω από τα δικαιώματα στην άμβλωση, την ασφάλεια των συνόρων και τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχαν Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι.

Επτά Ρεπουμπλικάνοι έλαβαν θέσεις ομιλίας στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα. Και μια σειρά από εξωτερικές ομάδες ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τη Χάρις να συνδεθεί με τους δυσαρεστημένους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων των Republican Voters Against Trump και του Anti-Psychopath PAC.

Advertisement

Ταυτόχρονα, η Χάρις έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο μυώδη εξωτερική πολιτική. Έχει ορκιστεί να συμπεριλάβει έναν Ρεπουμπλικανό στο υπουργικό της συμβούλιο αν εκλεγεί. Και μιλάει πιο ανοιχτά για την οπλοκατοχή και την προθυμία της να το χρησιμοποιήσει. «Είμαι κάτοχος όπλου», δήλωσε η Χάρις στην Όπρα Γουίνφρεϊ. «Δεν το ήξερα αυτό!» δήλωσε έκπληκτη η τηλεοπτική σταρ, υποστηρικτής της Χάρις. «Αν κάποιος διαρρήξει το σπίτι μου, θα πυροβοληθεί. Συγγνώμη», απάντησε η Χάρις γελώντας.

Η υποστήριξη της Χάρις για ισχυρή ηγεσία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή την έχει ήδη βοηθήσει να κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 100 Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι στο παρελθόν υπηρέτησαν υπό τους προέδρους Ρόναλντ Ρέιγκαν, Τζορτζ Μπους, Τζορτζ Μπους και τον ίδιο τον Τραμπ.

Οι δύο μονομάχοι δεν θα αφήσουν παιδί αφίλητο και σκυλί αχάιδευτο.

Η λίστα των Ρεπουμπλικανών που στηρίζουν τη Χάρις στις εκλογές

Ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι συγκαταλέγεται μεταξύ των αξιοσημείωτων μεταστραφέντων.Και οι δύο υποψήφιοι εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα κόμματά τους
Ενώ ο Χάρις και ο Τραμπ υιοθετούν πολιτικές που απευθύνονται στην άλλη πλευρά, οι προτεραιότητές τους εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την παράδοση του κόμματός τους.

Ο Τραμπ αντιτίθεται στα δικαιώματα των αμβλώσεων και δηλώνει περήφανος που το Ανώτατο Δικαστήριο που μεταμόρφωσε με συντηρητικούς διορισμούς ανέτρεψε την υπόθεση Roe v. Wade. Λέει ότι οι νόμοι περί αμβλώσεων πρέπει να αφήνονται στις πολιτείες, αλλά έχει ρίξει τους τόνους κινούμενος πιο διακριτικά στο τι θα κάνει και υπογραμμίζοντας αυτό που υποθέτει πως θα κάνει η Χάρις.

Advertisement

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος έχει υποσχεθεί τη μεγαλύτερη απέλαση στην ιστορία των ΗΠΑ και υπόσχεται να ολοκληρώσει ένα τεράστιο τείχος στα σύνορα για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. Αποκαλεί την κλιματική αλλαγή «απάτη» και έχει περιγράψει ένα ενεργειακό σχέδιο που προσφέρει ισχυρή στήριξη στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Θέλει να επεκτείνει τις φοροελαφρύνσεις που ωφελούν δυσανάλογα τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Αντιτίθεται σε όλους σχεδόν τους περιορισμούς στην οπλοκατοχή. Και αντιτίθεται σθεναρά στις πρωτοβουλίες για την ποικιλομορφία και την ένταξη που αποσκοπούν στην προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η μάχη των εκλογών θα κριθεί κυρίως στην εικόνα.

Ο Τραμπ κάνει «γκελ» στην απογοητευμένη εκλογική βάση των Δημοκρατικών

Παρόλα αυτά, η ομάδα του πιστεύει ότι η πολιτική του πλατφόρμα προσφέρει πολλά για να πείσει τους Δημοκρατικούς. Ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Μπράιαν Χιουζ, υποστήριξε ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έχει απήχηση στους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τα μέλη των εργατικών συνδικάτων.

Ειδικότερα, η Ένωση Teamsters, η οποία υποστηρίζει εδώ και χρόνια τους Δημοκρατικούς, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο προεδρικούς υποψηφίους, γεγονός που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη για τον Τραμπ. «Είμαστε ήδη αποδεδειγμένα μέσα στη βάση τους, όσο κι αν επιμένουν ότι δεν είμαστε», δήλωσε ο Χιουζ.

Advertisement

Ποια είναι τα ατού της Χάρις

Η Χάρις, εν τω μεταξύ, έχει μόλις αρχίσει να διατυπώνει συγκεκριμένα πολιτικά σχέδια, ενώ βρίσκεται στον προεδρικό αγώνα μόλις οκτώ εβδομάδες. Αλλά το ιστορικό της και οι πρόσφατες δηλώσεις της καθιστούν σαφές ότι ευνοεί τις φιλελεύθερες πολιτικές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η Χάρις υποστηρίζει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, όπως αυτά προστατεύονταν βάσει του Roe vs Wade. Υποστηρίζει την απαγόρευση των επιθετικών όπλων και θέλει να επεκτείνει σε όλους τους Αμερικανούς το ανώτατο όριο των 35 δολαρίων για την ινσουλίνη και το ετήσιο ανώτατο όριο των 2.000 δολαρίων για τις δαπάνες συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θεσπίστηκε για τους ηλικιωμένους υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ζήτησε την απαγόρευση της υπερτιμολόγησης των ειδών διατροφής, ενώ πιέζει σιωπηλά για μια οδό προς την ιθαγένεια για τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Υποσχέθηκε γενναία δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αν και λέει ότι υποστηρίζει το fracking – μια αλλαγή από τη θέση της το 2020. Υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα. Και υποστηρίζει τη νομοθεσία για τα δικαιώματα ψήφου που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων.

«Η εστίαση της αντιπροέδρου Χάρις στις ευκαιρίες και την ελευθερία εκφράζει θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες που υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Χάρις, Μία Έρενμπεργκ. «Κάθε Αμερικανός που επιθυμεί να γυρίσει σελίδα στο χάος και τη διαίρεση του Τραμπ και να χαράξει έναν νέο δρόμο για την Αμερική έχει σπίτι στην εκστρατεία της αντιπροέδρου Χάρις».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο