Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Παντού Ελλάδα! | in.gr

Published

on

cell 620x350.jpg

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εμπορικές και αποικιακές σχέσεις με την Ιβηρική Χερσόνησο από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετά. Ίδρυσαν διάφορες αποικίες, όπως η Εμπόριον (Empúries) στη βορειοανατολική Ισπανία. Αυτές οι αποικίες λειτουργούσαν ως εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα, διευκολύνοντας την ανταλλαγή προϊόντων, ιδεών και τεχνολογιών μεταξύ των Ελλήνων και των ντόπιων Ιβήρων.

Στην ελληνική αλυσίδα προστέθηκε ένας ακόμη κρίκος. Oι Ισπανοί αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν πως η προέλευση του αρχαίου οικισμού της La Cella στη Σαλού της Καταλωνίας είναι ελληνική. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς προσθέτει νέα δεδομένα στην ιστορία της περιοχής και τονίζει την επιρροή των αρχαίων Ελλήνων στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο οικισμός της La Cella βρίσκεται στην περιοχή της Σαλού, στην επαρχία της Ταραγόνας, η οποία ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα ως μέρος της Hispania Tarraconensis. Η περιοχή αυτή ήταν σημαντική τόσο για τους ντόπιους Ιβήρες όσο και για τους αποικιοκράτες από τη Μεσόγειο, όπως οι Φοίνικες, οι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι.

Η ανακάλυψη της ελληνικής προέλευσης του οικισμού της La Cella έγινε μέσα από συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ερείπια που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ., τα οποία περιλάμβαναν κτίρια, κεραμική και άλλα αντικείμενα που είναι χαρακτηριστικά των ελληνικών αποικιών.

Μια από τις κύριες ενδείξεις για την ελληνική προέλευση ήταν η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία του οικισμού. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τυπικά στοιχεία ελληνικού σχεδιασμού, όπως η χρήση κανονικών ορθογώνιων σχεδίων για τα κτίρια και τους δρόμους, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για τους τοπικούς Ιβήρες εκείνης της περιόδου. Επίσης, η κεραμική που βρέθηκε στην περιοχή περιλαμβάνει ελληνικά σχέδια και τεχνικές, γεγονός που υποδηλώνει την άμεση επίδραση των Ελλήνων.

Advertisement

Εκτός από την αρχιτεκτονική και την κεραμική, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης νομίσματα και άλλους αντικείμενα που συνδέονται με τον ελληνικό πολιτισμό. Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνουν κομμάτια από αγγεία με επιγραφές στα ελληνικά και θραύσματα από αγάλματα και άλλα καλλιτεχνικά έργα που θυμίζουν ελληνικές τεχνικές.

Επιπλέον, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι Έλληνες είχαν εμπορικούς δεσμούς με τους Ιβήρες της περιοχής, κάτι που ενισχύει την υπόθεση για την ελληνική προέλευση του οικισμού της La Cella. Η παρουσία ελληνικών αντικειμένων στην περιοχή δείχνει ότι οι Έλληνες δεν έφεραν μόνο τα εμπορεύματά τους, αλλά και τις πολιτιστικές τους πρακτικές, κάτι που συχνά συνόδευε τις ελληνικές αποικίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η επιβεβαίωση της ελληνικής προέλευσης του οικισμού της La Cella έχει σημαντική σημασία για την κατανόηση της ιστορίας της περιοχής. Πρώτον, ενισχύει την ιδέα ότι οι Έλληνες είχαν μεγαλύτερη επιρροή στην Ιβηρική Χερσόνησο από ό,τι θεωρούσαμε προηγουμένως. Επίσης, δείχνει πως οι ελληνικές αποικίες στην Ισπανία δεν ήταν μόνο εμπορικά κέντρα, αλλά επίσης είχαν έναν σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

Η ανακάλυψη αυτή προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου. Οι Έλληνες, γνωστοί για τη διάδοση του πολιτισμού τους μέσω της αποικιοποίησης, φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο και στην ανάπτυξη της βορειοανατολικής Ιβηρικής Χερσονήσου. Η μελέτη των ελληνικών επιρροών στην περιοχή αυτή μπορεί να προσφέρει νέα δεδομένα για την ιστορία της αρχαίας Ισπανίας και τη θέση της μέσα στον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο.

Το άρθρο από το «Diari de Tarragona» επιβεβαιώνει την ελληνική προέλευση του οικισμού της La Cella στη Σαλού, προσθέτοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της περιοχής και υπογραμμίζοντας την επιρροή των αρχαίων Ελλήνων στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η ανακάλυψη αυτή αποκαλύπτει τη δυναμική σχέση μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών και την πολυπλοκότητα της πολιτιστικής ανταλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο