Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Δημοκρατικοί έχασαν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα

Published

on

20240721 02 harris trump split 620x350.jpg

Οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία προσπαθούν να λάβουν τη στήριξη μεγάλων ομάδων της κοινωνίας. Μία από αυτές είναι και οι Teamsters, ένα ισχυρό συνδικάτο που για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια, δεν θα υποστηρίξει κανένα υποψήφιο στην προεδρική κούρσα. Αυτό συνιστά ένα πλήγμα για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια λάμβαναν την έγκριση του συνδικάτου.

Σύμφωνα με την Washington Post, η απόφαση τους να μην στηρίξουν κανένα υποψήφιο έρχεται δύο μέρες αφότου οι ηγέτες και τα μέλη του συνδικάτου συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία εξέθεσε τα επιχειρήματά για να λάβει την υποστήριξη τους, υπογραμμίζοντας τα ζητήματα που έχουν επιλυθεί για τα συνδικάτα, κατά την διάρκεια της θητείας Μπάιντεν – Χάρις.

«Δυστυχώς, κανένας από τους δύο μεγάλους υποψηφίους δεν ήταν σε θέση να αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις απέναντι στο συνδικάτο μας για να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων τίθενται πάντα πάνω από τις μεγάλες επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος των Teamsters, Sean O’Brien. Το συνδικάτο είχε «επιδιώξει δεσμεύσεις τόσο από τον Τραμπ όσο και από τον Χάρις», ειδικά για τις εκστρατείες των συνδικάτων, τους βασικούς κλάδους και το δικαίωμα στην απεργία, αλλά «δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτές τις δεσμεύσεις», πρόσθεσε.

Ο «πόλεμος» των επιτελείων Χάρις  – Τραμπ

Η Λόρεν Χιτ, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις, ανέφερε σε δήλωσή της: «Το ισχυρό συνδικαλιστικό ιστορικό της αντιπροέδρου είναι ο λόγος για τον οποίο οι τοπικές οργανώσεις των Teamsters σε όλη τη χώρα την έχουν ήδη υποστηρίξει – μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανωμένων εργαζομένων».

Ο Χιτ αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρόσφατο σχόλιο που έκανε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απόλυση απεργών εργαζομένων σε συνομιλία του με τον Έλον Μασκ, προσθέτοντας ότι η Χάρις «θα φροντίσει για τους απλούς Teamsters ό,τι κι αν συμβεί – επειδή πάντα ήταν και πάντα θα είναι οι άνθρωποι για τους οποίους αγωνίζεται».

Advertisement

Η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ανέφερε σε δήλωσή της αναγνωρίζοντας τη μη υποστήριξη από την ηγεσία του συνδικάτου ότι «τα σκληρά εργαζόμενα μέλη των Teamsters ήταν δυνατά και ξεκάθαρα – θέλουν τον πρόεδρο Τραμπ πίσω στον Λευκό Οίκο». Η Leavitt πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «θα τους υπερασπιστεί σθεναρά όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο».

Διχασμένοι οι Teamsters

Το ισχυρό συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές, με τα 1,3 εκατομμύρια μέλη του, έχει σφυρηλατήσει τις σχέσεις του με το GOP. Ο Ο’Μπράιαν μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο, έγινε ο πρώτος ηγέτης εργατών που το έκανε και προκάλεσε σοκ στους κύκλους των Δημοκρατικών. Οι Teamsters έχουν ισχυρή παρουσία στις πολιτείες που δίνουν μάχη και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εκλογές.

Η μη υποστήριξη υπογραμμίζει μια σημαντική διαίρεση στο εσωτερικό των Teamsters, καθώς και άλλων αμερικανικών συνδικάτων με ποικίλα μέλη. Τα αποτελέσματα δύο ερευνών μεταξύ των μελών των Teamsters που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα από τους Teamsters έδειξαν ότι τα μέλη της βάσης τάσσονται σθεναρά υπέρ της υποστήριξης του Τραμπ έναντι της Χάρις – αν και άλλοι ηγέτες του συνδικάτου αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία της. Εν τω μεταξύ, πολλά ισχυρά τοπικά τμήματα των Teamsters, καθώς και η Εθνική Μαύρη Συμμαχία των Teamsters, έχουν έρθει σε ρήξη με την ηγεσία και έχουν παροτρύνει τα μέλη τους να ψηφίσουν υπέρ της Harris.

«Αυτές οι εκλογές είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια χούφτα ψήφους στις πολιτείες του «μπλε τείχους»», δήλωσε ο Steve Rosenthal, πολιτικός στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών στο εργατικό κίνημα εδώ και δεκαετίες. «Οι Teamsters έχουν σημαντικό αριθμό μελών σε καθεμία από αυτές τις πολιτείες. … Η υποστήριξή τους σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην κινητοποίηση των μελών τους θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα».

Πώς επηρεάζει τις εκλογές η απόφαση του συνδικάτου

Η μη έγκριση «πιθανότατα σημαίνει τη διαφορά μεταξύ της ψήφου των μελών τους σε ποσοστό 50% για τον Χάρις έναντι σχεδόν 60%», είπε, προσθέτοντας ότι «σε μια κλειστή κούρσα, αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό». Μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου των Teamsters, 14 ψήφισαν να μην υποστηρίξουν κανέναν από τους δύο, ενώ τρία ψήφισαν να υποστηρίξουν τον Harris. Κανείς δεν ψήφισε υπέρ του Τραμπ.

Advertisement

Ωστόσο, η απουσία υποστήριξης είναι απίθανο να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις, δεδομένου του σημαντικού ποσού δωρεών που έχει λάβει η επιχείρησή της, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές των Δημοκρατικών. Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις είναι γεμάτη μετρητά, συγκεντρώνοντας 615 εκατομμύρια δολάρια τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την ένταξή της στον αγώνα.

Οι Teamsters έχουν δωρίσει περισσότερα από 800.000 δολάρια μέχρι στιγμής σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, με περισσότερο από το 92% να πηγαίνει σε Δημοκρατικές PACs, σύμφωνα με το OpenSecrets, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που παρακολουθεί τη χρηματοδότηση των εκστρατειών.

Τετ α τετ Χάρις – Teamsters

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας με την Harris, ο O’Brien επαίνεσε «την προθυμία της να συναντηθεί με τους απλούς Teamsters πρόσωπο με πρόσωπο» και δήλωσε ότι το συνδικάτο σταθμίζει την υποστήριξή του. Οι Teamsters έχουν υποστηρίξει το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών σε όλες τις προεδρικές εκλογές από το 1996, όταν δεν υποστήριξαν κανέναν υποψήφιο. Το συνδικάτο είχε στενότερους δεσμούς με το GOP πριν από δεκαετίες, υποστηρίζοντας τους Richard M. Nixon, Ronald Reagan και George H.W. Bush.

Η ηγεσία των Teamsters είχε υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, συναντώντας αρκετούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων του Biden, του Robert F. Kennedy Jr. και του ακαδημαϊκού και ακτιβιστή Cornel West.

Ο Ο’Μπράιαν συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Τραμπ στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο τον Ιανουάριο και δείπνησε με τον πρώην πρόεδρο στα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου. Το συνδικάτο δώρισε επίσης 45.000 δολάρια τόσο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών όσο και στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, με την τελευταία να σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική συνεισφορά στο GOP εδώ και χρόνια.

Advertisement

Το ραντεβού με τους Teamsters δεν είχε καλά αποτελέσματα

Αγανάκτηση για την υποστήριξη στους Ρεπουμπλικάνους

Η εκκολαπτόμενη σχέση μεταξύ των Teamsters και του GOP προκάλεσε την κατακραυγή των προοδευτικών Teamsters, αναδεικνύοντας τις πολιτικές διαιρέσεις εντός των μελών του συνδικάτου, καθώς και των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον. Αλλά ο Ο’Μπράιαν είχε εξηγήσει τη στρατηγική του συνδικάτου ως μια προσπάθεια προσεκτικής αξιολόγησης των επιλογών του, λέγοντας ότι οι ψήφοι των μελών του «δεν θα θεωρηθούν δεδομένες».

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε με την ομιλία του Ο’Μπράιαν στην prime time στο συνέδριο του GOP, όπου αφενός επαίνεσε τον Τραμπ λίγες ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας -αποκαλώντας τον «ένα σκληρό SOB»- και αφετέρου καταφέρθηκε εναντίον της εταιρικής απληστίας, υποσχόμενος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε θα υποστήριζε τις προτεραιότητες του συνδικάτου.

Οι επικριτές του Ο’Μπράιαν είπαν ότι η ομιλία του έδωσε στα συντηρητικά μέλη σιωπηρή έγκριση για να ψηφίσουν τον Τραμπ. Οι υποστηρικτές λένε ότι οι προσπάθειες του O’Brien θα μπορούσαν να μετακινήσουν το GOP, το οποίο φλερτάρει με δεξιές λαϊκιστικές ιδέες, προς τα αριστερά σε εργασιακά ζητήματα.

Καυστικές επιστολές

Οι τοπικοί συνδικαλιστικοί ηγέτες των Teamsters έστειλαν επίσης καυστικές επιστολές στον O’Brien, απαιτώντας την υποστήριξη της Harris: «Είμαι εντελώς απογοητευμένος και συγκλονισμένος από την απόφασή σας να φλερτάρετε έναν από τους πιο αντι-συνδικαλιστικούς, αντεργατικούς πολιτικούς στην ιστορία, τον Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε στον O’Brien στις 14 Αυγούστου ο Josh Zivalich, πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος 769 των Teamsters στο Μαϊάμι.

Advertisement

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα εργασίας λένε ότι ο O’Brien υιοθέτησε μια πιο διακομματική προσέγγιση υπό την πίεση να λάβει υπόψη του τις διαφορετικές πολιτικές τάσεις των μελών. Κέρδισε το κορυφαίο αξίωμα του συνδικάτου το 2021 αφού κατέβηκε ως υποψήφιος μεταρρυθμιστής που υποσχέθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων του συνδικάτου. Ο O’Brien γνωρίζει επίσης ότι πολλοί απλοί Teamsters είναι υποστηρικτές του Trump, λένε οι ειδικοί.

Ποια η διαφορά των δύο υποψηφίων ως προς τον συνδικαλισμό

Η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις θεωρείται ευρέως από τους ιστορικούς ως μία από τις πιο φιλο-συνδικαλιστικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση διόρισε έναν φιλοεργατικό ηγέτη στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων και θέσπισε τρία μεγάλα νομοσχέδια δαπανών με φιλοεργατικές διατάξεις. Επιπλέον, σε μια σημαντική νίκη για τους Teamsters, ο Λευκός Οίκος εξασφάλισε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα διάσωσης που αποκατέστησε τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς για περίπου 600.000 μέλη των συνδικάτων.

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «υπέρ των εργαζομένων». Και η επιλογή του γερουσιαστή JD Vance ως υποψήφιου αντιπάλου αντανακλά την αυξανόμενη πίεση εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να υιοθετήσει λαϊκίστικες δεξιές πολιτικές που αποσκοπούν στην κατάκτηση ψήφων της εργατικής τάξης. Παρόλα αυτά, ως πρόεδρος, ο Τραμπ υποστήριξε μια εργατική ατζέντα που περιόρισε σημαντικά τη δύναμη των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης διορισμένων στο NLRB, οι πολιτικές και οι αποφάσεις των οποίων δυσκόλεψαν τους εργαζόμενους να ενταχθούν σε συνδικάτα.

Τι δείχνουν οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις

Οι Teamsters δημοσίευσαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα μιας ηλεκτρονικής δημοσκόπησης των μελών τους, η οποία έδειξε ότι το 59,6% υποστηρίζει την υποστήριξη του Τραμπ σε σύγκριση με το 34% που υποστηρίζει την υποστήριξη του Χάρις.

Επίσης, οι Teamsters διενήργησαν ακόμα μια ξεχωριστή δημοσκόπηση για τα μέλη των Teamsters, μέσω τηλεφώνου, η οποία, όπως ανέφεραν, έδινε επίσης παρόμοιο προβάδισμα στον Ντόναλντ  Τραμπ.

Advertisement

Και οι δύο δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν από μια τρίτη υπηρεσία δημοσκοπήσεων των συνδικάτων, σύμφωνα με τους Teamsters, οι οποίοι δεν παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ή τη μεθοδολογία της δημοσκόπησης – γεγονός που ώθησε άλλους ηγέτες εργατικών οργανώσεων να την επικρίνουν ως «μη πραγματική».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο