Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελβετικές αρχές ερευνούν τους τελευταίους 15 μήνες της Credit Suisse – Τι ψάχνουν

Published

on

creditsuisse 620x350.jpg

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FINMA διέταξε τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με τους χειρισμούς της Credit Suisse όσον αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευσή της το 2023, όταν η τράπεζα εξαγοράστηκε από τη μακροχρόνια ανταγωνίστριά της UBS, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η FINMA εξετάζει τους 15 μήνες που προηγήθηκαν της συγχώνευσης που οργανώθηκε με κρατική πρωτοβουλία τον περασμένο Μάρτιο, για τον οποίο, όπως αναφέρει, ερωτήθηκαν σχεδόν δώδεκα νυν ή πρώην υπάλληλοι των δύο τραπεζών.

Η έρευνα

Η FINMA έχει αναθέσει τη διενέργεια του ελέγχου της διαχείρισης της κρίσης στην Credit Suisse, στη δικηγορική εταιρεία Wenger Plattner, η οποία διεξήγαγε τις συνεντεύξεις, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο διορισμός αυτός ακολούθησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, μια «μυστική» εντολή που εξέδωσε η FINMA τον Σεπτέμβριο του 2023 και με την οποία ενημέρωνε τις τράπεζες ότι ήθελε να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η Credit Suisse χειρίστηκε την κρίση. Οι συνεντεύξεις του προσωπικού θα έπρεπε να δείξουν εάν οι αρχές είχαν παραπλανηθεί από την τότε διοίκηση της Credit Suisse, ανέφερε η εφημερίδα.

Η έρευνα περιλαμβάνει ερωτήματα όπως πότε κατέστη σαφές ότι η Credit Suisse δεν μπορούσε πλέον να σωθεί, ποια ήταν η ρευστότητα της τράπεζας, πώς έδειχναν τα ίδια κεφάλαιά της και πώς ήταν γενικά η διοίκησή της, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα.

Σε μια έκθεση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο, η FINMA ανέφερε ότι η Credit Suisse έφτασε κοντά στην κατάρρευση μήνες πριν από την εξαγορά της και υποστήριξε την ανάγκη για ισχυρότερες εξουσίες για την εποπτεία των τραπεζών.

Advertisement

Μια ελβετική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν την κατάρρευση της Credit Suisse αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της αργότερα μέσα στο έτος.

Τον Απρίλιο οι ελβετικές αρχές έθεσαν μια δέσμη μέτρων -συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για την UBS- με στόχο να αποτρέψουν την επανάληψη της κατάρρευσης.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις προτάσεις αυτές μετά τη δημοσίευση της κοινοβουλευτικής έκθεσης.

Οι επικριτές της εξαγοράς του πρώην ελβετικού τραπεζικού κολοσσού υποστηρίζουν ότι οι ελβετικές αρχές θα μπορούσαν να διατηρήσουν την τράπεζα ως ξεχωριστή επιχείρηση, αλλά άργησαν να δράσουν και θα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι θα επιβίωνε. Οι αρχές υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους και υπέδειξαν τις αδυναμίες της Credit Suisse για την κατάρρευση.

Πηγή: ΟΤ

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο