Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν πείθουν τους πολίτες τα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά

Published

on

super market 620x350.jpg

Κάθε δημοσκόπηση που έχει δει το φως της δημοσιότητας μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επιβεβαιώνει το ίδιο πράγμα.

Οι περισσότεροι πολίτες απαντούν αυθόρμητα ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα

Οι πολίτες δεν έχουν πειστεί από τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το «τέρας» της ακρίβειας, το οποίο «γονατίζει» τα νοικοκυριά και «ροκανίζει» τους – έτσι κι αλλιώς χαμηλούς – μισθούς.

Τα νούμερα είναι «πεισματάρικα» και δεν συμφωνούν με τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες βλέπουν με θετικό μάτι τις εξαγγελίες που έγιναν.

Η δημοσκόπηση της MRB

Στη δημοσκόπηση της MRB το 54,4% κρίνει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 30,1% την κρίνει θετικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 3% τα αξιολογεί ως «πολύ θετικά».

Advertisement

Από τη δημοσκόπηση της MRB.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης, το κόστος ενέργειας και των καυσίμων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, απαντά το 84,9% και ακολουθούν το κόστος ενέργειας για το σπίτι με 76,6%, τα τρόφιμα σε ποσοστό 74,2% και τα ιατρικά έξοδα σε ποσοστό 37,5%, το κόστος καυσίμων του αυτοκινήτου σε ποσοστό 33,3%.

Οι μεγαλύτεροι «πονοκέφαλοι» για τα νοικοκυριά.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse το 45% έκρινε ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη ήταν σε σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα, ενώ το 43% εκτιμά ότι είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Η έρευνα της Pulse.

Advertisement

Η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα με διαφορά για τους πολίτες, όπως αποτύπωσε και αυτή η δημοσκόπηση.

Στη 2η θέση είναι το χαμηλό εισόδημα και στην 3η θέση η κατάσταση της οικονομίας.

Ποιο θέμα προβληματίζει περισσότερο τους πολίτες.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Οι τιμές στα βασικά αγαθά συνεχίζουν να αυξάνονται, τα ενοίκια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαγορευτικά ακόμα και για οικογένειες με δύο μισθωτούς και οι λογαριασμοί τραβούν την ανηφόρα με τους μισθούς να παραμένουν καθηλωμένοι.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το , το 71% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα η πλειοψηφία αναφέρει την ακρίβεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η αυθόρμητη απάντηση των ερωτηθέντων.

Advertisement

Αναλυτικότερα, η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας αποτυπώνεται καταρχάς στην απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Και αυτό γιατί το 71% απαντούν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (από 65% τον Ιούνιο) και μόλις το 23% αναφέρει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση (από 28% τον Ιούνιο).

Σε λάθος κατεύθυνση η πορεία της χώρας.

Σχετικά με το ποια προβλήματα είναι αυτά που σήμερα οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερα, αυτά είναι πρώτα από όλα η ακρίβεια και συνολικά η οικονομία, όπως προκύπτει από τις αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν. Ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ιατρική περίθαλψη και τα προβλήματα σε σχέση με αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πείθει η κυβερνητική ρητορική ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στο ΕΣΥ.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι σχετικά ψηλά είναι και το πρόβλημα της κρίσης των θεσμών.

Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

Advertisement

Υποχώρηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης

Η απαισιοδοξία για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα σε σχέση με την οικονομία αποτυπώνεται και σε σχέση με την υποχώρηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στο -52%.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο