Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Predator: Νέες δράσεις και κυρώσεις προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Published

on

ypoklopes 1 600x317 1 1.jpg

Μετά από την τοποθέτηση του Φέλιξ Μπίτζιου και των συνεργατών της Intellexa στις λίστες κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας, με νέο πακέτο κυρωσεις αναμένεται μα επανέλθει εντός των επόμενων ημερών και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, που θα ανακοινώσει νέα μέτρα που θα σχετίζονται με τη «Λίστα Οντοτήτων» για «προμηθευτές προβληματικού εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας». Στη λίστα αυτή έχουν συμπεριληφθεί από τον Ιούλιο του 2023 η Intellexa και οι εταιρείες που σχετίζονται με το Predator.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intellexa και οι υπόλοιπες οντότητες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού κράτους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αποφύγουν να συνεργαστούν μαζί τους λόγω αυξημένης ρυθμιστικής εποπτείας.

Αναμένεται, επίσης, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην προμήθεια εξαρτημάτων, τεχνολογίας ή λογισμικού από προμηθευτές, εντός και εκτός ΗΠΑ, γεγονός που θα επηρεάσει την ικανότητά τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ή να αναπτύξουν νέα εργαλεία λογισμικού κατασκοπείας.

Σχεδιάζεται, τέλος, κι ένα μέτρο που θα αφορά τα συνεργαζόμενα κράτη. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μηχανισμό παρακολούθησης των κρατών που συνεργάζονται με εταιρείες παραγωγής spyware που βρίσκονται σε κυρώσεις, ώστε να υπάρχει διεθνής καταγραφή και καταγγελία τους και, την ίδια στιγμή, αποκλεισμός τους αυτόν από προγράμματα προμηθειών και συμπαραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων με τις ΗΠΑ, τουλάχιστον για το διάστημα χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες που δεν εγκρίνουν οι Αμερικάνοι. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η ίδια πρακτική ακολουθείται από το αμερικανικό κράτος για παράνομα ή «αντίπαλα» εξοπλιστικά και πολεμικό υλικό.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κινείται για τις υποκλοπές και σε διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας μάλιστα και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Χθες, λοιπόν, στο περιθώριο της, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τέσσερις ακόμη χώρες υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση για τις Προσπάθειες Αντιμετώπισης της Διάδοσης και Κατάχρησης Εμπορικού Λογισμικού Κατασκοπείας, μια Προεδρική Πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν που πλέον υποστηρίζεται από 21 χώρες. Ανάμεσα τους και κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο