Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Θα… αδειάσει από υπερπλούσιους αν περάσουν αλλαγές στο φορολογικό

Published

on

e96cf2300901b208c776c04d5bd553c7 2024 07 17T065336Z 1520201014 RC2P9U97LK7L RTRMADP 5 BRITAIN ECONOM.jpeg

Μονακό, Ιταλία, Ελβετία, Ντουμπάι, είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς που προσπαθούν να παρασύρουν τους μεγιστάνες του πλούτου που διαβιούν στη Βρετανία ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς που έχει διχάσει τη χώρα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πλούσιων επενδυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή «σύντομα» εάν η κυβέρνηση των Εργατικών προχωρήσει στα σχέδια για την κατάργηση των φορολογικών παραχωρήσεων που διατηρούνται από την αποικιοκρατική εποχή, ενώ το 67% δήλωσε ότι δεν θα είχε μεταναστεύσει στη Βρετανία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Oxford Economics, η οποία αξιολογεί τις επιπτώσεις των σχεδίων αυτών.

«Αν η κυβέρνηση δεν ακούσει, θα θέσει σε κίνδυνο τα έσοδα για γενιές»

Το επίμαχο φορολογικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας φορολογικός κανόνας ηλικίας 200 ετών, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά που ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους είναι αλλού, να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και κερδών κεφαλαίου που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό για έως και 15 χρόνια. Κατά το 2023, εκτιμάται ότι 74.000 άτομα απολάμβαναν το καθεστώς φοροασυλίας έναντι 68.900 το προηγούμενο έτος.

Οι Εργατικοί τον περασμένο μήνα παρουσίασαν σχέδια για την κατάργηση του καθεστώτος, επεκτείνοντας τη δέσμευση που ορίζεται στο προεκλογικό τους μανιφέστο και ενισχύοντας τις προηγούμενες προτάσεις της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη δικαιοσύνη και να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά, με περαιτέρω ανακοινώσεις να αναμένονται στην κατάθεση του προϋπολογισμού της 30ης Οκτωβρίου.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είπε ότι η κατάργηση του εν λόγω προγράμματος θα μπορούσε να αποφέρει 2,6 δισεκατομμύρια λίρες (3,45 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, η έρευνα της Oxford Economics, η οποία εκπονήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνεργασία με την ομάδα λόμπι Foreign Investors for Britain, εκτιμά ότι οι αλλαγές θα κοστίσουν στους φορολογούμενους 1 δισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2029/30.

Advertisement

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC ο Macleod-Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Foreign Investors για τη Βρετανία. «Αν η κυβέρνηση δεν ακούσει, θα θέσει σε κίνδυνο τα έσοδα για γενιές», είπε.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, η έννοια της «έδρας» θα εξαλειφθεί και θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα που θα βασίζεται στην κατοίκηση, ενώ ο αριθμός των ετών κατά τα οποία τα χρήματα που κερδίζονται στο εξωτερικό παραμένουν αφορολόγητα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί από 15 σε τέσσερα.

Τα άτομα θα πρέπει επίσης να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς μετά από 10 χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παραμείνουν υπόχρεοι για 10 χρόνια μετά την έξοδο από τη χώρα. Επίσης, θα αποτραπεί η αποφυγή του φόρου κληρονομιάς σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται σε καταπίστευμα.

Ωστόσο, ο Macleod-Miller, ένας ιδιωτικός επαγγελματίας περιουσίας που ίδρυσε μια ομάδα λόμπι ως απάντηση στις κυβερνητικές προτάσεις, είπε ότι οι αλλαγές θα εμπόδιζαν τη δημιουργία πλούτου και αντ’ αυτού ζητά ένα κλιμακωτό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Oxford Economics, στην οποία συμμετείχαν 114 φορολογικοί σύμβουλοι που αντιπροσώπευαν άλλους 952 πελάτες που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς, σχεδόν όλοι (98%) δήλωσαν ότι θα μεταναστεύσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει προηγουμένως εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Advertisement

Η πλειονότητα (83%) ανέφερε τον φόρο κληρονομιάς στα περιουσιακά τους στοιχεία παγκοσμίως ως βασικό κίνητρο για την αποχώρηση, ενώ το 65% ανέφερε επίσης αλλαγές στο φόρο εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών.

Θα αφήσουν τη Βρετανία για άλλους «παραδείσους»

Η σημαντική αυτή φορολογική αλλαγή συζητείται στη Βρετανία σε μια περίοδο που άλλες χώρες αναμορφώνουν τα φορολογικά τους καθεστώτα για να δώσουν κίνητρα σε πλούσιους επενδυτές.

Η Ελβετία, το Μονακό, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, το Ντουμπάι και το νησί της Καραϊβικής, οι Μπαχάμες, είναι μεταξύ των διαφόρων προορισμών που αποδεικνύονται πιο ελκυστικοί για τους πλούσιους επενδυτές, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου και πράκτορες με τους οποίους μίλησε το CNBC.

«Οι πλούσιοι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές τώρα και πολλές χώρες αγωνίζονται για αυτές», δήλωσε στο CNBC η Ελενα Μόγιας ντε Φόρτον, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής της EMEA και της APAC στο Christie’s International Real Estate.

Η Μόγιας ντε Φόρτον, η ομάδα της οποίας συμβουλεύει πελάτες για τη διεθνή μετεγκατάσταση, είπε ότι τα σχέδια των Εργατικών ήταν τα τελευταία σε μια σειρά πολιτικών εξελίξεων που έχουν κλονίσει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως ασφαλούς καταφυγίου για πλούσιους τα τελευταία χρόνια.

Advertisement

«Είναι απλώς άλλο ένα χτύπημα», είπε. «Δεν είμαι σίγουρος αν φεύγουν όλοι, αλλά σίγουρα αμφισβητούν και αφιερώνουν το χρόνο τους για να δουν τι αλλάζει».

Ένας αριθμός ρεκόρ εκατομμυριούχων αναμένεται να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου από την εταιρεία συμβούλων για τη μετανάστευση Henley & Partners, η οποία ανέφερε ότι οι γενικές εκλογές του Ιουλίου ήρθαν να ενισχύσουν το κλίμα πολιτικής ρευστότητας στη χώρα που επικρατεί μετά το Brexit. Υπολογίζεται ότι η Βρετανία θα καταγράψει καθαρή απώλεια 9.500 ατόμων υψηλού εισοδήματος το 2024, αριθμός υπερδιπλάσιος από πέρυσι που ήταν 4.200 άτομα.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο