Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

LIFESTYLE

5 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε κάποιον που παλεύει με τον εθισμό

Published

on

a star is 620x350.jpg

Αν αγαπάτε κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, τότε πιθανώς γνωρίζετε καλά ότι μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να ξέρετε τι να πείτε ή να κάνετε.

Θέλετε να στηρίξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και να το βοηθήσετε να θεραπευτεί, αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως σημαντικό να θέσετε υγιή όρια και να προστατεύσετε τη δική σας ευημερία. Και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να τους σκανδαλίσετε ή να τους εγκαταλείψετε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης φάσης της ζωής τους.

Ακούστε χωρίς να κρίνετε

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους με εθισμό να νιώθουν ντροπή και απογοήτευση για τη συμπεριφορά τους, οπότε το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ακούσετε χωρίς να κρίνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, δήλωσε στην ιστοσελίδα Huffpost η Michelle Sproule, αδειούχος επαγγελματίας σύμβουλος και επικεφαλής στο Scottsdale Recovery Center στην Αριζόνα. Δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο, ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του χωρίς να ανησυχεί για το τι θα σκεφτείτε, τι θα πείτε ή τι θα κάνετε.

Μορφωθείτε

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθετε για τον εθισμό – συγκεκριμένα, τι είναι και πώς επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους, πρότεινε η Alicia Molina, πιστοποιημένη σύμβουλος σε θέματα αλκοόλ και ναρκωτικών στο Clear Behavioral Health στην Καλιφόρνια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περάσετε από μια ανώνυμη συνάντηση ομάδας υποστήριξης για φίλους και μέλη της οικογένειας που επηρεάζονται από τον εθισμό ενός άλλου ατόμου.

Όταν κατανοήσετε, μπορείτε να υποστηρίξετε καλύτερα το αγαπημένο σας πρόσωπο με ενσυναίσθηση και συμπόνια.

Advertisement

Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ζητήσει βοήθεια από επαγγελματίες

Σύμφωνα με την Sproule, η παροχή βοήθειας από επαγγελματίες αποτελεί βασικό βήμα για την ανάρρωση, γι’ αυτό και συνιστά να προτείνετε ευγενικά στο αγαπημένο σας πρόσωπο να συναντηθεί με έναν πιστοποιημένο θεραπευτή ή να παρακολουθήσει μια ομάδα υποστήριξης.

Κάντε κάποια έρευνα για να τον βοηθήσετε να εντοπίσει τα μέσα και τα προγράμματα ανάκαμψης στην περιοχή σας. Το να μοιράζεστε επιλογές θεραπείας δείχνει ότι νοιάζεστε για την ευημερία τους και είστε εκεί για να υποστηρίξετε το ταξίδι τους, εξήγησε η Sproule.

«Αυτό μπορεί να τους απαλλάξει από κάποιο φόβο ή αβεβαιότητα σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας, βοηθώντας τους να νιώσουν πιο δυνατοί να αναλάβουν δράση», είπε.

Μείνετε σε επαφή και επισκεφτείτε τους τακτικά

Ο εθισμός ευδοκιμεί στην απομόνωση και οι άνθρωποι που παλεύουν με τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ συχνά καταλήγουν να αισθάνονται μοναξιά. Παραμείνετε ενεργοί στη ζωή του αγαπημένου σας προσώπου για να του δείξετε ότι εξακολουθείτε να νοιάζεστε γι’ αυτόν.

Στείλτε μηνύματα ή κάντε μια βιντεοσυνομιλία μαζί τους. Αν μένετε κοντά, προγραμματίστε διασκεδαστικές, υγιεινές δραστηριότητες για να κάνετε μαζί – προγραμματίστε ένα ραντεβού για καφέ, δοκιμάστε νέα χόμπι ή πηγαίνετε μια βόλτα ή πεζοπορία.

Advertisement

Θέστε δίκαια αλλά σταθερά όρια

Θέλετε να στηρίξετε και να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά δεν θέλετε επίσης να σας καταβάλει ή να έχει το άτομο υπερβολική εξάρτηση από εσάς. Η Sproule συνέστησε να επικοινωνήσετε τα όριά σας με σαφή και συμπονετικό τρόπο, μοιραζόμενοι τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ανεχτείτε.

«Τα όρια προστατεύουν τόσο εσάς όσο και τον φίλο σας(…) ενώ του δείχνουν ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες», είπε.

Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να προσφέρετε υποστήριξη χωρίς να εξαντλείστε συναισθηματικά. Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις πράξεις του φίλου ή του μέλους της οικογένειάς σας ή να διορθώσετε τον εθισμό τους.

*Mε πληροφορίες από: Huffpost

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο